9/10/23

Πράγματι, οι εκλογές είναι μια γιορτή της (Νέας) Δημοκρατίας

Κατέβασες για δήμαρχο Αθηναίων έναν αποτυχημένο βουλευτή από άλλη περιφέρεια και κατάφερες να σου πάρει τη δεύτερη θέση για τη δεύτερη Κυριακή ένας παντελώς άγνωστος που κατέβασε το ΠΑΣΟΚ. Ο δικός σου πήρε κάτω από το σχεδόν 20% των βουλευτικών εκλογών, κάτω και από το 17% των περασμένων δημοτικών εκλογών με την ίδια παράταξη. Η εμμονή ότι πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσεις δικό σου κομματικό υποψήφιο στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας είναι πολιτικά φτωχή. Κάτω από κακές συνθήκες είναι αυτοκτονία να κατεβαίνεις κομματικά. Με λίγο πιο λογική σκέψη, αφού σε πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ και κατέβασε υποψήφιο, υποστήριξέ τον με κλειστά μάτια. Δεν έχει “ναι μεν, αλλά”. Το ρίσκο ήταν απαγορευτικά μεγάλο για οποιαδήποτε δική σου επιχείρηση. Καλό ήταν να καλυφθείς από τα αναμενόμενα πυρά πριν τα δεχτείς. Υπάρχουν και πολιτικές ασπίδες. Ρώτα και τον Λένιν που ψήφισε τον Κερένσκι.

Άλλη μια αφελής εξυπνάδα σου. Στην Κρήτη αποσύρεις την υποστήριξή σου στον περιφερειάρχη από το ΠΑΣΟΚ επειδή τώρα τον υποστηρίζει πονηρά και η ΝΔ. Κατεβάζεις κομματικό δικό σου και τρως τα μούτρα σου μ΄ ένα απογοητευτικό 11%. Λες και ήθελες να πεις δυνατά σε όλους ότι έπεσε το ποσοστό σου και για τις βουλευτικές εκλογές. Από την άλλη ο Μητσοτάκης με χίλια χάχανα στη μούρη του σου πήρε τη θέση του νικητή στην περιφέρεια που είχε χάσει.

Πάμε τώρα στην ουρανομήκη ευφυή κίνηση. Κατεβάζεις κομματικό υποψήφιο στην περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεντρώνει το μισό ποσοστό των βουλευτικών εκλογών. Τίποτα άλλο δε μπορούσες να σκεφτείς; Μόνο πώς θα ξεφτιλιστείς; Δε λέω, τα κατάφερες.

Η ΝΔ όχι μόνο κράτησε τους δήμους στα πλημμυρισμένα της Θεσσαλίας, αλλά πήρε από την αριστερή αντιπολίτευση και τη Λάρισα. Άρα με τη βούλα του λαού για όλα φταίνε οι άλλοι. Ψάξε το.

Να διδάσκεσαι από τον αντίπαλό σου, ό,τι αν τον θεωρείς. Ο Μητσοτάκης δεν ήταν τόσο μπούφος να κατεβάσει υποψήφιο περιφερειάρχη στην Κρήτη κι ας έχει την πρωτιά και στους τέσσερις νομούς στις προ τριμήνου βουλευτικές εκλογές. Δεν κατέβασε ούτε δήμαρχο στην Πάτρα. Μην τον υποτιμάς. Αυτουνού του κόβει.

Χρειάζεται λίγη πολιτική σκέψη στον ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης. Η απουσία συλλογικής σκέψης αποκλείει την πολιτική αντίληψη της πραγματικότητας.

Στις προηγούμενες εκλογές επιμένοντας για τρίτη φορά στον ίδιο αδύναμο υποψήφιο “κατάφερε” το κόμμα να φέρει στο δεύτερο γύρο δύο συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε ρεκόρ χάνοντας όλους τους δημοτικούς του συμβούλους που προσχώρησαν σε άλλες παρατάξεις. Κάτι τρέχει με την αρχική επιλογή, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

Στις τωρινές εκλογές το μισό (;) κόμμα ανεπίσημα υποστήριξε τον απερχόμενο δήμαρχο και το άλλο κομμάτι κατέβηκε με την ίδια παράταξη και πιο αδύναμη υποψηφιότητα αγνώστου, που επελέγη από στεγανά. Έτσι:

Πρωτοεμφανιζόμενος και τρίτος υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ πήρε την τρίτη θέση.

Κοντά στην τρίτη θέση ανεβασμένο το ΚΚΕ και μετά οι μονοψήφιοι. Οι δύο υποψήφιοι από τη ΝΔ και ανάμεσά τους ο άγνωστος ριζοσπάστης αριστερός. Μετά οι δύο αριστεριστές.

Προσοχή. Ο απερχόμενος δήμαρχος που υποστηρίζεται όχι επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε πρώτος και η πρόβλεψη για την δεύτερη Κυριακή δυσοίωνη, αλλά εύκολη.

Σύντροφε, στις εκλογές δεν κατεβαίνεις για να κατέβεις, όπως οι αριστεριστές και οι γραφικοί, ούτε για να χάσεις. Πολύ περισσότερο δεν κατεβαίνεις επειδή έτσι γουστάρεις κι ας είσαι σίγουρος ότι θα καταποντιστείς και εκλογικά και πολιτικά. Έμεινες πάλι στην ίδια τάξη για να τα μάθεις καλά, κάτι που δε φαίνεται να τσουλάει. Θυμήσου, εκτός από το μάθημα της πολιτικής σκέψης μηδέν πήρες και στο μάθημα της λογικής.

Αλήθεια θα καταλάβει ποτέ κανείς ότι καλό είναι να προβληματιστεί για ποιο λόγο ο Μπέος που λάσπωσε τον Βόλο και τον άφησε χωρίς νερό, ο τραμπούκος που δέρνει αντιπάλους του ξαναβγήκε πανηγυρικά; Πιο απλά, ψάξε για ποιο λόγο άραγε ο δεξιός δήμαρχος Γλυφάδας πέρασε το 80% ή πώς ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης πέρασε το 70%.

Όταν λέμε ότι χρειάζεται συλλογική σκέψη δεν εννοούμε μόνο τις συνεδριάσεις, αλλά και την “επίσκεψη” κάτω στην κοινωνία επιτέλους κάποτε. Αν πρώτα δεν τους ακούσεις, ό,τι και να τους λες θα είναι ξένο.

Αυτοκτονία. Κυριακή πριν τις 12 στο τραπεζάκι του περιφερειακού υποψήφιου Ιωακειμίδη πλησιάζει μια κοπέλα, ρωτάει ποιον υποψήφιο δήμαρχο υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και δέχεται σαν σφαλιάρα μια ψυχρή απάντηση “Κανέναν” και φεύγει με μια απογοητευτική απορία στο πρόσωπο. Τι θα πείραζε να έλεγαν στην ψηφοφόρο τους ότι επίσημα δεν υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κανέναν, μέλη του όμως κατεβαίνουν ξεχωριστά σε δύο συνδυασμούς κι ας διαλέξει. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να σκοτώνεις το κόμμα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου