16/12/13

ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (ola)

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, μας μπήκε απ-αισίως η τριακοσιοστή πεντηκοστή ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 15 μόλις ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014, διάγουμε την 16η ημέρα μηνός Δεκεμβρίου, γιορτάζουν Θεοφανώ και Μόδεστος.

16η Δεκεμβρίου του 1497 ο εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα τα περνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Μιλάμε για τον πρώτο θαλασσοπόρο που έκανε τον περίπλου της Γης, διαψεύδοντας στην πράξη την άποψη ότι η Γη δεν ήταν σφαιρική. Θυμίζουμε το ακρωτήριο της καλής ελπίδας ονομάστηκε έτσι χαριτολογώντας επειδή όποιος το πέρναγε και έμπαινε στον Ινδικό Ωκεανό έχανε τα αβγά και τα καΐκια …

Σαν σήμερα το 1916 δολοφονείται ο Γκριγκόρι Ρα-Ρα-Ρά-σπουτιν, ο διαβόητος και όχι περιβόητος Ρώσος καλόγερος που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β' και πιο συγκεκριμένα στη γυναίκα του. Πώς λέγαμε «Διαβόλου κάλτσα», με το Ρασπούτιν είχαμε «Δαβόλου καλσόν». (Μη σκίσεις κανένα κ.λπ.)

16η Δεκεμβρίου του 1803, εξήντα (κατ' άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Αν δεχτούμε ότι στέκει ιστορικά αυτή η δοξασία, ερωτώμεν: (ένα ερώτημα)

Η τελευταία Σουλιωτοπούλα πήδηξε; Όχι, διότι πρώτον δεν ήταν κορόιδο, αφού δεν την έβλεπε κανείς γιατί να την πέσει και δεύτερον αν είχε πηδήξει, πώς θα μαθαίναμε τι έγινε; Θα βρίσκαμε τα πτώματα στη ρίζα του γκρεμού και θα λέγαμε πως τις έριξαν οι Τούρκοι.

Το αναπάντητο ερώτημα είναι: οι Σουλιώτες μιλούσαν ελληνικά. Φυσικά και όχι, αλλά δεν το λέμε, δε λέμε ότι μιλούσαν αρβανίτικα, διότι έτσι, ρίχνουμε στον Καιάδα και στο Ζάλογγο το περίφημο σουξέ, έχετε γεια βρυσούλες της ΕΥΔΑΠ ραχούλες.

16η Δεκεμβρίου του 1809 χωρίζουν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η πρώτη σύζυγός του Ιωσηφίνα.

16η Δεκεμβρίου του 1945 θα πεθάνει ο Ιταλός επιχειρηματίας Τζιοβάνι Ανιέλι, ιδρυτής της FIAT, παππούς του γνωστού Ανιέλι της Γιουβέντους και προπάππους του σημερινού. Όχι, δικέ μου δεν είπα Ανιέλης και δεν είναι από τη Μυτιλήνη.

Σαν σήμερα το 1821 φεύγει από τη ζωή στα 36 του ο Υδραίος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Αντώνης Οικονόμου. Δολοφονήθηκε στο Άργος με διαταγή των προεστών της Ύδρας. Οι προεστοί, τα καλύτερα παιδιά και ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: