31/5/23

Άρες Μάρες Μαραντζάρες

Αν είχα πρόβλημα με τον Μαραντζίδη θα έπρεπε να έχω και με τον Ηλία Ηλιού, που έβλεπα το όνομά του από μικρός στη βιβλιοθήκη του σπιτιού, σε ένα δίτομο “Ο Αγών μου” του Αδόλφου Χίτλερ. Στο οπισθόφυλλο η φωτογραφία του εγκληματία και ο αγκυλωτός σταυρός. Ήταν έκδοση της δεκαετίας του '60 με αναλυτική κριτική του αριστερού ηγέτη και μελετητή.

Τέλος πάντων, ακούω και διαβάζω τον πρώην ακροκεντρώο πρώην μέλος του ΚΣ της Ε.ΚΟ.Ν. Ρήγας Φεραίος Μαραντζίδη κι εδώ κι ένα χρόνο συμφωνώ μαζί του. Κάποιος κομμουνιστής δικαίωμά του να γίνει -κακώς για μένα – ακροκεντρώος αντικομμουνιστής, αλλά έχει και το δικαίωμα να επιστρέψει στην Αριστερά. Μέχρι εδώ καλά στο χωράφι τ' αλλουνού.

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε ΄χωρίς ορατό λόγο και τον έβαλε πρώτη μούρη στο πλάι του για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, αλλά οι άλλοι δεν τον βλέπουν όπως εκείνος και ξεσηκώθηκαν εναντίον του για την επιλογή. Κάποιοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Μαραντζίδη, κάποιοι βρίσκουν κακή τη στιγμή.

Ο Τσίπρας κάνει το ίδιο πείραμα και περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα. Το τι είναι κάποιος μετράει, αλλά παίζει ρόλο και η στιγμή, που ίσως δείχνει μόνο αυτό που κάποτε ήταν και όχι αυτό που είναι τώρα. Καλός, χρυσός, αλλά αυτή τη στιγμή κράτα τον στο παρασκήνιο.

Το πείραμα με τον Αντώναρο απέτυχε διακριτικά. Ο άνθρωπος δεν έφερε και δεν πήρε παρά ψίχουλα σταυρούς ως υποψήφιος, αν και κανείς αριστερός δεν διαφώνησε μαζί του στην κριτική που ασκούσε στον Μητσοτάκη. Σύμφωνοι και ο Παρασκευόπουλος ένας δεξιός δικαστικός ήταν, δούλεψε θαυμάσια στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Τσίπρα, οι δεξιοί τον έστειλαν μέχρι και σε ειδικό δικαστήριο, αλλά το παράδειγμα δεν φτιάχνει κανόνα.

ΠΗΡΑ ΕΡΩΤΗΣΗ: 29η Μαΐου του 1453 (Τρίτη και δεκατρείς) η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αρβελέρ: “Η μόνη χώρα που δεν ελευθέρωσε την κοιτίδα του πολιτισμού της είναι η Ελλάδα.". Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό και δεν το έμαθα ποτέ;

ΕΔΩΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν το λεγόμενο Βυζάντιο του 1453 ήταν η Ελλάδα, θα ήμαστε τώρα πάρα πολύ μικρή χώρα. Μια πόλη στην Ανατολική Θράκη, ο Μυστράς, η Μεθώνη, η Κορώνη και κάτι βοσκοτόπια του Καλογρίτσα...

Αλέξη, λέγαμε ότι ο Τασούλας είναι ο χειρότερος πρόεδρος της Βουλής και τον ξαναψήφισες για μια μέρα. Έκανες πάλι μάγκα τον Κουτσούμπα..

R - ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Η ζωή στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική δείχνει ότι η Δεξιά κερδίζει όταν στρέφεται πιο δεξιά, ενώ η Αριστερά χάνει όταν στρέφεται προς το "Κέντρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: