25/11/13

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)


Δευτέρα  ημέρα της εβδομάδος μας μπήκε απαισίως η τριακο/σιοστή εικοστή ενάτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 36 ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014.

Διάγουμε την 25η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, εθνική επέτειος σήμερα, της Αγιάς Κατίνας ανήμερα. Να ζήσουν τα κομμωτήρια, τα ψιλικατζίδικα, τα καταστήματα νεωτερισμών, αλλά και τα τηλεοπτικά κανάλια προς το μεσημέρι.

Χρόνια πολλά στην Αικατερίνα, Κατερίνα, Αικατερίνη, Καίτη, Κατίνα, Κατερινιώ, Κατινιώ, Κατίνγκω, Κατίγκα, Τίγκα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Κάρεν. Γιορτάζει κι ο Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας και το βράδυ Μερκουρία.

25η Νοεμβρίου του 1826 η φρεγάτα «Ελλάς», η ναυαρχίς, η ναυαρχίδα του ελληνικού επαναστατικού στόλου, φθάνει στο Ναύπλιο από της ΗΠΑ. Μας τη χάρισαν. Η δεύτερη φρεγάτα που κονομήσαμε λέγεται Ντόρα.

Το 1942, τη νύχτα 25 προς 26 Νοεμβρίου ανατινάζεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών δολιοφθορέων. Αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού γεγονότος ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι (6) κρίσιμες εβδομάδες. Αυτά στην γερμανοκρατούμενη Ελλάδα. Μαζί ήταν αριστεροί, δεξιοί στην ανατίναξη, αλλά είχανε και τους Εγγλέζους. Μετά ήρθε ο εμφύλιος.

Πριν από οκτώ χρόνια ακριβώς, 25η Νοεμβρίου του 2005 θα πεθάνει στα 59 του ο Τζορτζ Μπεστ, ο τρομερός Βορειοϊρλανδός βιρτουόζος, γητευτής της μπάλας, με σημαντική προσφορά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σε πολλές γυναίκες που αγαπούσε περισσότερο από τη μπάλα που εγκατέλειψε νωρίς.

«Δεν είμαστ’ Αγγλοσάξονες, Λατίνοι, Ρώσοι, Ούννοι / είμαστε η άγρια φυλή του Γιώργου Καραγκούνη».

Σαν σήμερα, 25η Νοεμβρίου του 1952 κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο το θεατρικό έργο της Άγκαθα Κρίστι «Ποντικοπαγίδα», με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ. Πρόκειται για τη μακροβιότερη θεατρική παράσταση, αφού παίζεται μέχρι σήμερα. Το είδε η γιαγιά μου, νερά τότε, πήγε και τη μάνα μου, η οποία μετά τράβαγε κι μένα να το δω, παρά τη θέλησή μου, πήγα και για να πάρω το αίμα μου πίσω σε κάνα χρόνο θα πάω τα μεγάλα μου παιδιά και βλέπουμε. Ρε, ξεχάσαμε τον παππού. Του έβγαλες εισιτήριο αυτουνού;

25 Νοεμβρίου του 1973, 8 μέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πάνω στο μεγάλο απόηχο της εξέγερσης, ανατρέπεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Μην πολυχαίρεσαι. Ανατράπηκαν από τον νέο ισχυρό άνδρα του απριλιανού καθεστώτος, τον ταξίαρχο Ιωαννίδη.

25η Νοεμβρίου του 1947 η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αποβάλλει από τις τάξεις της δέκα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό, επειδή αρνήθηκαν να καταδώσουν συναδέλφους τους για δήθεν όργανα της Μόσχας. Είναι οι δέκα «μαυροπινακισμένοι» του Χόλιγουντ. μαύρο πίνακα από συναδέλφους του έφαγε και ο μαρτυριάρης Ελία Καζάν και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Ήδη από το 1940, σαν σήμερα, 25η Νοεμβρίου κάνει το τηλεοπτικό ντεμπούτο του ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος. Είχε «γεννηθεί» από το πενάκι του Γουόλτερ Λαντζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: