2/7/19

Αριστερά κατόπιν αορτής

Ακόμα και το παρελθόν η Aριστερά το προβάλλει με καθυστέρηση.

Υπάρχει και η τέχνη της πολιτικής. Στην τέχνη η βιασύνη σου είναι δώρο στον αντίπαλο, η καθυστέρηση είναι τάφος, το μέτριο είναι κακό και ο ερασιτεχνισμός καταδικαστέος.

Μεσάνυχτα πρώτης προς δευτέρα Ιουλίου ο Τσοβόλας αποκάλυψε στην Ακριβοπούλου (ΕΡΤ) ότι θεωρεί πιο σωστό το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πιο κοντά σε όσα εφάρμοσε ο ίδιος ως οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών.

Πολύ ωραία, αλλά αυτές τις υποστηρίξεις επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να τις αναδείξει τώρα και όχι από το 2012, όταν έπρεπε να θωρακίσει τις «ξένες» ψήφους που πήρε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Και όταν έχεις απειρία στη διακυβέρνηση της χώρας βοήθεια και συμβουλές δεν θα ζητήσεις από τον κινηματία των γραφείων σου, αλλά από κάποιους που κάποτε κυβέρνησαν. Ο Απόστολος Κακλαμάνης ζητούσε επίμονα να φτιαχτεί μια διακριτική «Γερουσία» που μπορούσε να καλυφθεί με χίλια ονόματα, όπως «ομάδα», «επιτροπή», «λέσχη», «όμιλος», «κολέγιο», «φόρουμ»....

Νικήσαμε, οι άλλοι όμως τερμάτισαν εδώ και ώρα. Η ΝΔ από το 2005 αναγνώριζε «Δημοκρατία Μακεδονίας» παντού και «Μακεδονία-Σκόπια» μόνο στον ΟΗΕ. Και;

Οι επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη από το 2005 προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπους και Ευρωπαίους ηγέτες δείχνει την ερασιτεχνική επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Δεν τις δημοσιοποίησαν, όπως νόμιμα μπορούσαν, όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις με την τότε ΠΓΔΜ κι έτσι άφησαν να δημιουργήσει η ΝΔ το εθνικιστικό κλίμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κατόπιν εορτής δεν αναστρέφουν το κλίμα.


Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο τότε δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης άφησε πρώτα ελεύθερα όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες να δημιουργήσουν κλίμα -δήθεν- ανευθυνότητας εναντίον του για το θάνατο του παιδιού στο λούνα-παρκ και μετά καταϊδρωμένος προσπάθησε ν’ αναστρέψει το κλίμα κι έχασε πανηγυρικά. Την ίδια στιγμή από την ίδια εταιρεία και με το ίδιο καθεστώς (μη) αδειών είχε στημένο ολόιδιο λούνα-παρκ στην κεντρική πλατεία Ηλιούπολης, το οποίο ο τότε δήμαρχος φρόντισε Κυριακή βράδυ μέχρι Δευτέρα πρωί να ξηλώσει. Αυτός έτρεξε πριν. Αν έχεις αφήσει τους άλλους να σου ρίξουν δυο γύρους, ό,τι ντεμαράζ και να κάνεις το πολύ-πολύ να πέσεις κάτω ξερός με τη γλώσσα έξω.


Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά για ποιο λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ η οικονομικά καταστροφική πενταετία 2004-2009 Καραμανλή παρέμενε στο απυρόβλητο, με χαρακτηριστικό επακόλουθο την επιλογή Παυλόπουλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που θα χαρακτηρίζαμε ως αβίαστο λάθος. Ίσως την προστασία καραμανλή την επέβαλε ο κυβερνητικός εταίρος Καμμένος. Αυτός όμως έφυγε από πέρσι και δεν άλλαξε τίποτα. Πιθανότατα κάποιοι αφελείς κυβερνητικοί ήλπιζαν ότι πάντα υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να φτιαχτεί καραμανλικό κόμμα αριστερά της ΝΔ. Όλα αυτά μέχρι την ομιλία Καραμανλή μετά από δέκα χρόνια σιωπής. Όλα πολύ αργά. Σίγουρα υποτίμησαν ότι η προσδοκία εξουσίας είναι κεντρομόλος δύναμη πολύ πιο δυνατή από τη φυγόκεντρη της λογικής και της αξιοπρέπειας.

Ο λαός μάλλον θα καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλύτερος από τη ΝΔ, αλλά μετά τις εκλογές, με τα πρώτα μέτρα εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: