31/5/14

Συγκυβέρνα-συγκυβέρνα / στη Ντιβί και στη Νταβέρνα

Ο καιρός μετά τις εκλογές είναι αίθριος. Αντώνης και Βαγγέλας –υποχρεωμένοι λόγω θέσης- βλέπουν τον καιρό με καλύτερο μάτι. Γι’ αυτούς ο καιρός δεν είναι απλώς αίθριος, είναι πανωλ-αίθριος.

Κάθε μέρα που περνά, τα δύο εχθρικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (και αντιστρόφως, ανάλογα με το ποιο είναι πρώτο) μοιάζουν όλο και περισσότερο. Αυτό που τα ενώνει είναι χημεία των καιρών. Οι πανηγυρικές τους δηλώσεις ήττας αποτελούν μνημεία των ξερών, δηλαδή φάγανε ξερή που έμεινε στην ιστορία. «Ως γνωστόν, Βαγγέλη», είπε ο Αντώνης, «η Ηστορία μας γράφεται με ήττα και τα ονόματά μας με χρυσά γάμα τα».

Μουσική ανάσα, «Τα όνειρά μου πράσινα / τα όνειρά μ’ γαλάζια / γιούχα ναζί που βλήθηκαν και γίνανε πετρόλ».

«Για να σώσουμε τη χώρα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την πολιτική λιτότητας», λένε οι δύο ηγέτες μας. «Κι εμείς είμαστε καταχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τη λύση σας», απαντάμε σύμφωνοι όλοι.

Η κρίση είναι ευκαιρία, λένε. Άρα αν στην κρίση εξαθλιωθείς δεν είχες τύχη. Όμως αυτή η γκίνια φέρνει γκρίνια και ψήφους διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό Αντώνης-Βαγγέλας αναγνωρίζουν ότι για την άνοδο των χρυσαβγάδων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φέρουν σοβαρό ερείπιο ευθύνης.

Οι μπασμένοι στο μηχανισμό κομματάρχες του ΠΑΣΟΚ αποτελούν το βαθύ κράτος. Οι  χρυσαβγάδες είναι το το βαρύ κράτος, οι νεοδημοκράτες το ελαφρολαϊκό κράτος και οι εναπομείναντες ΔΗΜΑΡίτες σε κρατικές θέσεις και στο ΜΕΓΚΑ αποτελούν το έντεχνο λαϊκό κράτος. Για τους  υπόλοιπους της ΔΗΜΑΡ που επιμένουν ότι είναι η κυβερνώσα αριστερά (ή και συγκυβερνώσα-συγκυβερνούσα) τα πράγματα αγγίζουν το κωμικό. Έφτιαξε γι’ αυτούς εδώ και χρόνια προφητικό δίσκο ο Σαββόπουλος: «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα ΔΗΜΑΡάκια».

«Πώς βλέπεις, μαμά, τον Αντώνη και δίπλα τον Βαγγέλη
«Καλοί κι οι τρεις, παιδί μου».

Πράγματι η συνεργασία των δύο ανδρών είναι προσφορά. Δυο παραγγέλνουμε και παίρνουμε και τρίτη πίτσα. Ή καλύτερα, δύο πίτσες, η μία δίπατη-σκεπαστή. Το πόσες πληρώνουμε το αφήνουμε για τις επόμενες γενιές.

Ο Δον Κυρ-Φώτης τιμωρήθηκε γιατί φεύγοντας από την κυβέρνηση αναστάτωσε τα μέχρι τότε συνεργαζόμενα κόμματα. Έκανε τα τρία δύο. Και η κυβέρνηση από τρικομματική-τροϊκομματική έγινε δικομματική-δύω-ματική.

Τα κυβερνητικά λάθη μοιάζουν στην πρόωρη εκσπερμάτωση. Μπορείς να τα ελέγξεις, ακόμα και να τα αποφύγεις, αλλά αφού έχουν γίνει.

Η δικομματική κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει και να δεχτεί κάνα Οικονόμου, κανένα Ψαριανό, ένα Λοβέρδο, Πολύδωρα και βάλε. (Το βγάλε τελείωσε γιατί η πλειοψηφία είναι πια ζοριακή) Πρέπει η δικομματική κυβέρνηση να βρει το θάρρος να πει «Δικομμάτια να γίνει». Να υπουργοποιήσουμε και τον Ζώη να 'χουμε.

Το κλίμα στην Ευρώπη είναι ψυχρό και για Αντώνη και για Βαγγέλα. «Κρύο, κρύο καιρός να δύω», τραγουδούν σαν τις αδελφές Περάκη. (Ξανθή Περικλής)

Με επικεφαλής της τον Βαγγέλη –θυμίζουμε σ' εσάς κι σ' αυτόν ότι είναι και υπουργός Εξωτερικών- περνάει άσχημα η ελληνική διπλωματία. Ο Βαγγέλης τρώει τη δίπλω (στην αργκώ η δίπλα) και η έλλειψή της βγάζει ματία.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν: «Η Χαριλάου Τρικούπη είναι μονόδρομος». Στη ΝΔ ψάχνονται τι σχετικό να πουν για να συμπλεύσουν. Απορρίφθηκε το: «Η Συγγρού είναι κωλόδρομος».

Και για να μείνουμε εντός θέματος, στον Ειρηνικό ωκεανό θα δούμε άνδρες να φορούν φούστες από πράσινα μακρουλά φύλλα, τις λεγόμενες χλωρόφουστες. Στους υπόλοιπους ωκεανούς όσους είναι ντυμένοι έτσι τους λένε φλωρόπουστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: