5/1/12

ΠΕΜΠΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Πέρασε άλλη μια σατανική ημέρα Πέμπτη της εβδομάδας, πέμπτη μέρα του μήνα και πέμπτη μέρα της χρονιάς. Αν η πρωτοχρονιά έπεφτε φέτος τον πέμπτο μήνα, Μάιο, τότε θα είχαμε την καταστροφή του κόσμου. Όχι ότι τη γλυτώσαμε, ούτε ότι χρειάζεται αυτό για να αισθανθούμε χειρότερα.

Κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, εορτάζουν ο Θεόπεμπτος και η Θεόπεμπτη.

«Τ’ όνομά μου είναι Θεόπεμπτος. Στο σχολείο η δασκάλα με φωνάζει υποτιμητικά Πέμπτο, οι φίλοι με λένε Θεό».

Γιορτάζουν και η Θεώνη Θεωνίτσα και ο Θεωνάς. Προσοχή, κυκλοφορεί και σε επώνυμο.

Προσοχή κάποιες Φωτεινές δεν γιορτάζουν αύριο, αλλά 24η Μαΐου και 26η Φεβρουαρίου, ενώ κάποιοι Φώτηδες γιορτάζουν στις 12 Αυγούστου. Ρωτώντας πας στο Φώτη. Καλού-κακού.

5η Ιανουαρίου του 1913 μέρα σαν τη σημερινή έχουμε τη Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.


5η Ιανουαρίου του 1919 ξεσπά στη Γερμανία η επανάσταση των Σπαρτακιστών, η οποία θα πνιγεί στο αίμα. ίδια μέρα του 1968 ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαδέχεται τον Αντονίν Νοβότνι στην προεδρία του Κομουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Θα πάρει φιλελεύθερα μέτρα, που θα οδηγήσουν στην βραχύβια «Άνοιξη της Πράγας».

5η Ιανουαρίου του 1825 εν μέσω εμφυλίου πολέμου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη, φυλακίζεται μαζί με το γιο του, αλλά τον αφήνουν πάλι για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ πασά που είχε αποβιβαστεί και καταλάβει την Σφακτηρία και το Ναβαρίνο. Θυμίζουμε, το 1833, οι διαφωνίες του με την αντιβασιλεία των Βαυαρών τον οδήγησαν, μαζί με άλλους αγωνιστές, πάλι στις φυλακές του Ιτς-Καλέ στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, και στις 25 Μαΐου 1834, μαζί με τον Πλαπούτα, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας».

Πού να δείτε μετά το θάνατό του πώς τον τιμήσανε οι κυβερνώντες. Μέχρι και αγάλματα τον κάνανε.

Κατά προσέγγιση ιστορικών και αστρονόμων 5η Ιανουαρίου 469 π.Χ θα γεννηθεί ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης, που έμαθε γράμματα στον Πλάτωνα και αυτός τον μεγάλο Αριστοτέλη που ανακάλυψαν Λατίνοι ως οδηγό της Αναγέννησης.

5η Ιανουαρίου του 1867 θα γεννηθεί ο Δημήτριος Γούναρης, πολιτικός, αντίπαλος του Βενιζέλου, που κατέληξε στο απόσπασμα 15/11/1922 ως ένας από τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής. Θυμίζουμε λίγο πριν την καταστροφή αρνιόταν να δώσει άδεια εισόδου στη χώρα μας Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που ήταν Οθωμανοί πολίτες, γιατί λέει ήταν βενιζελικοί και καλύτερα να τους έσφαζε ο Κεμάλ. Όπως και έγινε. Κάποιοι ζητούν αναψηλάφηση της δίκης στου Γουδή, αλλά ό,τι και να γίνει η ιστορία δεν ξαναγράφεται, και ο Γούναρης δεν αθωώνεται στον αιώνα τον άπαντα.

Αύριο θα μας έρθει η θεία φώτισις αλλά σαν σήμερα πριν από πολλά χρόνια, 5η Ιανουαρίου του 1900 ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς τίθεται σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τα δυναμό του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου ήταν της Ζήμενς. 

Η ιστορία τα λέει, εμείς απλώς τ’ αναμεταδίδουμε. Άλλωστε το 1900 δεν υπήρχε Μητσοτάκης στον Πειραιά. Μια και τα’ αναφέραμε, σήμερα, το παλιό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος του Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, που λειτούργησε πρώτη φορά το 1906, αντί για βιομηχανικό μουσείο ή χώρος εκδηλώσεων ή και τα δύο έγινε χώρος αποθήκευσης στερεών αποβλήτων αμιάντου.

Σαν σήμερα το 1837 με ψήφισμά του, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τον βασιλιά Όθωνα την παροχή Συντάγματος. Την πρωτοβουλία είχε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης.

Το Σύνταγμα τελικά δόθηκε το 1844 μετά από την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 υπό τον Δημήτριον Καλλέργην εκ του Μυλοποτάμου Κρήτης.

5η Ιανουαρίου του 1889 η λέξη χάμπουργκερ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αμερικανικό έντυπο για να περιγράψει το πασίγνωστο σάντουιτς. προσοχή, όχι χάμπεργκερ, αλλά χάμπουργκερ ή αλλιώς μπιφτεκόψωμο με αλατόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου