21/9/16

Αρχαιίδια Ελληνικά


Μέχρι πότε θ' ακούμε ότι για να μιλάμε καλά ελληνικά πρέπει να ξέρουμε αρχαία; Αυτοί που το ισχυρίζονται είναι τόσο άσχετοι που δεν γνωρίζουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: αν δεν ξέρεις νέα ελληνικά θα ζοριστείς να μάθεις αρχαία.

❒   Οι ξένοι που έμαθαν καλά νέα ελληνικά δεν χρειάστηκε να μάθουν αρχαία. Όσοι γνωρίζουν Ισπανικά, (δηλαδή Καστιλιάνικα, αλλά και Καταλανικά ή Βασκικά) Ιταλικά, Γαλλικά, Ρουμάνικα, Πορτογαλικά, όσοι μαθαίνουν λατινικές γλώσσες πρέπει πρώτα να μάθουν Λατινικά;

Οι Ελληναράδες που τσακίζουν την ελληνική γλώσσα όταν ανοίγει ο στόμας τους, δεν το κάνουν επειδή δεν έμαθαν “Δαρείου καὶ Παρυσάτιδος γίγνονται παῖδες δύο, πρεσβύτερος μὲν Ἀρταξέρξης, νεώτερος δὲ Κῦρος·”, αλλά επειδή δεν έσωσαν ν' ανοίξουν ποτέ ένα βιβλίο (χωρίς εικόνες) στα νέα ελληνικά. Άσε που δεν θα καταφέρουν να μάθουν αρχαία ελληνικά όσοι μιλάνε αρχίδια ελληνικά.

Οι Εγγλέζοι δεν διδάσκονται καν την Ελισαβετιανή εκδοχή της γλώσσας τους, πόσω μάλλον τις γοτθικές-γερμανικές-σκανδιναβικές διαλέκτους που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους Άγγλοι της νοτιοδυτικής σημερινής ηπειρωτικής Δανίας και Σάξονες της σημερινής Γερμανίας.

❒   Οι Γάλλοι αγνοούν τις κελτικές-γαλατικές διαλέκτους τους και τα καταφέρνουν κι αυτοί μια χαρά και στην επικοινωνία και στη λογοτεχνία. Ένα Γαλλικό τραγούδι πουλάει για πλάκα κάτι εκατομμύρια εκτός από Γαλλία-Βέλγιο και στη δυτική Αφρική και στο Κεμπέκ του Καναδά και στην Αϊτή. Από την άλλη ένας Γάλλος που μαθαίνει αρχαία ελληνικά δε σημαίνει ότι μπορεί να μιλήσει πιο άνετα ελληνικά μαζί μας.

Οι Φλαμανδοί-Ολλανδοί δεν ασχολούνται με τις γερμανικές γλώσσες που κάποτε μιλούσαν, ασχολούνται με αυτά μόνο κάποιοι ερευνητές στα πανεπιστήμια. Σαν να βάζουμε τους Γερμανούς να ψάχνουν τα πάσης φύσεως γοτθικά. Όμως Γότθοι ήταν και οι Ίβηρες και οι Γάλλοι και οι Σκανδιναβοί. Οι Ιταλοί δεν έχουν καμία επαφή με τις, μετα τα λατινικά, διαλέκτους τους και καλά κάνουν γιατί π.χ. οι βόρειοι έχουν σχεδόν όλοι καταγωγή από του Λομβαρδούς, Λογγοβάρδους, μια γερμανική φυλή. 

❒   Το ίδιο (δεν) κάνουν και οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Άραβες, οι Ισραηλίτες, όλοι. Εμείς γιατί να είμαστε καταδικασμένοι να μάθουμε μια γλώσσα που κάποιοι σκαρφίστηκαν να ονομάσουν "αρχαία ελληνικά"; Αν εξαιρέσουμε τα αναθέματα, κυρίως ταφικά, επρόκειτο για τα ελληνικά των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, που σε αυτά είχαν μεταφραστεί και τα ευαγγέλια.

Τα νέα ελληνικά είναι φτιαχτή, μετά τον διαφωτιστή Κοραή, γλώσσα και όχι συνέχεια των αρχαίων ελληνικών τα οποία ουσιαστικά αγνοούμε. Αυτό έγινε μετά το 1829 για να ενωθούν οι εθνικές κοινότητες που απετέλεσαν το πρώτο ελληνικό έθνος. Μόνη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας είναι αυτά που λέμε "αρβανίτικα", δευτερογενής από τα ελληνικά και την επίδραση των λατινικών, της γλώσσας των κατακτητών Ρωμαίων.

❒   Όχι, δεν προέρχονται όλες οι γλώσσες από τα Αρχαία Ελληνικά. Όχι. Κάθε γλώσσα έχει την μήτρα και την ιστορία της εκτός από τις δευτερογενείς γλώσσες.

Δεν ασχολούμαι με την ηλιθιότητα ότι οι ηλεκτρονικές υπολογιστές θα κυριαρχηθούν από την ελληνική γλώσσα. Μπορείτε ΕΔΩ να δείτε γιατί.

❒   Οι βρισιές της εικόνας από ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: