30/12/13

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Από την ίδια ραδιοφωνική μέρα του 2009

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, τρίτη εργάσιμη και φαρμακερή, η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, μας μπήκε απ-αισίως η τριακοσιοστή εξηκοστή τέταρτη, προτελευταία ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, διάγουμε την 30η ημέρα μηνός Δεκεμβρίου και πολλά άλλα. Εορτάζονται και τα τελευταία ονόματα, πάρε κόσμε, Γεδεών, Ανύσιος, Ανυσία, Ιωσήφ, που γιορτάζει και 9 Απριλίου και 31 Ιουλίου, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του ο Σήφης, η Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα. Γιορτάζει και ο Φιλέταιρος, Φιλέταιριος, Φιλεταίρης, Φιλεταιρία, Φιλεταίρη Φιλεταίρα, όχι εταίρα, θα παρεξηγηθεί.

30η Δεκεμβρίου του 1975, πριν από 38 χρόνια ακριβώς, λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. 13 αθωώνονται και αναδεικνύεται ο συνήγορος κατηγορίας Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μαγκιά του.

30η Δεκεμβρίου του 1934 μονογραφείται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.

31 χρόνια αργότερα,, ίδια μέρα του 1961 μία ομάδα 83 νέων, φίλοι της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, αποστέλλουν στον Τύπο επιστολή διαμαρτυρίας «δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των Ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των».

Σήμερα κλείνουν επτά χρόνια από τον τηλεοπτικό απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσεΐν. Όασις 88 νταν

Απόψε κλείνει τα 56 του ο συμπαθής και λιγομίλητος Νίκος Πορτοκάλογλου, γεννήθηκε 30η 12ου του 1957.

Και όμως 30η Δεκεμβρίου του 1963, πριν από 46 χρόνια ακριβώς κόβεται για πρώτη φορά στα δύο η Λευκωσία από τη δημιουργία της «Πράσινης Γραμμής», μετά τις διακοινοτικές ταραχές, υπό Βρετανική κατοχή. Κακομελέτα κι έρχεται, διαίρει και βασίλευε.

Σαν σήμερα το 1922 συγκροτείται η Σοβιετική Ένωση.

Κάποτε θα επανέλθει το καθεστώς γιατί ναι μεν δεν το θέλουν οι λαοί που είχαν στην πλάτη τους, το θέλει όμως η Αλέκα που δεν έζησε εκεί, αλλά τα ξέρει καλύτερα. Και μην ξεχνάτε, η Πρωτοχρονιά δεν είναι αργία είναι απεργία.

Σαν σήμερα το 1966 εκδίδεται η απόφαση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάζονται για θανατηφόρο σωματική κάκωση - συνέργεια ο Σπύρος Γκοτζαμάνης (11 χρόνια), ο Εμμανουήλ. Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια) και για διατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα (ποινές κάτω του έτους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: