6/6/23

ΦαΠΑ

Τι πουλάνε τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα; ΦΠΑ.

Και όμως, Γεωργιάδης, Σκέρτσος, Θεοχάρης και ΦΠΑ έχουν δίκιο. Αν μειωθεί ο ΦΠΑ οι πλούσιοι θα κερδίσουν περισσότερα. Κοίτα να δεις:

Σκέρτσος και Θεοχάρης πήραν τη σκυτάλη από τον Γεωργιάδη και πείθουν ότι η ακρίβεια κάνει καλό στη φτωχολογιά. Το λένε όμως ανάποδα, ότι ο υψηλός ΦΠΑ ζημιώνει τους πλούσιους. Πείθουν γιατί κανείς δεν ακούγεται να λέει ότι η έμμεση φορολογία δεν παίρνει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς, αφού το 99% των έμμεσων φόρων το δίνουν οι πολλοί, δηλαδή οι φτωχοί και οι λοιπές αγοραστικές δυνάμεις. Γι' αυτό πείθουν; ίσως. Έχουν όμως δίκιο.

Η μάχη του ΦΠΑ είναι χαμένη, αφού η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της πτώσης της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας. Στην Ισπανία η μείωση ΦΠΑ συνοδεύεται με αύξηση μισθών κι έχει αποτέλεσμα στις τιμές.

Μόνη της η μείωση του ΦΠΑ απλώς θα μεγαλώσει τα κέρδη των εμπορικών αλυσίδων, εισαγωγέων και βιομηχάνων, που δεν έχουν κανένα λόγο να μειώσουν τις τιμές, γιατί θα χάσουν, όπως και σήμερα θα χάσουν μειώνοντάς τις.

Οι δε προμηθευτές των εμπορικών αλυσίδων θα τους πουλάνε τα προϊόντα τους λίγο πιο ακριβά να πάρουν κι αυτοί κάτι από τη μείωση του ΦΠΑ. Βγάζεις τα ίδια, αλλά αποδίδεις λιγότερο ΦΠΑ; Δώσε κι εμένα μπάρμπα.

Όλοι θα αποδίδουν λιγότερο ΦΠΑ και ο φτωχός θα πληρώνει τα ίδια. Τα ίδια; Γιατί να μην ανέβουν κι άλλο οι τιμές; Και η ζωή συνεχίζεται και οι τιμές ανεβαίνουνε.

Αν είχαν πέσει περισσότερα χρήματα στην αγορά, στις τσέπες των φτωχών, δηλαδή, η μείωση των τιμών σίγουρα θ' ανέβαζε τις πωλήσεις και τα είχαν κέρδος από την κατανάλωση. Τι να σου λέω τώρα!..

Μειώνεις το ΦΠΑ; Γιατί να ρίξω την τιμή; Τι θα μου κάνεις; Μπορώ και να την ανεβάσω. Μαγκιά μου. Πώς; Να κατεβάσω την τιμή για ν' αυξήσω την κατανάλωση; ίσα, ρε άσχετε!.. Αφού δεν έχουν λεφτά, τα ίδια θα ξοδέψουν. Σε τα μας τα πουλάς αυτά;

Σταματάω, γιατί βαρέθηκα να τα θυμάμαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: