28/10/19

Εθνική Εορτή δεν είναι η Πασαρέλαση

Από 28/10/2017
Η Ελλάδα έχει (δεύτερη) εθνική εορτή την 28η Οκτωβρίου τηρώντας την πρωτοτυπία να είναι η μοναδική χώρα που δε γιορτάζει το τέλος, αλλά την αρχή πολέμων.

Δεν εορτάζουμε όπως σχεδόν όλοι οι άλλοι τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έγινε 8η Μαΐου 1945. Δεν έχουμε παρελάσεις ούτε καν τη μέρα απελευθέρωσης της Αθήνας, που έγινε 12η Οκτωβρίου 1944.

Το ίδιο και με την πρώτη εθνική γιορτής μας που ορίστηκε για την 25η Μαρτίου του 1821, όταν –για κάποιους- ξεκίνησε η επανάσταση και δεν γιορτάζουμε την 3η Φεβρουαρίου του 1830 όταν ανακηρύχθηκε επίσημα η ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. 

Οι Έλληνες διδάσκονται ιστορία σχεδόν μόνο από τα πολεμικά γεγονότα, γι’ αυτό εορτάζουμε τις αρχές των πολέμων, γιατί αυτούς θέλουμε στην εθνική μνήμη μας. Γνωρίζουμε για τους περσικούς πολέμους, αλλά όχι για τον πολιτισμό των Περσών και τις σπουδαίες σχέσεις με τους αρχαίους Έλληνες και τις πόλεις τους.

Αλλά και για την «αρχαία Ελλάδα» πιο πολλά ξέρουμε για τον πελοποννησιακό πόλεμο, παρά για το πώς ζούσαν οι Έλληνες. Για το πώς τα περνούσαν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες στην περίοδο παρακμής της αθηναϊκής δημοκρατίας ευτυχώς μας πληροφορεί ο Αριστοφάνης, ο οποίος όμως μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα απαγορευόταν.  

Ας θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που την μεταπολίτευση τη γιορτάζουμε Ιούλιο όταν το 1974 καταγράφηκε η πτώση της δικτατορίας, γιατί σύμφωνα με τις εθνικές μας επετειακές γιορτές θα έπρεπε να γιορτάζουμε την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα μας την 21η Απριλίου.

Κάποτε πηγαίναμε στις παρελάσεις για να δούμε τις μαθήτριες. Τώρα για να δούμε τις δασκάλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: