9/10/12

Η Ενάτη Οκτωβρίου για πάντα (ola)

(Αν θέλετε ν' ακούτε το κείμενο)

Σήμερα Τρίτη ημέρα της εβδομάδος, ο Ήλιος θα μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7 και 26, βαριεστημένα, ένα λεπτό αργότερα από χθες, με σκοπό να μας ξεπροβοδίσει βιαστικά στις 6 και 56 το απόγευμα, δυο λεπτά νωρίτερα από χθες. Η νύχτα μεγαλύτερη από την ημέρα κατά 30 ολόκληρα λεπτά ή 60 μισά λεπτά περιπτερά.

Μας μπήκε η διακοσιοστή ογδοεικοστή τρίτη (283) του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 90 ημέρες μέχρι το 2013 βοήθειά μας.

Περνάμε την 9η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, η παγκόσμια ημέρα όρασης, κατά της τύφλωσης, όχι της Ζακύνθου. Δε βλέπουμε την τύφλα μας για πρόοδο, για την ώρα απλώς την ακούμε με λόγια.

Παγκόσμια ημέρα και των ταχυδρομείων, η εκπομπή αφιερωμένη σε όσους πάνε τα γράμματα και όχι το γράμμα. καλύτερα σε όλους πάνε τους αριθμούς, αφού ό,τι φτάνει στο γραμματοκιβώτιο είναι λογαριασμοί από τράπεζες.

Εορτολογικώς σήμερα Ιακώβου Αποστόλου Αλφαίου, Ανδρονίκου, Αθανασίας και Λωτ. Η γυναίκα του Λωτ ενδιαφέρον θεατρικό έργο του Μάριου Ποντίκα.

9η Οκτωβρίου του 1776 μία ομάδα ισπανών ιεραποστόλων ιδρύει μία πόλη στα δυτικά των ΗΠΑ, που σήμερα ονομάζεται Σαν Φραντσίσκο.

9η Οκτωβρίου του 1944 οι Ναζί βομβαρδίζουν την Αθήνα, τρεις ημέρες προτού φύγουν από την πόλη. Ο απολογισμός, 6 νεκροί και 22 τραυματίες. 8.000 νεκροί σε όλη την Ευρώπη από ναρκωτικά, 1.200 μόνο στην Ελλάδα από τροχαία. Πρώτοι στην Ευρώπη των 15 το 2006 με 149 νεκρούς σε τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Φ'έτος την επέτειο αυτή τιμά επισήμως η καγκελάριος Μέρκελ.

9η Οκτωβρίου του 1932: Ο Ιωσήφ Στάλιν καθαιρεί και εξορίζει στη Σιβηρία τους Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και Λέον Καμένεφ, που μοιράζονταν την εξουσία μαζί του μετά το θάνατο του Λένιν.

Πριν από 47 χρόνια 9η Οκτωβρίου του 1965 το τραγούδι των Beatles «Yesterday» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για τέσσερις εβδομάδες.

Σήμερα θα έκλεινε τα 72 χρόνια του ο Τζον Λένον, που γεννήθηκε 9η Οκτωβρίου του 1940.

Κλείνουν και 42 χρόνια από το θάνατο του Αργεντίνου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα. Δολοφονήθηκε στη ζούγκλα της Βολιβίας. 9 Οκτωβρίου του 1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια: