28/7/19

Πουροφιλελέδες

Ακόμα δεν μπήκαν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ακόμα δεν ήρθαν νέες επενδύσεις από το εξωτερικό, δηλαδή από οφσόρ Ελλήνων. Πάμε για το τέλος της χρονιάς, ίσως του βρώμικου '19.

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ / Δίνουμε περισσότερα λεφτά σε όσους δεν τα χρειάζονται, τα κλέβουμε από αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Η θεωρία του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού δεν είναι τόσο νέα. Διατυπώθηκε αρχές της δεκαετίας του '60 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Πινοσέτ (με “πατριάρχη” Φρίντμαν σύμβουλο) από τις αρχές της δεκαετίας του '70. Γιατί να λέγεται λοιπόν νεοφιλελευθερισμός;

Γιατί την συνομήλικη μουσική ροκ να μην τη λέμε νεορόκ; Ευλόγως θα πρότεινε κάποιος όρους όπως,  παλαιοφιλελευθερισμός, παλιο φιλελευθερισμός, γεροφιλελευθερισμός, πουροφιλελευθερισμός.

Δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό αυτό το επιθετικό εργαλείο του καπιταλισμού. Το μόνο που κατάφερε ο νεοφιλελευθερισμός πολιτικά στην Ευρώπη ήταν να διαλύσει τη σοσιαλδημοκρατία και να ανεβάσει την ακροδεξιά. Οικονομικά κατάφερε να επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια της κρίσης με ότι αυτό συνεπάγεται. Και όλα αυτά για να πληρώνουν λιγότερους φόρους και μικρότερους μισθούς οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην Ελλάδα οι νεοφιλελέδες ισχυρίζονται ότι επιβάλλοντας λιτότητα θα φέρουν ανάπτυξη, η οποία θα εξουδετερώσει τη λιτότητα. Πολύ ωραία, αλλά αρκούσε να μην φέρουν λιτότητα.

Παγκοσμίως οι νεοφιλελέδες εξαθλιώνουν λαούς κι ελπίζουν έτσι να προσεγγίσουν ξένους “στρατηγικούς” επενδυτές, λες και τους ενδιαφέρει. Οι νεοφιλελέδες κάνουν ως κυβερνώντες απίστευτες οικονομικές βλακείες ακριβώς επειδή ο νεοφιλελευθερισμός είναι σύστημα αδύνατον να εφαρμοστεί. Οι αγορές δεν αυτορρυθμίζονται, πάντα απαιτείται ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους.

Καταργείται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι εισπράξεις του δημοσίου θα βρεθούν ξανά στην εποχή Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Για να μη χάνουμε χρόνο, οι Έλληνες νεοφιλελέδες θέλουν τη χώρα μας τόπο αποκλειστικής κατοικίας. Δηλαδή χωρίς οικονομία, χωρίς κυβέρνηση, χωρίς αγορά. Εδώ θα μένουν μόνο οι πλούσιοι, οι υπηρέτες τους και τα καλοκαίρια θα έρχονται οι τουρίστες μαζί με τα γκαρσόνια, τα γκαστρόνια και τα πουστρώνουν.

Μέρκελ: «Δε μας ενδιαφέρει η διαφθορά στη Γερμανία γιατί ο Γκαίτε είπε ότι πρέπει πρώτα να καθαρίζουμε τις αυλές μας. Θα καθαρίσουμε, λοιπόν πρώτα την Ελλάδα που θεωρούμε αυλή μας και μετά βλέπουμε για σπίτι μας».

Ο επιθετικός νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός λέγεται πια αεροπλανάκεν, παιχνίδι που το πληρώνουν πάντα οι τελευταίοι αποκάτω, οι απκάτ. Οι πλούσιοι, οι upcats γίνονται πλουσιότεροι. Οι φτωχοί δε μας ενδιαφέρει τι γίνονται.

Οι νεοφιλελΕΕδες διαμαρτύρονται: «Ο Τσίπρας κάποτε μας έκανε δαχτύλ ντε κώλ».

Απορούν νεοφιλελελΕΕδες γιατί δε θέλουμε να κερδίσουμε από τα μνημόνια αναγνώριση της φτώχειας χωρίς μέλλον. Ελπίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα το εισαγάγει κι αυτό το κενό δαιμόνιο.

Η ΝΔ πανηγυρίζει: «Έχουμε μεγάλο πλεόνασμα άνθρακα, καθότι άνθρακας ο θησαυρός των νέων επενδύσεων».

-Μπαμπά, πότε καταλάβατε ότι κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός;
-Όταν από τις κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών αρχίσαμε να μαθαίνουμε φάτσες και ονόματα όχι των υπουργών Εξωτερικών, αλλά Οικονομικών.

ΓΚΟΥΝΤ ΜΠΑΪ ΣΑΜΑΡΑΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δώσει άσυλο σε άλλους αποτυχημένους νεοφιλελέδες μαυρισμένους πρώην κυβερνώντε(ρ)ς.

-Μπαμπά, μπορεί να εφαρμοστεί ο νεοφιλελευθερισμός σε μία μόνο χώρα;
-Nαι, αλλά μετά πρέπει να βρούμε άλλη για να ζήσουμε.

-Γιατί, μπαμπά, οι τοκογλύφοι βασανίζουν την άφραγκη Ελλάδα;
-Πεινασμένος λύκος, πουρνάρια τρώει

Οι τύποις δανειστές της Ελλάδας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, δηλαδή τη έξοδό της από την κρίση. Λένε απλώς ότι θα μειώνεται το ΑΕΠ δηλαδή ύφεση, αλλά να δίνει η κυβέρνηση λιγότερα στους πολίτες (μείωση κοινωνικών παροχών) για να περισσεύει κάτι για τους δανειστές (Πλεόνασμα προϋπολογισμού). Και καλά να ενδιαφέρονταν για τα δανεικά. Όταν νοιάζονται μόνο να πέσουν με το ζόρι οι τιμές (ουδείς σεβασμός στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού) και ν’ αγοράσουν μια χώρα κοψοχρονιά τι να τους πεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: