29/5/19

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ

Από 29/5/07
Κάθε τόσο ανεβαίνουν οι τιμές των ειδών της λαϊκής αγοράς. Αυτό με λυπεί και το υποστηρίζω. Όχι επειδή είμαι ο άσχετος που δε βγήκε ν’ αγοράσει ποτέ ένα ματσάκι μαϊντανό. Ούτε επειδή η Νατάσα δεν κατεβαίνει στη λαϊκή της Ραφήνας να ψωνίσει. 

Καταλαβαίνω γιατί η λαϊκή αγορά κατάντησε φαρμακείο. Πηγαίνω σε πολλές, όχι για να ψωνίσω βέβαια, αλλά για να πουλήσω και μάλιστα οτιδήποτε άλλο εκτός από εξυπνάδα, ιδέες και λαϊκισμό: μούρη και λόγια στις κάμερες.

Και δεν κατανοώ απλώς το φτωχό λαουτζίκο που υποφέρει. Κατανοώ πλήρως και τον παγκαδόρο που πονά με όσα κάνει σε βάρος του αγοραστικού κοινού. Όλος ο κόσμος τον έχει μέσα στην καρδιά του. Ίσως σαν βάρος στην καρδιά, αλλά εκείνος το βλέπει αυτό και νοιάζεται. Συνεχώς φροντίζει για συμπαράσταση και αντιστάθμισμα να τους ελαφραίνει συνεχώς το καλάθι της νοικοκυράς. Και το καρότσι. Κι αυτός έχει όλο τον κόσμο στη δικιά του καρδιά, όχι σαν βάρος όμως, αλλά ως το αντίθετο: ελαφρά τη καρδία. Γι’ αυτό ό,τι και να συμβεί οπουδήποτε ανεβάζει τις τιμές των ζαρζαβατικών. Επειδή δηλαδή ζει σε συνθήκες αγοράς και ανταγωνισμού.

Όταν στη χώρα μας πέφτει βαρύς χειμώνας, κάτι πρέπει ν’ ανέβει. Ανεβαίνουν οι τιμές των οπωροκηπευτικών, μαζί φυσικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι δίδεται και το σήμα ότι πρέπει να φυλαχτούμε από το κρύο.

Αλλά και με ήπιο χειμώνα, όπως είχαμε φέτος, που μόνο καύσωνα δεν έφερε, οι τιμές πάλι ανέβηκαν. Όχι όμως λόγω κρύου, αλλά λόγω ζέστης. Όταν δεν έχουμε ούτε χαλάζι, ούτε παγετό, ούτε χιόνια, φαινόμενο που χαλάει το κλίμα του πλανήτη, ποιος θα την πληρώσει; Ο φτωχός λαός. Άρα για την άνοδο της τιμής ραδικιού στη λαϊκή του Παγκρατίου λοιπόν, φταίνε κυρίως εκείνοι οι ασυνείδητοι που καταστρέφουν τα δάση του Αμαζονίου και της Ινδονησίας. Δε φταίνε οι παγκαδόροι! Ανέβηκε άλλωστε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά τα Χριστούγεννα. Μην κοιτάς που ο κόσμος λιαζόταν στις παραλίες και δεν το πήρε είδηση.

Σε περιόδους ξηρασίας δε θ’ ανέβει η τιμή της ντομάτας; Αλλά κι όταν πλακώσει μια ξαφνική νεροποντή, πάλι δε θ’ ακριβύνει αυτό το σαλατικό; Τότε όμως, όχι εξαιτίας της δυσκολίας στο πότισμα, αλλά εξαιτίας πλημμύρας.

Τις προάλλες ανέβηκε ραγδαία η τιμή του λάχανου στις λαϊκές της Αθήνας, επειδή είχαμε τρομερό τρακάρισμα δύο επιβατηγών Ι.Χ. στα Τέμπη. Η αναμονή των γερανών που απομάκρυναν τα τρακαρισμένα διέκοψε την κίνηση στην Εθνική κοντά στα είκοσι λεπτά. Ο χρόνος είναι χρήμα και αυτό φάνηκε στην τιμή του λάχανου, αλλά και του μπρόκολου στον πάγκο.

Δεν πλακώθηκαν τις προάλλες χούλιγκαν του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στα Καμένα Βούρλα; Οι αλήτες δεν σκέφτηκαν ότι αυτό θα οδηγούσε στην απότομη αύξηση της τιμής πατάτας στη λαϊκή αγορά. Αλλά του το έκαναν του κακομοίρη του παγκαδόρου αυτό, χωρίς να νοιαστούν ότι μάραζε η ψυχή του που ανέβαζε την τιμή στην ταμπέλα; Ναι, μάραζε! Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι μόλις ερχόταν ο έλεγχος της νομαρχίας και των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, γύριζε την ταμπέλα απ’ τη μέσα μεριά με την χαμηλή τιμή.

Σίγουρα φταίει και ο λαός. Οι αγρότες λένε ότι πουλάνε φτηνά και τις τιμές τις ανεβάζουν οι μεσάζοντες, οι οποίοι όμως ρίχνουν την ευθύνη στους παγκαδόρους και οι τελευταίοι ξαναγυρνάνε την ευθύνη στους μεσάζοντες. Από κει ξεπροβάλουν και οι φορτηγατζήδες και τρέχα γύρευε. Αυτή η κολοκυθιά είναι που ανεβάζει τις τιμές στη λαϊκή. Ο λαός δεν έπρεπε να επιτρέψει τέτοιο κοροϊδιλίκι. Δεν πειράζει, τον συγχωρώ.

Και φυσικά, οι τιμές δεν ανεβαίνουν επειδή ο έλεγχος που ίσως γίνεται, αλλά και δεν γίνεται, είναι γυμνασιακού επιπέδου. Ούτε επειδή ο παγκαδόρος διακατέχεται από δίψα για γρήγορο κέρδος. Ισχύουν τα παραπάνω, αλλά οι λόγοι που οδηγούν στην ακρίβεια είναι βαθύτεροι και πολιτικοί. Πριν από ένα μήνα οι παγκαδόροι των λαϊκών αγορών της Δραπετσώνας, έντρομοι που στην Τουρκία υπήρχε κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος, ανέβασαν 20% την τιμή της μελιτζάνας. Τους ρώτησα γιατί. Μου απάντησαν, πολύ σωστά, ότι ο εξ’ ανατολών κίνδυνος αυξάνει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας μας και ανεβάζει την τιμή των καυσίμων. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Το ΠΑΣΟΚ φυσικά, που ζητάει εκλογές.

Συγχωρέστε με γι’ αυτό που είπα προηγουμένως ότι στη λαϊκή κάποιοι ανεβάζουν τις τιμές ό,τι και να συμβεί οπουδήποτε. Δεν ισχύει επακριβώς. Απόδειξη ότι ο παγκαδόρος ακριβαίνει τα προϊόντα που πουλάει ακόμα κι όταν δε συμβαίνει τίποτα πουθενά. Αλλά γι’ αυτό δε φταίει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Φταίνε και τα ΜΜΕ. Χθες το βράδυ μετέδωσαν ότι οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών. Εξαιτίας αυτού του ενδεχόμενου, οι πωλητές αναγκάστηκαν να διπλασιάσουν την τιμή των αβγών ημέρας. Η γρίπη των πτηνών φεύγει, η γρίπη των φτηνών έρχεται. Κανένα φτηνό δεν προβλέπεται να επιβιώσει από αυτό τον ιό.

Μη μιλήσω για τις τιμές των ρούχων. Είδατε πού τις έφτασαν τα κινέζικα προϊόντα;

Αλλά περισσότερα επ’ αυτού άλλη φορά, γιατί τώρα βιάζομαι. Πρέπει να φύγω για Γροιλανδία. Δεν ξέρω γιατί, αλλά σίγουρα κάποιο πρόβλημα θα έχω να λύσω κι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: