8/12/13

Φέτος ο Άι Βασίλης μοιράζει μέτρα

ΚΑΛΑ ΧΡΩΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Καλά Χρωστούγεννα
Οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ έγιναν για να μειωθούν οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν η ΔΕΗ μπορεί να το πουλάει ακριβά, μπορεί ν’ αγοράζει ρεύμα από τους αγιογδύτες ιδιώτες παραγωγούς. Και ο λαός στα κεριά με κομμένο ρεύμα.

Το ίδιο έγινε και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Βάζουμε παραπανίσιο ειδικό φόρο για να μειωθεί η κατανάλωση και οι εισαγωγές υδρογονανθράκων. Και ο λαός στα μαγκάλια με κομμένο το πετρέλαιο.

Και στις δυο περιπτώσεις μειώνεται η κατανάλωση με επακόλουθο τη μείωση των κρατικών εσόδων. Στ’ αρχίδια τους. Ας είν’ καλά τα κορόιδα. Ο Άι Βασίλης μοιράζει μέτρα.

Από πότε είναι θετικό για την Ελλάδα να βγάζουν περισσότερα οι πολυεθνικές μαζί με τους ντόπιους μεταπράτες και λιγότερα οι εργαζόμενοι με κομμένες και τις κοινωνικές παροχές; Από πάντα.

Οι στούρνοι ερασιτέχνες επαρχιώτες προσπαθούν να εφαρμόσουν μία βασική αρχή της θεωρίας του οικονομικού φιλελευθερισμού, την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων. Για να χαρεί ο Τόμσεν (που στ’ αρχίδια του) βγαίνει το Μητσοτάκι και πλασάρει την κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων όταν όλοι (και ο Τόμσεν) ξέρουν ότι πρόκειται για απολύσεις. Ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων έκανε και ο Χίτλερ από τις κατακτημένες χώρες σε στρατόπεδα εργασίας-εξόντωσης, όπου είχαμε και Έλληνες εργάτες που δεν ήταν Ισραηλίτες στο θρήσκευμα, ούτε Ρομά, ούτε ομοφυλόφιλοι, ούτε ανάπηροι, τουλάχιστον πριν μεταφερθούν εκεί. (Μπορείτε να βρείτε το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη)

Στην Ελλάδα διαψεύδεται και η κλασική θεώρηση της δεξιάς, «Όταν ο πλούσιος ευημερεί, τότε περνάει καλά και ο φτωχός». Κατάντησε πια να βρίσκει εφαρμογή μόνο στην πάσης φύσεως ελεημοσύνη.

Γιατί ακριβαίνουν τα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ-μάρκετ που είναι και προμηθευτές; Γιατί να μην το κάνουν, αφού η μείωση κατανάλωσης σε αυτά τα είδη είναι μικρή. Άσε που οι υψηλές τιμές κλείνουν τα μίνι μάρκετ, που είναι αναγκασμένα να προμηθεύονται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, γιατί μόνο τα γνωστά προϊόντα μπορούν να πουλήσουν. Τα πουλάνε και λίγο ακριβότερα, οπότε σιγά-σιγά το σκέφτεται σοβαρά ο πελάτης να ξαναπάει σ’ αυτούς.

Σημείωση: Οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ τα κέρδη τους δεν τα τοποθετούν νόμιμα σε τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Από παντού εξάγεται χρήμα νόμιμα ή παράνομα, χωρίς φόβο να πιάσει κανείς τους «εξαγωγείς». Κάθε μέρα στην Ελλάδα κυκλοφορεί λιγότερο χρήμα. Ξαναψηφίστε τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: