1/10/22

Λιγότερο ρεύμα στην κουζίνα

Αν αγαπάμε την πατρίδα μας οφείλουμε να κάνουμε οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα για το καλό της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα θ' ασχοληθούμε με την οικονομία στο ρεύμα της κουζίνας με λίγες απλές προτάσεις:

Ξέρουμε όλοι ότι οι σαλάτες κάνουν καλό και στην υγεία μας στη σιλουέτα και στην οικονομία ενέργειας. Πολλές σαλάτες λοιπόν.

Ο καφές δεν χρειάζεται βράσιμο. Η Ελλάδα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του φραπέ, του “άις κόφι” των τουριστών. Χωρίς βράσιμο μπορούμε να έχουμε ακόμα και ελληνικό και φίλτρου και εσπρέσο, αρκεί να βάζουμε στο μπρίκι νερό, καφέ και ζάχαρη και να το αφήνουμε από το βράδυ να φτιαχτεί με τον πιο φυσικό τρόπο. Το πρωί θα δούμε το νερό να έχει πάρει χρώμα και γεύση. Αυτό ισχύει για όλα τ' αφεψήματα.

Ας περάσουμε στα όσπρια. Αφού όλα τα φαγητά έξω απ' τη φωτιά κρυώνουν, ας ξεκινήσουμε να τα βλέπουμε έτσι. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν σοφή λιχουδιά τα μουλιασμένα κουκιά. Γιατί όχι κι εμείς, αν θέλουμε να τηρούμε τις εθνικές μας παραδόσεις κι ας μην υπήρχε τότε ελληνικό έθνος μέχρι το 1830 μ.Χ. Ο εθνικός μας ξηρός καρπός, τα στραγάλια είναι μισοβρασμένα ρεβίθια. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα φασόλια και με τις φακές. Τότε μας φορτώνουν και με λιγότερες θερμίδες. Κάποιοι λένε ότι αν τα όσπρια δεν βράσουν καλά περιέχουν τοξίνες, αλλά αυτά τα λέει η επιστήμη που άρχισε με ηγέτη τον Λύτρα* να κάνει και αντιπολίτευση. Το καταγγέλλουμε. Πάμε τώρα σε κάτι πολύ γοητευτικό, την μακαρονάδα.

Ακάκιε, μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι με φρέσκια σάλτσα. Ξέρετε ότι το καλύτερο για τη σάλτσα ντομάτα είναι το σβήσιμο με ξύδι. Ε, από κει ξεκινάμε. Ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά στο γουδί. Τα μακαρόνια δεν χρειάζονται βράσιμο, αρκεί να τα βάλουμε στο νερό να μουλιάζουν λιγότερο από μία ώρα. “Αλ τέντε”, στο δόντι με χίλια. Δεν κολλάνε, δεν λασπώνουν.

Σε όλες τις ταινίες επιπέδου Σταλόνε έχουμε δει τους μποντιμπιλντεράδες να βάζουν στο μίξερ τα πάντα και ένα-δύο φρέσκα αβγά. Κάτι θα ξέρουν αυτοί, έτσι έγιναν φίρμες. Το ίδιο να κάνουμε κι εμείς, όχι στο μίξερ, φυσικά, αλλά στο γουδί, να θυμόμαστε τα χρόνια του '21 που κράτησαν μέχρι το 1960 και βάλε. Μην ξεχνάμε ότι ωμό αβγό τρώνε και οι λυρικοί τραγουδιστές κι έχουν φωνή καμπάνα.

Μέχρι στιγμής τα φαγητά μας δεν χρειάζονται ρεύμα, με εξαίρεση τα μισοβρασμένα όσπρια. Υπάρχει και το κρέας που για λόγους πολιτισμού καλό είναι να μην το τρώμε ωμό. Δεν θ' ανάψουμε όμως κουζίνα ή φούρνο. Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όλα στα ξύλα, που θα μαζεύουμε όπως γυρνάμε σπίτι. Ανάβουμε λοιπόν φωτιά στο μπαλκόνι για γλυκιές νοσταλγίες ή και πάνω στην κουζίνα μ' ένα ντενεκέ και την κατσαρόλα ή το ταψί καπάκι. Τότε θα χρειαστεί ν' ανοίξουμε μόνο τον απορροφητήρα. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος όμως, μας προσφέρει και θέρμανση και δεν ξεχνάμε: δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από το φαΐ στα ξύλα.

* Γιατρός - ερευνητής που ισχυρίζεται πως όταν διασωληνωθείς εκτός ΜΕΘ ή σε αυτοσχέδια ΜΕΘ έχει 97,3% να πεθάνεις, όσες και αν πυροβοληθείς εξ επαφής στο κεφάλι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: