8/10/19

ΟΚΤΩ-ΟΚΤΩ-ΒΡΙΟΥ 64-ΒΡΙΟΥ

Από τέτοια μέρα του '12
Καλή εβδομάδα που λέει ο λόγος, σήμερα όλη μέρα 8η Οκτωβρίου γιορτάζουν η Τήνια Πελαγία και ο Πελάγιος, Πελαγής, Πελαγούλα, Πελαγίνα, Πελαγίτσα, Πελαγιώ. Πελάγωσα και πάγωσα, σε ψήφιζα και ήλπιζα και γέλαγα, βουλιάζων εις τα πέλαγα. Αγάπη μου αλουμίνια, Τήνια, Τήνια.

Οι Λημνιοί βρίσκονται στο 1912 και 8η Οκτωβρίου βλέπουν την απόβαση ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στο Μούδρο της Λήμνου και απελευθέρωση της νήσου τους. Εκεί και η δοξολογία.

 Εψάλλαμε τον ύμνο στη Λήμνο, στη Λήμνο

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1945, 8η Οκτωβρίου, μέρα σαν τη σημερινή, ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται το μυστικό για την κατασκευή της ατομικής βόμβας με την Αγγλία και τον Καναδά.

Τώρα το ξέρουν τόσοι πολλοί που δεν είναι πια μυστικό. Είναι βλακεία. Να έχουν όλοι από μια ατομική βόμβα.

Σαν σήμερα το 1827 ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνί, Γάλλο, Εδουάρδο Κόδριγκτον. Άγγλο και Λογγίνο Χέιδεν, Ρώσο κατατροπώνει τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και ανοίγει το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία. (Και γι' αυτό "φταίνε" αι ξέναι δυνάμεις)



Σαν σήμερα το 1987 πέθανε ο διαπρεπής πολιτικός και ελάσσων το φιλόσοφος Κωνσταντίνος Τσάτσος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1975 έως το 1980.

Για πρώτη φορά θα περάσει στην ιστορία το 1959 ως υπουργός προεδρίας κυβέρνησης της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Απαγόρευσε την παράσταση Όρνιθες από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
"Το εμφανισθέν έργον...", θα πει τότε ο Τσάτσος, για την παράσταση του Κάρολου Κουν, "...ατελέστατα προπαρασκευασμένον, απετέλεσε παραμόρφωσιν του πνεύματος του κλασικού κειμένου, ωρισμέναι δε σκηναί αυτού παρουσιάσθησαν κατά τρόπον προσβάλλοντα το θρησκευτικόν αίσθημα του λαού. Τα προπωληθέντα εισιτήρια επιστρέφονται εις τα ταμεία του Φεστιβάλ."
Από τότε και για καιρό οι γελοιογράφοι συνόδευαν το σκίτσο του με μία κότα να τον ακολουθεί. Διαβάζουμε: Η πρώτη παράσταση στο Ηρώδειο ήταν γραφτό ν' αφήσει εποχή. Ο τότε υπουργός Προεδρίας, Κ. Τσάτσος, διέκοψε τη διακοπή των παραστάσεων και την επόμενη μέρα ο Φωκίων Δημητριάδης δημοσιεύει το αλησμόνητο σκίτσο του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: ο Κ. Τσάτσος με «φωνή» κότας, κρατώντας μια όρνιθα από το λουρί, βρίσκεται μπροστά στο ταμείο του Θεάτρου Τέχνης και ζητάει από τον ταμία Κάρολο Κουν δύο εισιτήρια.

Σήμερα είναι και η Διεθνής Ημέρα του Αβγού. Τυχαίο; Δε νομίζω, είμαι σίγουρος.

Λαϊκό ρητό: Η πάπια έκανε τ’ αβγό ή το αβγό έκανε την πάπια;

Εγώ να κάνω την πάπια; Α-πα-πα-πα-πα-πα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: