21/10/12

Μπλακ Τζακ 21 Οκτωβρίου

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1825, όταν δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην πρώτη τη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» το ποίημα του Διονυσίου Σολομού «Ύμνος εις την Ελευθερία», που μετά την απελευθέρωση θα γίνει ο Εθνικός Ύμνος της χώρας.

Η σελίδα της Ιστορίας γράφει 21η Οκτωβρίου του 1805. ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, επικεφαλής του αγγλικού ναυτικού, καταναυμαχεί τους ηνωμένους στόλους Ισπανίας και Γαλλίας στο Τραφάλγκαρ, αλλά πίπτει επί του πεδίου της μάχης!

Το 1948 στην Ουάσιγκτον γίνεται η πρώτη επίδειξη αποστολής τηλεομοιοτυπίας, γνωστότερης ως φαξ. Το πρώτο τηλεομοιότυπο έγραφε πάνω 21η Οκτωβρίου 1948.

Στο Μπλακ Σάιντ οφ Αμέρικα ο Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, Ντίζι Γκιλέσπι, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του '50 «be-bοp» γιόρταζε τα γενέθλιά του σαν σήμερα 21η Οκτωβρίου από το 1917 μέχρι το 1992. Τον Ιανουάριο του 1993 πέθανε.

Ίδια μέρα, του 1984, είχε πεθάνει στα 53 του ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Τριφό.

Το 1931, 21 Οκτωβρίου ξεσπά η Οκτωβριανή Εξέγερση. Οι Κύπριοι εξεγείρονται κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας και ζητούν την ένωση με την Ελλάδα. Πέτυχαν την ανεξαρτησία τους 29 χρόνια μετά, το 1960 μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

Περνάμε στις μέρες του ’18, όταν οι εφημερίδες ανήγγελον την 21ην Οκτωβρίου εκείνου του σωτηρίου έτους. Στην Αθήνα, στο φουαγιέ του «Βασιλικού Θεάτρου» πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, που θα οδηγήσει στην ίδρυση της ΓΣΕΕ. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

21η Οκτωβρίου του 1969 θα πεθάνει στα 46 του η εμβληματική μορφή του κινήματος των «μπίτνικς», ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ. Εγώ διάβασα το μυθιστόρημά του «Στο Δρόμο» και μου άρεσε.

Πριν από 103 χρόνια νταν γεννήθηκε ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας, Νίκος Εγγονόπουλος, ζωγράφος και ποιητής. Περί ύψους.

Μέρες του ’52 ήταν 20 τ’ Οχτώβρη από Σιβηρία θα το ’βρει, για την ώρα βρίσκεται στη Μόσχα ο ΓΓ του ΠΓ της ΚΕ του παράνομου τότε ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης και πετάει στον παγωμένο αέρα, το περίφημο: «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος… άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά!». Στη μεταπολιτευση, ο Χαρίλαος ήρθε Ελλάδα με τραίνο ακολουθώντας τη γραμμή και είχαμε το «Τι μπρόκολα τι λάχανα», τι Βίσση τι Βανδή, τι κάνεις κουκιά σπέρνω, ο τι κουκί κουκί και τι κουκί κουκί, τι, τι ε τι, τι, τι χαμπάρια, τι χάλια, τι γιατί, γιατί κλάνει το γατί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: