9/6/23

Την υγειά τους να 'χουμε

Θες να σου πω ότι οι πλούσιοι γενικά είναι πιο υγιείς από τους φτωχούς; Αν καταργηθεί τελείως η δωρεάν δημόσια υγεία τι ακριβώς θα βλέπουμε; Με την πανδημία είχαμε τρομακτικά μεγάλο αριθμό νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας. Αν διαλύσουμε παντελώς και την υγεία οι θάνατοι θα είναι πάνω από το επίπεδο πολέμου. Πιστεύεις ότι είμαστε το ανώτατο έθνος στον κόσμο; Βλέποντάς το να μειώνεται ιλιγγιωδώς ποιος θα μου πεις ότι φταίει;

Το κολπάκι το αποκάλυψε ο Πνευματικός, καθηγητής ιατρικής, υποψήφιος ΝΔ στην Εύβοια: θα στέλνουμε όσο περισσότερους ετοιμοθάνατους να ψοφολογήσουν στα σπίτια τους, οπότε δεν θα τους καταγράφουμε ως απώλειες της δημόσιας υγείας. Ακριβώς αυτό που είπε και ο Γεραπετρίτης, ότι αν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ θα έχουμε περισσότερους νεκρούς. Τι να κρύψεις αν πεθάνει ο άλλος σε ΜΕΘ; Περισσότεροι θα καταγράφονται ως θύματα Κόβιντ, κακή εντύπωση για τα πρόβατα που μας ακούν.

Αν η υγεία είναι πανάκριβη έχουμε δύο λύσεις: ή να στέλνουμε τους ανίατους τους “αναλώσιμους” να πεθάνουν σπίτια τους ή να φορολογήσουμε αυτούς που έχουν να δώσουν. Και μην πει κανείς ότι ο πλούσιος δεν πηγαίνει σε δημόσια νοσοκομεία,οπότε δεν πρέπει να φορολογείται γι'αυτά. Ποιος σου είπε ότι ο πλούσιος δεν πηγαίνει σε δημόσια νοσοκομεία; Πηγαίνει, αλλά και να μην πήγαινε, το κόστος της δημόσιας υγείας δεν καλύπτεται με ανταποδοτικά τέλη, αλλά με φόρους, γιατί την χρειάζονται όλοι. Αν κάποιος είναι πλούσιος χρειάζεται υγιείς εργαζόμενους, συνεργάτες και πελάτες. Το ίδιο και η Παιδεία. Πρέπει να την πληρώνουμε όλοι, γιατί όλοι χρειαζόμαστε γιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς, ακόμα και ανθρώπους γύρω μας που απλώς ξέρουν γράμματα. Η δημόσια υγεία δε μπορεί να είναι κερδοφόρα, είναι παροχή. Για τον ίδιο λόγο δεν έχει νόημα να είναι κερδοφόρες οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Την ώρα μας τρώνε. Δεν έχει κανένα νόημα η δήθεν απόσυρση του Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ που έχουν ήδη κατατεθεί στον Άρειο Πάγο. Δεν είχε καν εκλεγεί και μάλιστα για 176 σταυρούς που πήρε παραπάνω ο -δεξιός- Κεδίκογλου που βγήκε δεύτερος. Να βγάλει τρίτη έδρα η ΝΔ στην Εύβοια είναι σχεδόν αδύνατον.

Για να εξηγούμαστε. Έτσι κι αλλιώς πολλοί ασθενείς στο τελευταίο στάδιο ζητούν, επιλογή τους είναι, να πάνε σπίτι τους να πεθάνουν αξιοπρεπώς με συγγενείς, φίλους, γείτονες στο χώρο τους κι ας χάσουν 10 μέρες. Μέχρι εκεί όμως. Δεν θα τον πετάς με το ζόρι έξω απ' το νοσοκομείο. Η θανατική ποινή απαγορεύθηκε. Κάποιοι δεν έχουν ούτε συγγενείς να σταθούν πλάι τους. Κάποιοι θέλουν απλώς μια ανακουφιστική φροντίδα μέχρι να πεθάνουν. Κι αυτοί έξω;

Ασθενοφόρα υπάρχουνε. Διασώστες ΕΚΑΒ δεν υπάρχουνε. Βλέπεις, κάνουμε τελετή στην παράδοση της δωρεάς ασθενοφόρων, αλλά δεν κάνουμε τηλεοπτική τελετή στην πρόσληψη προσωπικού. Το ίδιο ισχύει με τις δωρεές των ΜΕΘ. Τις πήραμε και τις κλειδώσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: