24/12/07

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Έγινε γνωστός στη δεκαετία του '80, την εποχή που κυριάρχησαν οι βιντεοταινίες και ο ελληνικός κινηματογράφος βρέθηκε κάτω από το μηδέν. Κάποτε αποπέμφηκε άρον-άρον από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

«Είμαι σκηνοθέτης του εμπορικού σινεμά. Δεν πιστεύω στο σινεμά της θολούρας και της υψηλής, τάχα, διανόησης. Τα έργα πρέπει να έχουν επαφή με τον λαό. Εγώ δεν πήρα ποτέ επιχορήγηση για κανένα έργο μου…»

Συνεχίζω στα βήματα του Φώσκολου...

Μέχρι τώρα έχει γράψει πάνω από 70 σενάρια. Ανάμεσά τους έχουμε και τα παρακάτω: «Εδώ και τώρα αγγούρια», «Γρανίτα από μελάνι», «Χούλιγκανς, κάτω τα χέρια από τα νιάτα», «Πανικός στα σχολεία»...

Ο κ. Μυλωνάς γύρισε όμως και επτά θεατρικά έργα: «Αλαβιού και τη σκότωσα», «Ερωτικό τικ-τακ»...

Αλλά και στην τηλεόραση είχε μεγάλη συμμετοχή, καθώς γύρισε 12 σίριαλ στην ET1 και την ET2 («Ο φόβος», «Ο χαρτοπαίκτης», «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» κ.ά.).

Μερικοί από τους τίτλους των 40 βιντεοταινιών του Γιώργου Μυλωνά μιλάνε από μόνοι τους: «Ο βιασμός μιας μοναχής», «Αλάβιου Μήτσο», «Τζακ ο καβαλάρης», «Το πρωί στο σχολείο, το βράδυ στα μπουζούκια», «H γκομενάρα από το Μέτσοβο», «Ο άρχοντας της λιγούρας», «Ο αγκαλίτσας λαγωνικό», «Ο αλήτης και ο μπάτσος», «Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν», «Ο καβαλάρης των FM stereo», «Φυλακές ανηλίκων 2» κ.ά.

Από τον Οργανισμό Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο του: Μέλι στο Κορμί της.

Σήμερα, ύστερα από 25 χρόνια, δεν βλέπετε ότι πολλά από τα έργα σας εκείνης της περιόδου ήταν εύκολα, λαϊκίστικα και φτηνά μελοδράματα;

«Εσκεμμένα τα έγραψα και τα σκηνοθέτησα έτσι για να είναι κατανοητά από τον κόσμο. Δεν ήθελα να υπάρχουν δύο θεατές στις αίθουσες, σαν τις ταινίες δεκάδων άλλων που νόμιζαν ότι έκαναν μεγάλη κουλτούρα».

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Συμμετείχε στην επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού που έδωσε τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Κινηματογράφου.

ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΜΥΛΩΝΑ: "Ο ΖΑΧΟΣ Ο ΠΟΥΛΟΣ ΚΙ Η ΚΩΣΤΟΥΛΑ"