12/5/21

Επικήρυξη ατομικής ευθύνης

Αν οι δολοφόνοι της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά ήταν διαδηλωτές θα βρίσκονταν ήδη στη φυλακή. Ένα λαθάκι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη: απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων, αλλά όχι τη βαριά εγκληματικότητα. Το οργανωμένο έγκλημα, οι μαφίες είναι συντελεστές αν όχι της οικονομικής ανάπτυξης, σίγουρα της ρευστότητας στην αγορά. Τον δολοφόνο του Ιάσονα, αυτόν που μετά πάρκαρε στη Βουλή ακόμα δε μπορούν να τον βρουν οι συνάδελφοί του αστυνομικοί.

Το υπουργείο Χρυσοχοΐδη από την πρώτη μέρα επικήρυξε τους δολοφόνους της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά. Σιγά μην τρέχουν οι αστυνομικοί να βρουν τους δολοφόνους. Εσείς μόνοι σας να τους βρείτε, έχετε ατομική ευθύνη κι εκεί. Και όχι να μας πείτε ποιοι είναι και να τρέχουμε να τους βρούμε, ούτε να μας πείτε πού βρίσκονται να τρέχουμε να τους πιάσουμε. Εσείς να τους συλλάβετε και να μας τους φέρετε. Εμείς έχουμε τους αστυνομικούς για να δέρνουν νέους στις πλατείες, για να δέρνουν διαδηλωτές, για να ρίχνουν πρόστιμα κορονοϊού, για να φυλάνε Φουρθιώτηδες ανά 11, για να γίνονται οδηγοί της Ντόρας Μπακογιάννη και να σκοτώνουν μοτοσικλετιστές. Όλα πια θέλετε να τα κάνουμε εμείς;

Θα μπορούσαμε να το είχα;με βρει σε ενδιαφέρον αστυνομικό διήγημα. Ένα όργανο εξιχνιάζει δολοφονία, αλλά δεν τρέχει να πιάσει τον δολοφόνο, απλώς ενημερώνει τον προϊστάμενό του. Εκείνος φροντίζει κι ενημερώνει πιο πάνω, έτσι αυτομάτως ο δολοφόνος επικηρύσσεται για τεράστιο ποσόν. Αμέσως ο αστυνομικός που εξιχνίασε την υπόθεση βάζει έναν έμπιστο να «καρφώσει» τον δολοφόνο και τρέχει και τον συλλαμβάνει. Αμέσως μετά τα χρήματα της επικήρυξης μοιράζονται όπως είχε κανονιστεί και κάθε όργανο ή υπηρεσία παίρνει το κατιτίς, Σε άλλες υποθέσεις, όταν η αστυνομία αδυνατεί να βρει τον δολοφόνο, η μαφία απαιτεί την επικήρυξή του και της τον παραδίδει πακέτο. Τρίτη εκδοχή: ο ίδιος ο επικηρυγμένος δολοφόνος ή «προϊστάμενός» του επικοινωνεί με τον αρμόδιο αστυνομικό και συμφωνούν να του παραδώσει το «νόμιμο» 20% του ποσού της προκήρυξης ώστε να θάψει την υπόθεση ή όποιον εμφανιστεί με πληροφορίες εναντίον του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: