21/7/12

Τα πάντα όλα 21η Ιουλίου

Σήμερα η Ελευθεροτυπία θα έκλεινε 37 χρόνια ζωής. 50 χρόνια πριν και 8 μέρες, 13η Ιουλίου του 1925 ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος είχε καταργήσει την ελευθεροτυπία. Το δικαίωμα, όχι την εφημερίδα. Αλλά η συνονόματη εφημερίδα βγήκε μισό αιώνα μετά και το δικαίωμα παίζει από τσέπη σε κωδικό κονδυλίου. Το πρώτο φύλλο αυτής της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας εκδίδεται 21η Ιουλίου του 1975. Το τελευταίο κανείς δεν ξέρει. Είναι όπως οι πρόωρες εκλογές. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν. Ούτε ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, μόνο ο Κανένας.

21η Ιουλίου του 1899 πριν από 110 χρόνια γεννιέται ο Έρνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε ως πολεμικός ανταποκριτής. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954. Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το αριστούργημα «Για ποιον χτυπά η καμπάνα». Εμείς κάναμε ταινία για ποιον χτυπά η κουδούνα και τίτλο εφημερίδας “Για ποιον χτυπά ο Καμπάνης” στο σκάνδαλο Κοσκωτά. (“Πρώτη”)

Σήμερα κλείνει τα 64 του ο κυπριακής καταγωγής βρετανός τραγουδοποιός Στέφανος Γεωργίου. Έτσι, δεν τον ξέρει κανείς, γιατί έκανε σπουδαία καριέρα στην Αγγλία με το όνομα Κατ Στίβενς. Αν σήμερα τον φωνάξετε έτσι όμως, πάλι δεν θα τον βρείτε. Ο ρουφιάνος μας λέει ότι ήταν μαοϊκός και τώρα, έχει ασπαστεί το μουσουλμανισμό και ονομάζεται Γιουσέφ Ισλάμ. Είχε προβλήματα την περίοδο της πτώσης των δίδυμων πύργων. Γεννήθηκε 21η Ιουλίου του 1948.

21η Ιουλίου του 1718 υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς, ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια, αλλά της πασάρουν τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Εξού και το Πασάροβιτς. Πασάρω Βίτσα. (Χα-χα! Φοβερό αστείο σκαρφίστηκα!)

Σήμερα διάγωμεν ιστορική μέρα, 21η Ιουλίου του 1924 παραχωρείται στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Περιβόλας, που βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: