18/4/18

Κρύβε λόγια, Γιουνκέρ

Η ακροδεξιά ΝΔ χάνει και τον Γιουνκέρ, αλλά δεν το καταλαβαίνει ούτε αυτό.

Φοβήθηκαν από τη ΝΔ να φέρουν τον πρόεδρο της Κομισιόν να μιλήσει στην επέτειο μνήμης για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ίδρυμα με τ' όνομά του, γιατί ήταν σίγουροι ότι θα συνέβαινε αυτό που φοβούνταν: θα έλεγε καλά λόγια για την κυβέρνηση Τσίπρα. Το ίδιο σίγουροι ήταν και στο Μαξίμου και φώναξαν αυτοί τον Γιουνκέρ να πει την ίδια μέρα τα καλά του λόγια από το βήμα της Βουλής.

Θυμίζουμε ο γηραιός Καραμανλής θεωρείται ως ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ, διαδικασία που σταμάτησε με την επιβολή της δικτατορίας το 1967. Η απουσία λοιπόν του εκλεγμένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει πολλά, ειδικά όταν είναι αποτέλεσμα αποφυγής από πλευράς των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Ο Γιουνκέρ όχι μόνο δεν είναι φιλοαριστερός, όχι μόνο δεν είναι απλά δεξιός, αλλά αποτελεί τον ορισμό του νεοφιλελεύθερου υπηρέτη αφεντικών, αφού έκανε τη χώρα του το Λουξεμβούργο πραγματικό φορολογικό παράδεισο πολυεθνικών, τον εμπιστευόταν στα τυφλά -τουλάχιστον στην αρχή- ο Σόιμπλε και στο κάτω-κάτω η θεσμική θέση του τον κάνει επικεφαλής μηχανισμού εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί λοιπόν λέει καλά λόγια για τον Τσίπρα, όταν προεκλογικά είχε στηρίξει Σαμαρά, λέγοντας ότι θέλει να έχει γνωστά του πρόσωπα να συνομιλεί;

Πολύ απλά ο νεοφιλελευθερισμός έχει τραγικές αντιφάσεις. Βάζει την οικονομία πάνω από την πολιτική, πάνω δηλαδή από την ευημερία της κοινωνίας κατά τον Αριστοτέλη, έτσι οι “γνωστοί” και πολιτικοί φίλοι του Γιουνκέρ, απέτυχαν στην οικονομία παταγωδώς. Κανείς υπουργός Οικονομικών δεν έπιασε έναν στόχο. Η σωτηρία των γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών είχε συντελεστεί από την πρώτη στιγμή που μπήκε η Ελλάδα σε μνημόνιο, δεν ήταν και τόσο δύσκολο.

Δε μπορούν να μη δουν  ότι η κοινωνία θεραπεύεται, αλλά αυτό είναι δευτερεύον γι' αυτούς, είναι πολιτική και κάνουν ότι δεν το βλέπουν, αφού προέχει ότι ευημερεί η οικονομία, κατά τη γνώμη τους, άρα κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρώτο που θα τραβήξει τον κόσμο εναντίον των παραδοσιακών υπηρετών τους.

Ο νεοφιλελευθερισμός λοιπόν εκτιμά και θέλει να κυβερνά αυτός που δίνει καλά, κατά τη γνώμη ειδικών του, οικονομικά νούμερα, με συνέπεια να θρέφει τον νεκροθάφτη του.

Τα δελτία ειδήσεων προτιμούν το αγγλόφωνο “Γιούνκερ” παρατονίζοντας το όνομα του ανθρώπου, αλλά τι να κάνουμε, οι Γάλλοι λένε τον πρωθυπουργό μας “Τσιπράς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: