19/1/13

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Σάββατο, πρώτη αργία της εβδομάδος, 19η Ιανουαρίου 2010 και η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, συνάντησε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:37, όπως και χθες, ο αποχαιρετισμός όμως, ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:34, η μέρα μεγαλώνει.

Σήμερα γιορτάζουν Ευφρασία, Ευφρασίτσα, Μια καλή μικρή φράση, ευ μικρή φράση, ευφρασίτσα, Γιορτάζει κι ο Μακάριος, Μακάρης, μακάρης να γινότανε, Μακαράς, Γκρέκο μακαρά, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα μια σταλιά δύο επί τρία, ίσον έξι.

Σήμερα η Έλενα Ναθαναήλ θα έκλεινε τα 66 της. Γεννήθηκε 19 Ιανουαρίου του 1947.

Ίδια μέρα, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1943 είχε γεννηθεί η μεγάλη Τζάνις Τζόπλιν, που πέθανε μόλις 27 ετών το 1970. Τα ναρκωτικά είναι μόνο για τους πολύ πλούσιους που ούτε αυτοί την γλυτώνουν τελικά.

Ήταν 1976 μέρα σαν τη σημερινή όταν τα πρώην μέλη των Beatles απορρίπτουν προσφορά 30.000.000 δολαρίων για να ξαναεμφανιστούν ως συγκρότημα και να δώσουν μία συναυλία. Τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα είσαι κονομημένος.

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία μας, απόψε κλείνει στα 71 του ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Γεννήθηκε 19η Ιανουαρίου του 1942

19η Ιανουαρίου του 1953 οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, στην επαναληπτική εκλογή της Θεσσαλονίκης απ’ όπου βγήκε η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής Ελένη Σκούρα. Για πρώτη φορά Ελληνίδες ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439.

19η Ιανουαρίου του 1947 έχουμε ναυτική τραγωδία στο νότιο Ευβοϊκό, η οποία αποκλήθηκε ο «ελληνικός Τιτανικός». Το ατμόπλοιο «Χειμάρα», με 544 επιβάτες, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Πειραιάς, βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα. Το πλοίο ήταν γεμάτο αριστερούς πολιτικούς κρατούμενους από Θεσσαλονίκη για Πειραιά. Πήγαν δεμένοι στον πάτο. Ελπίζουμε να έρθει ο καιρός που αυτή η υπόθεση ν τραβήξει το ενδιαφέρον κάποιου Έλληνα σκηνοθέτη.

Σαν σήμερα το 1955 κάνει τελικά την εμφάνισή του στις βιτρίνες ένα περίεργο παιχνίδι με γράμματα και συνδυασμούς λέξεων, το Σκπραμπλ, που για καιρό από τότε που το κατασκεύασε ο εφευρέτης του παρέμενε στα συρτάρια, αφού δεν συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των βιομηχανιών.

1736, 19η Ιανουαρίου γεννήθηκε ο Τζέιμς Βατ, Σκοτσέζος εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος, σαν τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο.

19η Ιανουαρίου του 1949 ο βασιλιάς Γεώργιος ο Βους ο δεύτερος δηλαδή, αναθέτει στον Θεμιστοκλή Σοφούλη το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Χρωστάμε σε αυτούς που μας επανέφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: