24/3/19

Όχι άλλη προεκλογική-τηλεοπτική Εθνική Επέτειο

Από 25/3/2013
Νέα Υόρκη
Όλοι κατανοούν την ανάγκη γονέων που θέλουν να δουν και να καμαρώσουν το παιδί τους να παρελαύνει και κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να τους το στερήσει. Δεν είναι ανάγκη όμως το τελετουργικό να υποχρεώνει το μαθητή και τη μαθήτρια να παριστάνουν καρικατούρες στρατιωτών. Οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι για τους στρατιώτες.

Σε άλλες χώρες σε επετείους οι παρελάσεις είναι π.χ. θεματικές. Θα μπορούσαν να γίνουν έτσι και στην Ελλάδα. Κάθε σχολείο μπορεί ν’ αναλαμβάνει να παρελαύνει την 25η Μαρτίου με αναπαραστάσεις στιγμών του ’21. Μια τάξη ν’ αναλάβει τις Εθνικές Συνελεύσεις, άλλη τους μπουρλοτιέρηδες, άλλοι να κάνουν τις Σουλιώτισσες, βάλε και Αλή Πασά, άντε και η Έξοδος του Μεσολογγίου, άλλο σχολείο να έχει τον Παπαφλέσα, άντε και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό… (Ο οποίος στα απομνημονεύματά του δεν αναφέρει τίποτα για την ύψωση του λαβάρου…) κ.λπ.

Όποιος δεν γουστάρει τους επίσημους μπορεί πολύ απλά να μην πάει στην παρέλαση. Είναι λίγο παράξενο να παρελαύνουν σύλλογοι και συνδικαλιστικοί φορείς με πανό και συνθήματα όπως σε μια πορεία. Δεν είναι ανάγκη να μπλέκουμε τις εθνικές εορτές με τη μέρα τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ένα κόμμα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας μπορεί κάλλιστα να κάνει εκδήλωση και να τιμήσει την επέτειο   σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και με οποιονδήποτε τρόπο νομίζει. Δε μπορεί να απαιτεί να κάνει το ίδιο κι ένας υπηρεσιακός φορέας. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο, ας πούμε, οι τοπικοί φορείς μιας πόλης να διοργανώσουν μία μη στρατιωτική παρέλαση το απόγευμα της επετείου ημέρας. και μετά η πριν ό,τι εκδήλωση θέλει ο καθένας.

Η ημέρα Δημοκρατίας, πέρα από την παγκόσμια στις 15 Σεπτεμβρίου,  εορτάζεται στη χώρα μας στις 24 Ιουλίου. Η Προεδρία της Δημοκρατίας την τιμά όπως ο εκάστοτε πρόεδρος νομίζει στο Προεδρικό Μέγαρο. Όποιος άλλος θέλει μπορεί να τιμήσει τη Δημοκρατία με όποιο τρόπο νομίζει. Δεν είναι δυνατόν όμως ν' απαιτεί από την Προεδρία να τιμήσει την ημέρα όπως αυτός ο άλλος νομίζει ότι είναι σωστό. Δεν έχει νόημα να μαζεύονται διαδηλωτές στην οδό Ηρώδου του Αττικού, τη στιγμή που μπορούν να μαζευτούν όπου αλλού θέλουν. Ο λαός θα κρίνει και θα τιμήσει την καλύτερη διοργάνωση.

Οι στρατιωτικές παρελάσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις είναι εξωφρενικά απαράδεκτο να διεξάγονται με την αστυνομία ουσιαστικά να απαγορεύει στον κόσμο να παρευρίσκεται, να περπατά, να περνά από κεντρικούς δρόμους. Αν οι διοργανωτές θέλουν τηλεοπτικές παρελάσεις και τηλεοπτικούς εορτασμούς μπορούν να τα κάνουν όπου αλλού θέλουν, χωρίς να κόβουν την πόλη στη μέση και μάλιστα μπορούν να μιμηθούν τα τηλεοπτικά κανάλια που τιμούν Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά με μαγνητοσκοπημένες εκπομπές, ημέρες πριν, οπότε και οι συμμετέχοντες έχονν τη μέρα ελεύθερη να εορτάσουν όπως εκείνοι νομίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: