15/11/23

Όλες οι συντάξεις είναι πρόωρες


Ο Χάρος βγήκε ΠιΠιΣί. (Προ Πρόωρης Συνταξιοδότησης)

Η λαϊκή σοφία αγρυπνά: “Τι τη θες τη σύνταξη, μωρέ; μαζί σου θα τη μπάρεις; Τα σάβανα δεν έχουν κάρτες μετρητών. Μόνο μυστικά παίρνεις στον τάφο σου, όχι συνταξιοδοτικά προγράμματα”.

Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που εγώ στη μυστική διαθήκη μου γράφω καθαρά: όταν (με το καλό) πεθάνω και ησυχάσω να μην το δηλώσει κανείς, φέρτε βαλσαμωτή να με σάξει. Έτσι αφήνω τη σύνταξή μου σε δώδεκα ιδρύματα, ένα κάθε μήνα.

Η κυβέρνηση αντεπιτίθεται και αλλάζει γραμμή. Το θέμα δεν είναι πότε θα πάρεις σύνταξη, αλλά να μην προλάβεις να την πάρεις. Γιατί η σύνταξη είναι αθάνατη η κακούργα.

Τα όρια συνταξιοδότησης για τους άντρες ορίζονται με απλό τρόπο: υποθέτουν πότε θ’ αρχίσουν να πεθαίνουν οι γέροι και εκεί τα βάζουν. Στα 65-67 πάνω-κάτω πέθαιναν πολλοί, οπότε γλυτώναν τα ταμεία από έξοδα. Θα πεις, τι τους ενδιέφεραν τα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά ταμεία; Μα, από τα αποθεματικά τους βούταγαν για προεκλογικές παροχές. Πλάκα κάνεις; Μόνο στην Ελλάδα τα αποθεματικά των ταμείων δεν επενδύονται, αλλά παρκάρονται σε τράπεζες. Τέλος πάντων, πού είχαμε μείνει; Α. Ναι, τώρα παρατηρήθηκε ότι δεν πεθαίνουμε τόσο νωρίς, οι Έλληνες ξεπερνούν άνετα τα ογδόντα. Τι να κάνει ο Χατζηδάκης ανεβάζει κι άλλο τα όρια συνταξιοδότησης. Θα τα πάει στα 74, θα συντηρήσει και μια δεκαετία καθυστέρησης καταβολής της σύνταξης και άντε πάλι να μας σώσει ο Χάρος τα ταμεία, μη χρειάζεται να δίνει επιδότηση η κυβέρνηση, γιατί αν οι ανάγκες μεγαλώσουν θ’ αρχίσει να κόβει φοροαπαλλαγές πλουσίων και σωτηρίες των τραπεζών. Εμείς όμως με μια φωνή: “Δε θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα Χατζηδάκη”. Οι δεξιοί όμως αντικρούουν το επιχείρημά μας: “Δεν θα γεράσουμε ποτέ, Σούπερμαν Χατζηδάκη”. Δηλαδή δε γερνάς που δε γερνάς, δεν πας για μεροκάματο;

Κάτι θυμήθηκα. Τι πα να πει “σωτηρία των τραπεζών”; Από ποιον τις σώζουν; Από χρεοκοπία; και τι μας νοιάζει, αφού τα λεφτά των τραπεζών είναι εγγυημένα από ανώτερους τραπεζικούς οργανισμούς, που θα αντικαταστήσουν τις χρεοκοπημένες (μη) τράπεζες που έχουμε. Δεν σώζουμε τις τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση. Είναι μια έμμεση φορολόγησή μας. Οι τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια στους καλούς πελάτες, τους τζαμπατζήδες και από κάπου πρέπει να τα βγάλουν. Και μη ρωτήσεις για ποιο λόγο δεν δανείζουν τους μικρομεσαίους που αποδείχτηκαν καλοπληρωτές; Μα, αφού η γραμμή είναι να τους εξαφανίσουν αυτούς. Οι τράπεζες δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα, είναι κυβερνητικά όργανα. Όποιος διαφωνεί ας πιει ξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: