1/11/12

Και πρώτη του Νοέβρη λειψός μισθός θα σ' έβρει

Μας μπήκε απαισίως ο προτελευταίος μήνας του έτους του σωτηρίου ΔΝΤ, Δευτέρα μέρα της εβδομάδος κατά τας παλαιάς Ιουδαϊκάς γραφάς, πρώτη εργάσιμη και πρώτη Νοεμβρίου, καλά λεφτά, μέρα ουράς στην Εμπορική, την Εθνική και άλλες τράπεζες μισθών και συντάξεων.

306 μέρες διάνυσε η χρονιά και δε λέει να τελειώσει. Δε λέει να το σφυρίξει το 2012 κι όπου να ’ναι θα φάμε κάνα γκολ με νέα μέτρα.

Έχει ο Θεός, υπομονή, 59 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2013 τη χειρότερη χρονιά από τότε που βγήκε πρωθυπουργός ο Σημίτης.

Σήμερα εορτάζεται και ο Διόνυσος προστάτης υπουργών με μπερδεμένες αρμοδιότητες.

Εορτάζεται και ο Δαβίδ όσιος Εύβοιας, γενικά εορτάζει και στις 12 Δεκεμβρίου, Δαμιανός, Δαμιανή και ο Κοσμάς που γιορτάζουν και την 1η Ιουλίου, όταν εορτάζεται και ο Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, που εορτάζονται και τρεις μέρες πριν, την 28η Ιουνίου και φυσικά εορτάζουν και σήμερα. Κάθε Ανάργυρος Έλλην εορτάζει κάθε μέρα, τον μπερδεύουμε με τον Αργύριο που είναι τελείως άλλος.

Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά) είναι ο όνομα και πράμα ένατος μήνας των Ρωμαίων και ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο, το μαζεύουμε στας εξοχάς και το πουλάμε στας ταβέρνας. Τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι. Βασικά, εσύ είσαι τυχερός αν η πέτρα που θα φας κατακούτελα, τουλάχιστον είναι τοπάζι.
Ο Ήλιος ανέτειλε βαριεστημένα στις 6 και 48, ένα λεπτό περιπτερά αργότερα από χθες, θα βουτήξει όμως στη θάλασσα για να μη μας βλέπει και τσαντίζεται ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, στις 7 και 26. Η νύχτα κέρδισε άλλα δύο λεπτά κι εμείς χάσαμε σήμερα άλλα τρία Ευρά από την αγοραστική μας δύναμη, γιατί ακρίβυνε ο μαϊντανός στις λαϊκές αγορές. Σε λίγο ο μαϊντανός θα πωλείται στα φαρμακεία, μαζί με άλλα μυρωδικά όπως ασπιρίνη.

Για σήμερα έχουμε ένα ευχάριστο κι ένα δυσάρεστο νέο να σας πούμε από την Ιστορία. Το 1755 Καταστροφικός σεισμός πλήττει την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 90.000 άνθρωποι ή το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Στις εκκλησίες μνημονευόταν η 1η Νοεμβρίου, μέρα που το 1843 ο Όθων συγκαλεί Εθνοσυνέλευση για την κατάρτιση Συντάγματος, του πρώτου, ως απόρροια του κινήματος της 3ης Σεπτεμβρίου.

Μέρα σα τη σημερινή του 1897 μία ομάδα μαθητών από το λύκειο Ντ' Αντζέλιο του Τορίνο ιδρύει μία ομάδα ποδοσφαίρου, την οποία ονομάζει Γιουβέντους, νεότητα. Το 1920, 1η Νοεμβρίου σημειώθηκε η εκλογική ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο λαός ήταν εξουθενωμένος από τα χρόνια του πολέμου, δυο Βαλκανικοί, ο πρώτος παγκόσμιος και η Μικρασιατική εκστρατεία. Νέοι δεν υπήρχαν πουθενά ειδικά στην επαρχία να δουλέψουν. Ο Βενιζέλος θα φύγει απογοητευμένος κι αυτός απ' την Ελλάδα, όχι όμως ως Τριανταφυλλίδης, ούτε ως Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά, για να μην τον καταλάβουν, ως Παναγιώτης Βενιζέλος. Από κει η έκφραση «Μην τον είδατε το Μπαναή». (Και τα φευγάτα καταστήματα «Παναής-Παναής»)

Ωραία έπαιξε, έγραψε, ρε παιδί μου, το λένε τα γραφτά, εμείς λέμε στον μπακάλη να τα γράψει, γιατί μας έχουνε γραμμένους, μας γράφει και ο τροχονόμος και λεφτά δεν έχουμε να πληρώσουμε το πρόστιμο της κλήσης. Δεν το πάμε το γράμμα, γράψαμε ιστορία γιατί η σημερινή γενιά στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα περάσει χειρότερα από την προηγούμενη, γράψε-γράψε τι να γράψεις πα σε μια καρδιά γραμμένη. Από πότε; 1η Νοεμβρίου του 1863 γεννήθηκε ο Αμερικανός εφευρέτης, βιομήχανος Τζορτζ Πάρκερ, ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας στυλογράφων. Ο Πάρκερ πέθανε το 1937, αλλά το γράψιμο παραμένει.

Εσύ που μας διαβάζεις και σήμερα κλείνεις τα 69 σου, την μέρα που γεννήθηκες, 1η Νοεμβρίου του 1943 γεννιόταν στο Κομισό της Σικελίας και ο μετέπειτα μέγας Ιταλοβέλγος τραγουδιστής Σαλβατόρε Ανταμό που τον είχαμε για Γάλλο. Όταν άρχισε ο πόλεμος των Έξι Ημερών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το 1967, έγραψε το «Inch'Allah», στα Αραβικά Θεού θέλοντος, πρώτα ο Θεός, αν είναι θέλημα Θεού, με τη βοήθεια του Θεού, μακάρι που έγινε τεράστια διεθνής επιτυχία, ενός πολίτη του κόσμου.

Σήμερα κλείνουν δώδεκα χρόνια από το θάνατο στα 97 του, του Σερ Στίβεν Ράνσιμαν, διάσημος. Βρετανός βυζαντινολόγος, δεν ασχολήθηκε με το αποχετευτικό σύστημα της Βασιλεύουσας.

Σαν σήμερα το 1940 είχαμε τον πρώτο νεκρό Έλληνα αξιωματικό του ελληνοϊταλικού πολέμου στην Αλβανία, την τρίτην ημέραν αυτού. Ο Δωδεκανήσιος υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, προσπαθώντας να ανακαταλάβει ύψωμα, πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Επακόλουθος σημερινή μάχη αν πρώτος νεκρός Έλληνας Αξιωματικός σ’ αυτό τον πόλεμο ήταν ο Έλληνας Εβραϊκής καταγωγής Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1968 πέθανε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας». Η κηδεία του ήταν η πρώτη μεγάλη αντιδικτατορική διαδήλωση. Ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε το 1888 στο Καλέντζι Αχαΐας, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες στο Βερολίνο, διετέλεσε και πρωθυπουργός. Εξού και το Παπανδρέου ο πρώτος. Τώρα έχουμε τον τρίτο τον μακρύτερο, επίσης Γιώργο. Ήταν πρωθυπουργός το ’44 στα Δεκεμβριανά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: