27/11/13

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. (OLA)

Από την ίδια μέρα του 2009 στο ραδιόφωνο

Μας μπήκε απαισίως η τριακοσιοστή τριακοστή πρώτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 34 ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014, 28 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, όχι πως θα τα γιορτάσουμε. Μάλλον θα τα πενθήσουμε κι αυτά..

Τετάρτη ημέρα της εβδομάδος τρίτη και φαρμακερή εργάσιμη κάποτε, όταν είχαμε δουλειά, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7:16, βαριεστημένα, ένα λεπτό αργότερα από χθες, το ξεπροβόιδισμα βιαστικά στις 5:06 όπως και χθες.

Σήμερα θα έκλεινε τα 85 του ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης ο Αλέκος Αλεξανδράκης, που πέθανε πριν από 8 χρόνια.

…θα γινόταν 73 ετών ο Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, ο κινεζικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε. Γεννήθηκε 27 Νοεμβρίου του 1940 και πέθανε 33 ετών το 1973. Πράγματι, αν έβαζε λάμπα στο πουλί του θα το λέγανε Φωτεινή Πιπιλή.

27η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ του 1967, οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Magical Mystery Tour».

8 π.Χ: Κουίντος Οράτιος Φλάκος, γνωστότερος ως Οράτιος, ρωμαίος λυρικός ποιητής. («Ωδές») [γεν. 8/12/65 π.Χ.]

1895 πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς υιός. («Η κυρία με τας καμελίας»)

1895 ο επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του.

1912 η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, τον δικέφαλο αετό σε φόντο κόκκινο. Πρόκειται για την πολεμική σημαία των Βυζαντινών. Η Αλβανία είναι το μισό δεσποτάτο της Ηπείρου που έμεινε και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τη μισή Ήπειρο οι Εγγλέζοι αποφάσισαν να την κάνουν κράτος για να μη μεγαλώσει πολύ η Ελλάδα. Διαίρει και βασίλευε. Τα εγγλέζικα κόλπα αργούν μα δεν ξεχνούν να κάνουν το κακό.

1914 έχουμε στη Λευκάδα καταστρεπτικό σεισμό με 16 νεκρούς. Ακολούθησε τσουνάμι, που μεταφράζεται κύμα του λιμανιού. Νοηματικά σχήμα οξύμωρο, γι’ αυτό τόσο καταστρεπτικό. Δεν μπορεί κανείς να προετοιμαστεί γι’ αυτό. Το λιμάνι υπάρχει για να μη βγαίνει το κύμα ή ακριβώς επειδή δε βγαίνει το κύμα στη στεριά, σ’ εκείνο το σημείο.

1965, νωρίς-νωρίς η Γαλλία, πρώην αυτοκρατορία και αποικιοκρατική δύναμη, εκτοξεύει τον πρώτο δορυφόρο της και γίνεται η τρίτη διαστημική χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Ο Αστερίξ αστροναύτης.

1942 σαν σήμερα θα γεννηθεί ο μέγας ρόκερ Τζίμι Χέντριξ, ο πρώτος που πειραματίστηκε με τον ηλεκτρικό ήχο της κιθάρας, προάγγελος του χαρντ ροκ, του χέβι μέταλ, του ψυχεδελικού ροκ και βάλε. Πέθανε νωρίς, το 1970, μόλις 28 ετών.

1582 ο θεατρικός συγγραφέας Γουίλιαμ Σαίξπηρ παντρεύεται την ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ. Χα! ήταν ήδη παντρεμένος στο χωριό του.

1981 θα πεθάνει 83 ετών η Αυστριακή ηθοποιός και τραγουδίστρια, Λότε Λένια, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Καρολίνε Μπλαμάουερ. Έγινε γνωστή από την ερμηνεία τραγουδιών των Βάιλ και Μπρεχτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: