9/5/17

Κυριακουέλ Γουρλόν

Από το γραφείο τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη παραλάβαμε μήνυμα μέσω του οποίου ο φερόμενος ως πρόεδρος της ΝΔ μάς διατάσσει να μη χρησιμοποιούμε ως ψευδώνυμό του το “Κούλης”, αλλά το “Γουρλόν”. Μάλλον κατά το “Μακρόν” κι αυτός.

Ελλάς-Γαλλία-Τραπεζαρία, αλλά εμείς στη θέση του Μακρόν διαθέτουμε μόνο έναν Στουρνάρα. Πού να πάμε;

Όταν κυβερνά τραπεζίτης η χώρα γίνεται τραπεζαρία, όπου οι πελάτες πληρώνονται και αυτοί που κάνουν το τραπέζι στο σπίτι τους πληρώνουν.

Ο Γιουνκέρ μετέφερε στον Μακρόν την απαίτηση της Γερμανίας να μειώσει η Γαλλία τις κοινωνικές παροχές. Τσάμπα λεφτά παίρνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, τσάμπα δουλειά κάνει.

Όχι, ο Στουρνάρας δεν είναι το αντίστοιχο του Μακρόν, επειδή πολύ απλά δεν έχουμε προεδρικό πολιτικό σύστημα. Ο Μακρόν δεν έχει κόμμα, είναι ζήτημα αν τον Ιούνιο στις βουλευτικές εκλογές θα έχει σοβαρό αριθμό εδρών, αφού συν τοις; άλλοι εκεί όλες οι περιφέρειες έχουν πλειοψηφικό σύστημα με δύο γύρους, όπως εδώ στις αυτοδιοικητικές. Στη Γαλλία ο πρόεδρος μπορεί να βρει πλειοψηφίες στη βουλή και να έχει μια συνεργάσιμη κυβέρνηση. Ο Στουρνάρας όμως, χωρίς κόμμα, με μηδέν βουλευτές δεν βγαίνει πρωθυπουργός. Αν τον ενδιαφέρει για πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας μας το πει να το σκεφτούμε και να το απαιτήσουμε.  

Η (συνήθως πρώην) βιομηχανική εργατιά και η αγροτιά ψήφισαν Λεπέν. Όσο πιο φτωχά στρώματα, τόσο πιο υψηλό ποσοστό στη Λεπέν. Όσοι είχαν ξένους στη γειτονιά τους και στις πόλεις τους ψήφισαν λιγότερο Λεπέν, όσοι δεν ήξεραν τους μετανάστες δώσαν μεγαλύτερο ποσοστό τη Λεπέν. Το πώς μια κυβέρνηση μπορεί να τσακίσει τον φασισμό το ξέρει ακόμα κι από τ' αποτελέσματα των προεδρικών στη Γαλλία.

Με τη συμφωνία που υπέγραψε άλλος διαφώνα. Όταν γίνεις εσύ πρωθυπουργός πες, “Από συμφωνία φωνάρα”.

Μουσική ανάσα υδροκυάνιο: “Κούλη, μάγκα κι άρχοντά μας, πάρε τα υπάρχοντά μας”.

Όταν λένε για τις ιδιωτικοποιήσεις “πρόγραμμα μαμούθ”, εννοούν τόσο αναχρονιστικό; Ερωτώ γιατί οι περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις της προκοπής μας, δίνονται σε δημόσιες επιχειρήσεις άλλων χωρών. ΟΤΕ και 16 επαρχιακά αεροδρόμια στο δημόσιο της Γερμανίας, τα τραίνα στης Ιταλίας και βλέπουμε και άμα θυμηθούμε κι άλλα θα σας τα πούμε.

Προ ετών, σε μία από τις συνεντεύξεις του στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα είπε το ενδιαφέρον, όταν η Εφορία βλέπει κάποιον με πολυτελές αυτοκίνητο στον δρόμο, να του ζητάει επιτόπου να δικαιολογήσει πώς το απέκτησε. Δεν ρώτησε κανείς από τι αυτοκίνητο θα βγαίνει ο εφοριακός για να κάνει τον έλεγχο.

Ποια Γαλλία, ποια Γερμανία; Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πηγαίνει στην Κίνα και θα συναντηθεί και με τον Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: