21/10/24

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιστορικό κόμμα

Καμία ιερότητα δεν υποδεικνύει συγκεκριμένη συμπεριφορά, ιερό άλλωστε ήταν το θυσιαστήριο με τον βωμό, τους πιστούς που πρόσφεραν τα σφάγια και τους ιερείς που έτρωγαν το ψαχνό κι έστελναν στους θεούς την τσίκνα του λίπους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο κόμμα, κατάγεται από τον Συνασπισμό, απ’ όταν αποχώρησε το ΚΚΕ, είναι αριστερό κόμμα που εμφανίστηκε μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Δημιουργός και πρώτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την προσχώρηση κυρίως αριστερίστικων σχηματισμών δεν είναι ο Αλέξης Τσιπρας, αλλά ο Αλέκος Αλαβάνος, ο πολιτικά αυτόχειρας για λόγους χαμένους στη μετάφραση.

Το 2015 δεν νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, απλώς έχασε το ΠΑΣΟΚ. Το 90% των ψηφοφόρων του εγκατέλειψε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου και η πλειονότητά του ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που θεώρησε συγγενές του ΠΑΣΟΚ. Το ποιον είχε αρχηγό του δεν ήταν της στιγμής, πρώτευε η τιμωρία του Ευάγγελου Βενιζέλου που υπηρέτησε τη Δεξιά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν κέρδισε θετικές, αλλά υποδέχτηκε αρνητικές ψήφους, ένα ασταθές πολιτικό κεφάλαιο, ειδικά όταν δεν καταφέρει ο τρέχων κάτοχός του να επενδύσει πάνω του.

Πέρασαν τα χρόνια με τέσσερις εκλογικές ήττες και ο Αλέξης Τσίπρας, για λόγους που αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν να ενδιαφέρουν, αποχώρησε άτσαλα από το κόμμα του χωρίς καμία διαδικασία διαδοχής, κάτι που έφερε μια πολιτική ανωμαλία.

Όσοι ζητούν από τον Τσίπρα να στρώσει την κατάσταση αποδεικνύουν ότι έχει βρει έδαφος η μεσσιανική θεώρηση αναμονής του σωτήρα. Κάποιοι βλέπουν τη σωτηρία στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, καθόλου παράξενο, αφού κάποιον έπρεπε να διακρίνουν.

Θυμίζουμε, ο μεσσιανισμό είναι εργαλείο της εξουσίας για να μη σηκώνει κεφάλι ο υπήκοος, που δεν πειράζει να υπομένει τα πάνδεινα, αρκεί που μια μέρα θα έρθει ο σωτήρας να τον σώσει.

Στις ΗΠΑ ο Μεσσιανισμός εκφράστηκε θαυμάσια με τους σωτήρες ήρωες κόμικς.

Ο Μεσσιανισμός κρατάει και μια πισινή, λέγοντας ότι και να μην έρθει ο σωτήρας όσο ζεις, θα έρθει μετά και θα αναστήσει τους καλούς, οι οποίοι θα τον περιμένουν στον Παράδεισο, ενώ οι κακοί, οι εξουσιαστές θα υποφέρουν στην κόλαση. Αυτό στην Αριστερά εκφράζεται με το ότι κάποτε η Ιστορία θα δικαιώσει τη (μη) στάση τους.

Η Αριστερά δίπλα στις κοσμοθεωρίες της έχει αρκετούς σωτήρες και μάρτυρες, όπως Σπάρτακος, Στάλιν, Μάο Τσε Τουνγκ, Τρότσκι…. Κάποιοι περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία του Τσε Γκεβάρα, του Αλέξη Τσίπρα, μην το παρατραβήξουμε επιλέγοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Ποτέ για την ήττα δεν φταίει ένας προδότης, ποτέ δεν οφείλεται η νίκη σε έναν σωτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου