1/2/13

ΠΡΩΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Ημέρα Παρασκευή Σαββάτου κατά τας γραφάς, 1η Φεβρουαρίου, ρε πώς περνά ο Χειμώνας!... Απαρατήρητος. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, θα συναντήσουμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:29, το ξεπροβόιδισμά του στις 5:45, όλα όπως χθες. Σήμερα θα ψάχνουμε γιατί δεν προβλέπεται να παντρευτεί η Μακρυπούλια. Όπως γράφει ο Αρκάς, η ζωή χωρίζεται δε τρεις φάσεις: Επανάσταση, Περισσυλογή, Τηλεόραση. Ξεκινάς ν’ αλλάξεις τον κόσμο και καταλήγεις να αλλάζεις κανάλια.


Σήμερα γιορτάζει η Μπριζίτ, Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα, ο Τρύφωνας και η Τρυφωνία.

Σαν σήμερα το 1887 κάποιος Χάρβεϊ Γουίλκοξ τεμαχίζει και πουλά τη γη του, έκτασης 500 στρεμμάτων, σε οικόπεδα, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το Χόλιγουντ. Το όνομά του δεν δόθηκε σε κανένα βραβείο Όσκαρ.

Το 1922, ίδια μέρα με τη σημερινή γεννήθηκε μια Ιταλίδα σοπράνο, από τις κορυφαίες μεταπολεμικές λυρικές καλλιτέχνιδες και μεγάλη αντίπαλος της Κάλας, η Ρενάτα Τεμπάλντι. Πέθανε το 2004. Να την θυμόμαστε και αυτήν που έπεσε στη βαριά σκιά της Κάλας.

1η Φεβρουαρίου του 1867 εφαρμόζεται για πρώτη φορά η 8ωρη απασχόληση ημερησίως για τους χτίστες στις ΗΠΑ.

Απόψε κλείνει τα 38 της η Ελληνίδα δρομέας ταχύτητας και ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου. Γεννήθηκε 1η Φεβρουαρίου του 1975.

1η Φεβρουαρίου του 1977 εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική. Ιδιότυπη καθαρεύουσα χρησιμοποιούν μόνο στην Αστυνομία και στην εκκλησία.

Το 1806 Τούρκοι πολιορκούν τους Κολοκοτρωναίους κοντά στη Δημητσάνα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διαφεύγει στη Ζάκυνθο. Ήταν 1η Φεβρουαρίου. Από τότε κύλησε πολύ επιτόκιο στο αυλάκι.

1η Φεβρουαρίου του 1940 πέθανε στα 63 του ο ποιητής και πεζογράφος Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ανακοπή καρδιάς μέσα σε τραμ, πηγαίνοντας σε συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών. Από αυτόν κληρονομήσαμε το ευλογημένο καράβι. «Ποῦ πᾶς καραβάκι, μὲ τέτοιον καιρό, / σὲ μάχεται ἡ θάλασσα, / δὲν τὴ φοβᾶσαι; / Ἀνέμοι σφυρίζουν / καὶ πέφτει νερό, / ποῦ πᾶς καραβάκι, / μὲ τέτοιον καιρό;» Κάποιος να μας εξηγήσει, γιατί στα αναγνωστικά είχαμε τέτοια ποιήματα κι έπρεπε και να τα μάθουμε απ’ έξω. Επειδή ο Παπαντωνίου ήταν Ακαδημαϊκός; Και γιατί ήταν ακαδημαϊκός; Γι’ αυτά τα ποιήματα; Φαύλος κύκλος.

«1η Φεβρουαρίου του 1968» γράφει μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες: Ο αρχηγός της αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ. Κι όμως, εμείς τον βλέπουμε όρθιο με τα χέρια πισθάγκωνα δεμένα τον φόβο και τον πόνο στο πρόσωπό του, αλλά είναι ήδη νεκρός. Ίχνη της σφαίρας διακρίνονται να βγαίνουν από τον κρόταφο.

Το 1894 ίδια μέρα με τη σημερινή γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης καουμπόικων Τζον Φορντ που πέθανε το 1973.

Σαν σήμερα το 1966 θα πεθάνει στα 71 του ο Μπάστερ Κίτον, από τους πρώτους Αμερικανούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες θεμελιωτές του βωβού κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: