18/1/22

Δωρεές και Δωριείς. Καμία σχέση

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο χορηγός στον πολιτισμό μας πρέπει να είναι ένας πλούσιος που βάζει χρήματα από τη δική του τσέπη. Αυτοί οι τύποι δεν ξέρουν ή κάνουν πως αγνοούν την παραβολή Τελώνου και Φαρισαίου.

Τι αξία έχει η προσφορά του Φαρισαίου που είναι πάμπλουτος; Καμία. Αξίζει πολύ περισσότερο η δεκάρα που βάζει στο παγκάρι ο φτωχός Τελώνης και τα κλαίει και θα του λείπουν. 

Έτσι, σήμερα δεν πρέπει να βάζουν οι χορηγοί λεφτά από τα δισεκατομμύριά τους, γιατί καμία δωρεά δεν γίνεται δωρεάν, άσε που είναι ψίχουλα και δεν τα θέλουμε, γιατί μετά θα τους έχουμε ανάγκη, θα θεωρούν ότι μας εξαγόρασαν για ένα κομμάτι ψωμί, αφού όσα και να δώσει ο πλούσιος θα είναι ελάχιστα για το επίπεδό ζωής του. 

Θέλεις, κύριε Μπρούκλη, να γίνεις χορηγός στο νέο Μουσείο Δήλου που θα φτιάξουμε; Κάτω τα χέρια από την τσέπη σου. Εμείς για ένα κούτελο καθαρό ζούμε, δε θα μας εξαγοράσεις, αλλά αντιθέτως, λέγω, εσύ θα μας χρωστάς χάρη. Εκεί θα το φτάσουμε. 

Πάρε το Ηρώδειο, κάνε συναυλίες να μαζέψεις λεφτά και θα σου πω πού θα τα βάλεις. Όχι να χτίσεις εσύ το Μουσείο, δεν περνάνε αυτά, να το θεωρείς σπίτι σου. Το Μουσείο στη Δήλο θα το χτίσουμε εμείς, το υπουργείο με λεφτά από τους φόρους που δίνει ο κάθε φτωχός τελώνης, εργαζόμενος. Εσύ θα αναλάβεις μόνο τη διαχείριση των εσόδων. 

Κι αν δεν πάνε καλά μη διανοηθείς να πληρώσεις εσύ τη χασούρα. Δεν κοιμόμαστε εμείς να μας βγεις από πάνω και θα είσαι και λεβέντης. 

Εμείς θα πληρώσουμε τη χασούρα και θα σου δώσουμε λεφτά από το υστέρημά μας, για να νοιώσει η κούτρα σου ότι κυρίαρχος δεν είσαι εσύ με το χρήμα, αλλά ο λαός. 

Και μη μας βιάζεις!... Σιγά-σιγά. Δε βιαζόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: