8/9/12

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΥΛΑ

Σαν σήμερα το 551 π.Χ, θα το θυμάστε, γεννήθηκε ο πασίγνωστος Κινέζος φιλόσοφος Κουνγκ Φου Τζου. Εξελληνισμένη ονομασία του, Κομφούκιος. Ναι, Kουνγκ Φου όχι Ζαμάν Φου ούτε Φου Μαν Τσου, σημαίνει Κομφούκιος και ξύλο μέχρι δακρύων μια σκέψης. Άμα τις έχεις αρπάξει και δε μπορείς να κουνηθείς, μπορείς μόνο να σκάφτεσαι το μαλάκας είσαι.


Απόψε κλείνει τα 63 του ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Λονδίνο και συγγραφέας παιδικών βιβλίων στην Αθήνα ο Ευγένιος Τριβιζάς. Γεννήθηκε 8η Σεπτεμβρίου του 1946.

8η Σεπτεμβρίου του 1949 θα πεθάνει ο Ρίχαρντ Στράους. Μην τον μπερδεύουμε με τους Γιόχαν Στράους πατέρα και γιο των βαλς. Ο Ρίχαρντ Στράους είναι ο Γερμανός συνθέτης που μελοποίησε μεταξύ πολλών άλλων «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα». Πώς αυτοχαρακτηριζόταν ο Ψινάκης πριν κάνει λίφτιν; Ζαρα-Πούστρα.

8η Σεπτεμβρίου του 1907 ανήμερα αρχίζουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης της οδού Πανεπιστημίου. Όπου να ’ναι ολοκληρώνονται.

8η Σεπτεμβρίου ήτανε του 1966 όταν έκανε πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» (Ταξίδια στ' αστέρια). Μας έμειναν το Εντερπράιζ και ο ντόκτορ Σποκ με τα μυτερά αυτιά. Ο ηθοποιός που υποδυόταν το χαρακτήρα ζορίστηκε να παίξει άλλους ρόλους σε ταινίες. Δε θυμόμαστε ούτε τ’ όνομά του.

8η Σεπτεμβρίου του 1991 η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ψηφίζει με συντριπτικό ποσοστό την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, δηλαδή από την εθνικά κατραπιεστική Σερβία, πώς λέμε καταπιεστική. Δεν κέρδισε κανείς.

Σαν σήμερα του 1960 ο 20 χρόνος διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης. Την πρώτη θέση την πήρε μαζί με τους υπόλοιπους του πληρώματος τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γεώργιο Ζαΐμη, καλό είναι να τους θυμόμαστε, γιατί το μετάλλιο το πήρε μόνο ο ΔΚ, διάδοχος Κωνσταντίνος ήταν το πλήρες όνομά του. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ με καταγωγή από τη Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: