21/3/19

Δε μας χέζεις, ρε Στουρνάρα;

Δεν του φτάνει του Στουρνάρα που έγινε αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών, ούτε που κερδίζει επάξια τον ρόλο του αποτυχημένου κεντρικού τραπεζίτη. Θα παλέψει μέχρι τελευταίας ρανίδος χρήματός μου να γίνει και αποτυχημένος πρωθυπουργός. Τσάμπα είναι όλα, εις υγείαν των κορόιδων του τα πληρώνουν.

Οι φήμες ζουζουνίζουν στο βήμα μου σαν την ποδαρίλα του τζόκινγκ. Τα φύλλα των δέντρων του πάρκου θροΐζουν ότι άλλος ένας οίκος αξιολόγησης θ’ αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Το αποκλείω, επειδή δεν το κατήγγειλε ακόμα το Στουρνάρας.

Συνεχίζω το τρέξιμο και χωρίς να το καταλάβω μπήκα σ’ ένα αυτοσχέδιο ποδοσφαίρου με πέτρες αντί για δοκάρια. Παραλίγο να πέσω πάνω σε μία λιτά άφθονη οικονομική σκέψη:

Ο Στουρνάρας μαθητής ήταν «επιρροή» της ΚΝΕ και διάβαζε τον «Οδηγητή». Δεν ήξερε πολλά για αθλητικά. Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι σαν τη διαιτησία. Πετυχαίνει όταν δε μιλούν γι’ αυτήν. Πολύ περισσότερο για τον διαιτητή.

Επακολούθως σκέφτομαι ν’ αναρωτηθώ: είναι δίκαιο κάθε ποδοσφαιρική ομάδα ν’ απαιτεί για μια αναμέτρηση ξένους διαιτητές κι εμείς να μη μπορούμε να ζητήσουμε ξένο -αντικειμενικο- διοικητή στην κεντρική μας τράπεζα;

Το απέκλεισα περνώντας δίπλα σε γνωστό θέατρο του δρόμου που ανέβαζε την παράσταση: «Έμεινα πλούσιος για τη φτώχεια σου». Στο ίδιο θέατρο ο Στουρνάρας χρωστάει κωμικά επεισόδια στην ανάπτυξη με όσα χάρισε στη Ζήμενς με πανέξυπνο εξωδικαστικό συμβιβασμό, έκπτωση 99,9% στα πρόστιμα.

Ο Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών των πλουσίων κυνηγούσε τους φόρους των φτωχών, αλλά τον πήραν είδηση. Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για συγκάλυψη φοροδιαφυγής στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το κυλικείο της τράπεζας του Στουρνάρα έκλεψε από την εφορία 1 εκατομμύριο €.Μετά από αυτό εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένει ο Στουρνάρας από το ΔΝΤ.

Πρωταπριλιά ανήμερα πέρσι μάθαμε ότι ο Στουρνάρας προτείνει τη μείωση κάποιων συντάξεων. Κανείς δε νοιάστηκε αν είναι αλήθεια. Ούτε καν ο ίδιος ο Στουρνάρας που όσο και να κοπεί η δική του σύνταξη πάλι υψηλότατη θα είναι, άσε που δεν είναι φτωχός να τη χρειάζεται.

Ένα αποκλειστικό έσπασε τον πάγο: Όχι στον LIKE-ismo. Ο πατριώτης Κούλης απαιτεί να μην ικανοποιεί ούτε η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας τα αιτήματα της Ελλάδας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει τον Στουρνάρα για διοικητή της Ντόιτσεμπανκ.

Έξω από το ΚΑΠΗ Κολωνακίου μια εξυπνάδα σε βαθμό Στουρνάρα απείλησε τη λογική μου: «Για την ύφεση φταίνε οι πλουσιοπάροχες συντάξεις των Ελλήνων». Μετά από αυτό βλέπω μέσα μου πολλά δημόσια πρόσωπα της χώρας μας απογοητευμένα να μην ξέρουν πού πατούν και πού βελάζουν. Η Άντζελα Δημητρίου, για παράδειγμα,  καταθέτει τα όπλα στην άοπλη πια Ελένη Μενεγάκη.

Μια μάγισσα καβάλα στη σκούπα της πέρασε πάνω από τις ταράτσες της Πατριάρχουν Ιωακείμ πετώντας κραυγάζοντα τρικάκια: «Το πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε και τις απολυμένες καθαρίστριες της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Στουρνάρας όμως δεν τις δέχεται, ισχυρίζεται ότι σκουπίζει και σφουγγαρίζει μόνος του το γραφείο του, το αυτό επιβάλλει και στους υπαλλήλους και στους πελάτες του».

Κατηφόριζα την Αλεξάνδρας και είδα πάνω από το Εφετείο λευκό καπνό να κάνει σήματα Ινδιάνων. Διάβασα ότι η αξιωματική υπεράσπιση ΝΔ ξεκαθαρίζει στο οικονομικό δικαστήριο: «Κανείς δεν θα καταφέρει να δείξει τι έκλεψε ο Στουρννάρας από τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Ένα φαξ διέλυσε τα σύννεφα καπνού στη σκέψη μου: νέα απαίτηση Γιούνκερ, να βρεθεί αμέσως το «ν» που λείπει από το «Γιάνης» του Βαρουφάκη. Στη λίμνη του Εθνικού Κήπου ο Γιάνννης Στουρνάρας κάνει την πάπια.

Πήγα σπίτι μου να ξεκουραστώ, αλλά στην τηλεόραση τα στρουμφάκια μου κάνανε πλάκα: «Παπαστούρν και πίτσες μπλε». Από τον Δεμασχέζης Ρεστουρνάρα είχαμε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση: «Έχετε περιθώριο μέχρι την Κυριακή να ενοικιάσετε τη χώρα μας σε τοκογλύφους».

Άλλαξα κανάλι κι έπεσα σε κατοχική ελληνική ταινία: «Δεν ακούτε τι σας λέμε», είπε αυστηρά στους υπουργούς ο τραπεζίτης Στουρνάρας. «Τα αυτιά σας τα έχετε μόνο για να σας τα τραβάω;»

Λίγο μετά σε εκπομπή μόδας: «Στόχος της σκευωρίας η αποπομπή μου από την Τράπεζα της Ελλάδος», είπε ο Στουρνάρας για -τα χάπια μου- Novartis. Ποιος ξέρει πόσα πήρε η Νοβάρτις για να στήσει το παιχνίδι με τις δωροδοκίες με τελικό σκοπό την αποπομπή Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η περσινή εφημερίδα που είχα για πάτο στα συρτάρια της κουζίνας ψιθύριζε ασταμάτητα: «Ο Στουρνάρας ξέχασε να πει ότι είχε σύμβαση με τη Νοβάρτις όταν ήταν αντικειμενικός διοικητής του ΙΟΒΕ. Ευτυχώς του το θύμισε η προστατευόμενη μάρτυς και την ευχαριστεί ασπροπροσώπως. Η Νοβάρτις αργότερα είχε σχέση με τη γυναίκα του Στουρνάρα, αλλά δεν ετέθη θέμα απιστίας».

Πράγματι, ο Στουρνάρας έκανε ομιλίες σε ιατρικά συνέδρια που διοργάνωνε για τη Νοβάρτις η γυναίκα του.  Προφανώς μιλούσε για τράπεζες αίματος, σπέρματος και μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Μπήκα στο μπάνιο να κάνω ένα ντουσάκι και άρχισα να τραγουδάω για να μην ακούω από το πουθενά τον Στουρνάρας που εξηγούσε ότι η σύμβαση που είχε με τη Νοβάρτις ήταν ο καθαρισμός των γραφείων της με καθαρίστριες που αργότερα διορίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, κάτι που τον νευρίασε, έτσι αργότερα, όταν ο ίδιος έγινε εκεί υπουργός τις απέλυσε.

Το νερό μπήκε στ' αυλάκι. Κατάλαβα. Ο Στουρνάρας που αμφιστέκεται πήγε στη Νοβάρτις προς ευρού του.

Όπως σκούπιζα τα νερά και τις σαπουνάδες από τον νιπτήρα ένα μπέρδεμα γέμισε τη μούρη μου ερωτηματικά. Δικαιοσύνη είναι η τήρηση ή η επιβολή νόμων; Άκουσα ότι νομίμως φέσωσαν τις τράπεζες τα δύο πρώην κυβερνητικά κόμματα και οι γελωτοποιοί αφεντικά τους. Αυτό βγαίνει από τον λόγο Στουρνάρα που θύμισε στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΜΜΕ ότι η απόφαση του διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος έχει ισχύ νόμου.

Γέμισα αισιοδοξία το καλάθι με τ’ άπλυτα στο μπάνιο ενθυμούμενος ότι οι φτωχοί Έλληνες είναι πιο κουβαρντάδες από τους πλούσιους. Από καρδιάς έξω λεφτά οι άνθρωποι, ακολούθησαν την εντολή που είχε δώσει ως υπουργός Οικονομικών ο Στουρνάρας, «Δώστε και σώστε», τους πλούσιους, Έλληνες και ξένους. Και όταν τους τελείωσαν τα λεφτά ο πρωθυπουργός Στουρνάρας άλλαξε τροπάρι: «Θα σώσετε να δώσετε;»

Ξάπλωσα να τον πάρω λίγο -τον ύπνο- ή να με πάρει αυτός, ποτέ δεν το ξεκαθάρισα, όταν είδα ανάμεσα στα δύο κρύα σεντόνια μου ότι οι λαϊκές δυνάμεις των τραπεζιτών με κουφάλες αγρυπνούν. Ακόμα και ο Στουρνάρας ζητά πλεόνασμα μόνο 1,5%. Οι φρονιμίτες υπενθυμίζουν τις πρώτες μέρες μετά την πτώση της Χούντας το ᾿74, όταν έγιναν όλοι δημοκράτες, κάτι εύκολο όταν έχεις Δημοκρατία και δεν κινδυνεύεις να πας μέσα επειδή την επικαλείσαι.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων η πολιτική φιλοδοξία του Στουρνάρα έφερε αποτελέσματα. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά η πρόοδος στην οικονομία μιας χώρας εκλαμβάνεται ως αποτυχία του κεντρικού τραπεζίτη. Κι αυτό δεν είναι τίποτα:

Ο Σόιμπλε της Μέρκελ το είχε πει: «Ντας ιστ άιν Στουρν καγκεδολάριος». Υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας ο Νίκος Μαστοράκης, υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος, υπουργός Εξωτερικών και Σκοπίων Σαμαράς. Θα το γλεντήσουμε.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές να πουλήσει τα νεφρά σας», είπε χαιρέκακα σε ρεπόρτερ ο μεθαυριανός πρωθυπουργός Στουρνάρας που αμφιστέκεται στην Ελλάδα. Η λαϊκή σοφία άγρυπνη: «45 Γιάννηδες ενός Στουρνάρα γνώση».

Ιδιωτικοποίηση και των δημοτικών εκλογών υπόσχεται στο ΔΝΤ ο νέος πρωθυπουργός Στουρνάρας. Όποιος δήμος καταφέρει να βρει χορηγούς που θα καλύψουν τα εκλογικά έξοδα θα στήσει κάλπες. Αλλιώς δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο διορίζονται από την Τράπεζα Ελλάδος.

Προσοχή κυκλοφορεί με πολιτικά σκέψη Στουρνάρα πρωθυπουργού ν’ απαγορευθούν στην Ελλάδα οι συναλλαγές πάνω από 300 € επειδή θα θεωρούνται τεκμήριο φορολόγησης.

Ο πρωθυπουργός Στουρνάρας θα προτείνει την πώληση και του ιστορικού κτηρίου της Παλαιάς Βουλής, πίσω από τον Κολοκοτρώνη.

Νέα πρόταση πρωθυπουργού Στουρνάρα: σε πέντε άτοκες δόσεις συγνώμη από Γερμανούς αξιωματούχους για το κατοχικό δάνειο, τα ολοκαυτώματα, την μη καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα και τις μη καταβληθείσες πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, απαιτήσεις που δεν διατύπωσε ποτέ μέχρι το 2015. Όνειρο βλέπω;

Με ξύπνησε μια ντουντούκα από τη γωνία: «Μη χάσετε την Κυριακή το πρωί το νέο έργο στο θέατρο σκιών, ο Στουρνάρας πρωθυπουργός και άλλα καραγκιοζιλίκια».

Ώρα 4 το πρωί ή το μεσημέρι ο εφιάλτης με χτύπησε κατάκαρδα: Μετά και την τελευταία αξιολόγηση ο λαός θ' απαιτεί εμπόδια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, γι' αυτό θα ορίσει Στουρνάρα πρωθυπουργό: «Στουρνάρα-Στουρνάρα-κόψε τη δοσάρα. Κόψε τους και την κουτάλα θα τα φάει καμιά πεινάλα». Ο λαός απαιτεί: «Στουρνάρα - Θεέ - πάρε την κυβέ. Άσ’ την ΤουΤου Ε και πάρε την κυβέ. Της Ελλάς καμάρ τούτο το Στουρνάρ».

Κρύος ιδρώτας με ξύπνησε κυλώντας από το κούτελο στην πατούσα μου. Πρωθυπουργός Κούλης; Πρωθυπουργός Στουρνάρας; Πιο πιθανό είναι να παντρευτεί η Μακρυπούλια. Με καμία κυβέρνηση ο ένας, καμία τράπεζα δεν θα αναλάβει τέτοιο ρίσκο για τον άλλο.

Όμως η πρα(γ)ματικότητα διαψεύδει κι εμένα και τον εαυτό της. Ο Στουρνάρας κυβερνά και τι πίνει δεν ξέρω. «Τέρμα πια τα οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Από δω και μπρος οι φορολογημένοι φορολογικότεροι και οι αφορολόγητοι αφορολογικότεροι».

Τότε ήρθε η πεθερά μου και με ηρέμησε οδηγώντας με στην αυτοκτονία: «Ο διορισμένος τραπεζίτης Στουρνάρας στην ιδιωτική Του του Ε είναι το αντίστοιχο του πρώην τραπεζίτη Μακρόν, μη σου πω κάτι ανώτερο, αφού νομίζει ότι κυβερνά τη χώρα του χωρίς να έχει κατέβει ποτέ σ' εκλογές». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: