11/1/13

ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, συναντήσαμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:40, όπως και χθες, το ξεπροβόιδισμά του ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:25, η μέρα μεγαλώνει.

Ημέρα Παρασκευής Σαββάτου κατά τας παλαιάς Ιουδαϊκάς γραφάς, 11η Ιανουαρίου σήμερα εορτάζει ο Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης, όλα με δόσεις ο Θεοδόσης. Η τακτική της ευτυχίας και υποδούλωσης.

Σαν σήμερα πριν από 103 χρόνια, 11η Ιανουαρίου του 1910 θα γεννηθεί ο μέγας Νίκος Καββαδίας, ναυτικός και λογοτέχνης, πέραν της Βάρδιας ποιητής. Τον μάθαμε μετά τη μελοποίηση έργων του. Καλοί είμαστε κι εμείς. Πέθανε 65 χρόνια μετά, το 1975.

11η Ιανουαρίου του 1569 γίνεται η πρώτη καταγεγραμμένη λοταρία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, στην Αγγλία. Στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ γιατί κανείς δεν έδινε απόδειξη.

11η Ιανουαρίου, σαν σήμερα το 1801 με εντολή του Αλή Πασά, η κυρά Φροσύνη κι άλλες 16 Γιαννιώτισσες ρίχνονται στη Λίμνη των Ιωαννίνων και πνίγονται. Από κει κίνησε ο μύθος ότι και καλά οι Γιαννιώτες για να σώσουν την κυρά Φροσύνη όρμησαν μα παγούρια ν’ αδειάσουν τη λίμνη από νερό. Εξού το «Παγουράδες».

11η Ιανουαρίου του 1897 συναθροίζονται στον Πανελλήνιο ΓΣ 28 σωματεία και την επόμενη στον Παρνασσό ΦΣ συνέρχεται επίσημα το συνέδριο και λαμβάνεται η απόφαση της ίδρυσης του ΣΕΑΓΣ, μετέπειτα ΣΕΓΑΣ. Την ίδια μέρα ψηφίζεται το καταστατικό της αρχαιότερης ομοσπονδίας. Αρχικά ο ΣΕΓΑΣ απετέλεσε ένα είδος μίνι Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπου υπάγονταν πολλά αθλήματα κυρίως ατομικά και στη συνέχεια ομαδικά, όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ. Σταδιακά όμως άρχισαν, κυρίως για λόγους λειτουργικούς, να αποχωρούν και να δημιουργούν ανεξάρτητες ομοσπονδίες.

11η Ιανουαρίου του σωτηρίου έτους 532 μ.Χ. όπως όλα τα έτη μετά τη γέννηση του Χριστού είναι σωτήρια από κάποια έννοια δεν ξέρω ποια, εκείνη τη χρονιά, τέλος πάντων, ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την πνίγει στο αίμα. Ο Νίκας από τότε φτιάχνει σαλάμια που δε γουστάρω. Πώς λέγεται το λουκάνικο λαϊκιστί; Σαλαμαλαπέρδες.

Το 1828 ήταν 11η Ιανουαρίου όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα. Του τη φυλάνε οι Μαυρομιχαλαίοι, του τη φυλάνε, ποια του φυλάνε δεν ξέρουμε, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία και έννοια.

Σήμερα κλείνει τα 60 του ο Κώστας Σκανδαλίδης, που γεννήθηκε 11η Ιανουαρίου του 1953 στην Καρδάμαινα της Κω και όχι της Κους που λένε οι άσχετοι και πάνε προς το κους-κους. Τα θηλυκά ονόματα σε ω, ωμέγα στη γενική πτώση καταλήγουν σε –ους μόνο τα αρχαία. Ή Σαπφώ ας πούμε η αρχαία ποιήτρια είναι της Σαπφούς. Είναι γελοίο όμως να λέμε της Σαπφούς Νοταρά. Πολλοί λένε και της Σαπφούς Νοταράς ανήμερα.

11η Ιανουαρίου του 1930 ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Είχε και τα καλά της η κατά Ρασούλη κάστα των γιαχνί σοφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: