7/6/21

Χρέωσέ με, Αγά, ν’ αγιάσω

Σε ελεώ κιόλας με δανεικά μου που έχει χρεωθεί εσύ.

Ο Κυρ Μητσοτάκης είναι 4 χρόνια πρόεδρος της ΝΔ και τη χρέωσε με πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ τραπεζικά δάνεια, το 1/3 όσων είχαν χρεώσει όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί αυτού του κόμματος, που πληρώνει με ρύθμιση μόνο 1 εκ. το χρόνο. Κι οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν δάνεια στη ΝΔ. Και όχι μόνο εκεί.

Οι τράπεζες είναι «κρατικοί» μηχανισμοί αναδιανομής του πλούτου υπέρ των υψηλών εισοδημάτων, υπέρ ανθρώπων που δανείζονται άνετα, χωρίς να φαίνεται ότι το έχουν ανάγκη και όμως το έχουν. 

Δεν αποπληρώνουν μία, δεν τους ενοχλεί κανείς, φαλιρίζουν τις τράπεζες και τότε το κράτος παίρνει χρήματα από τους φόρους των φτωχών, αφού αυτοί δίνουν τα περισσότερα και αγοράζουν μετοχές των τραπεζών, παίρνει την πλειοψηφία, αλλά αφήνει τη διοίκηση στους πρόθυμους τραπεζίτες, δεν τις κρατικοποιεί προς όφελος της κοινωνίας, μέχρι να πέσει η μετοχή, μέχρι να γίνει αλυξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να χάσει την πλειοψηφία και να δώσει πίσω τις μετοχές για ένα κομμάτι ψωμί. 

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες έχουν κάνει χρήση νόμων και χάρισαν δισεκατομμύρια χρέη στα πολύ υψηλά εισοδήματα. 

Κάνοντας ταμείο βρίσκεις ότι οι πλούσιοι πήραν δάνεια και τα πλήρωσαν οι φτωχοί. Και όσο ήσουν κυβέρνηση φοβόσουν να τις φαλιρίσεις, να διαλύσουν να πάνε από κει που ᾿ρθαν, λες και θα μείνει η χώρα χωρίς τράπεζες, λες και δεν θα κάλυπταν το κενό άλλες, ακόμα και ξένες. 

Κατάλαβες, πανέξυπνέ μου, γιατί σου επιβάλλω λιτότητα και σε ξαφρίζω; Για να σώσω τις τράπεζες που σε χρεώνουν αυτά που δίνουν σε άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: