1/4/13

Καλή Πρωταπριλιά του 2004

Σήμερα είναι η μέρα του κορόιδου για τους αγγλόφωνους, η μέρα της φάρσας για όλους, η χαρά του Έλληνα γιατί σήμερα κανείς δε μπορεί εύκολα να πει ψέματα, αφού όλοι του την έχουν στημένη και προσέχουν.

 Η Πρωταπριλιά είναι η η χειρότερη μέρα για τον ψεύτη. Σκάνε ερασιτέχνες ανταγωνιστές του στην πιάτσα και ξεφτιλίζουν το επάγγελμα. Χρυσές δουλειές κάνει κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Αλήθειας.

Το 1957 έχουμε την Πρωταπριλιάτικη φάρσα που άφησε εποχή στην Αγγλία. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή μακαρονιού στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός. Ξέρετε, κάτω απ’ τη μακαρονιά θα πέσει μακαρόνι.

Ζούμε τη μέρα εθνική εορτής του Έλληνος παντρεμένου και της γραμματέως του, δεν γιορτάζει κανείς γνωστός άγιος εκτός ίσως από κάνα γνωστό σας που έχει γενέθλια. Αν είναι άγιος άνθρωπος πείτε του χρόνια πολλά κι από μας αν και δεν το πολυβλέπουμε. Σήμερα γιορτάζουν οι πολιτικοί, οι δικηγόροι, οι διαφημιστές, όλα τα επαγγέλματα που κατασκευάζουν ωραία ψέματα τιμώνται σήμερα καλά πάμε, πού πάμε δεν ξέρουμε. Συμπαραστεκόμαστε στους επαγγελματίες του είδους, γιατί, είναι γι’ αυτούς μια μέρα δύσκολη. Ποιος μπόρεσε να πει ψέμα την Πρωταπριλιά και να το πάρουν για ψέμα; Χαρακτηριστική έκφραση: «Ακούμε μούσια μέχρι τα γόνατα.»

Σαν σήμερα Πρωταπριλιά έχουμε παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα. Το σημείωσε ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας το 1912 στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς, με 3 μέτρα και 47 εκατοστά, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στο Παναθηναϊκό στάδιο. Αρχιμηνιά, Πρωταπριλιά, ψιλή μου κακαναβουριά. Η Μανωλίδου στη Βουλή κακά μαντάτα στην ψυχή. Η κοπέλα έκανε ένα καλό γάμο, μετά; Έκανε άλλον ένα για να το αποκαταστήσει το παλικάρι. «Αυτό είναι το θέμα / βρες καινούργιο ψέμα να ψηφίσεις», είπε ο ποιητής.

Πρωταπριλιά του 1924 καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης ο Αδόλφος Χίτλερ για τη συμμετοχή του στο αποκληθέν «Πραξικόπημα της Μπυραρίας». Θα παραμείνει στη φυλακή μόνο για 9 μήνες. Μη φεύγουμε όμως από το πνεύμα της ημέρας και του Πινόκιο: «Μη λες ψέματα Βενιζέλο, θα μεγαλώσει η Σημίτης σου.» Βενιζέλος, όσο το ψέμα είναι αναγκαίο καλό αρκεί βέβαια να μη φτάνει στη χοντράδα. Προσοχή, στο λεξικό της αστυνομίας και του υποκόσμου, «χονδρός» είναι ο ηγέτης ή και ο μεγάλος λαθρέμπορος.

Σαν σήμερα το 1902 γεννιέται η Καλαματιανή ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, γνωστή κυρίως από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη. Πέθανε το 1930 μόλις 28 ετών. Σήμερα γιορτάζουμε όλοι όχι μόνο οι πολιτικοί που είναι εύκολος στόχος όλων μας. Το ψέμα βγήκε από τον Παράδεισο, καλά να πάθει, που το ψέμα βγήκε από τον Παράδεισο, το 'χουμε για κακό, όμως σχεδόν πάντα κάνει καλό το ψέμα. Στο θέατρο, στον κινηματογράφο ή στο τραγούδι, όλα γίνονται ή λέγονται στα ψέματα, στην πολιτική πολλά ψέματα λέγονται στ’ αλήθεια. Αλήθεια είναι κάθε τι που ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ως ψέμα.

Ξέρουμε, ό,τι και να σας πούμε σήμερα, ψέμα θα σας φανεί. Αλλά σιγά μην περιμένουμε την Πρωταπριλιά για να δούμε το ψέμα από κοντά. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες που είναι αφιερωμένες η μια στη μητέρα, η άλλη στην αποταμίευση, η τρίτη στα ζώα! Τι κολοκύθια τούμπανα η μέρα των ερωτευμένων! Οι ερωτευμένοι την πατάνε όλο το χρόνο, ποια μέρα της γυναίκας, η γυναίκα κερδίζει όλο το χρόνο, ποια μέρα κατά του καπνίσματος, το τσιγάρο το κόβουμε κάθε μέρα όλο το χρόνο. Κακά τα ψέματα η Πρωταπριλιά δεν έχει το αποκλειστικό. Πόσα και πόσα ψέματα δε λέμε όλο το χρόνο! Πόσα και πόσα ψέματα δεν μας αρέσει ν' ακούμε! Γουστάρουμε το ψέμα επειδή η αλήθεια ποτέ δεν είναι αρκετή. Αλήθεια δίχως ψέματα, φαΐ χωρίς αλάτι. Με παράσυρε το ρέμα, μάνα μου δεν είναι ψέμα, με παράσυρε ο τόκος μάνα μου δεν είμαι στόκος. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, γι’ αυτό τρέχει σα Διάολος και δε μπορούμε να το πιάσουμε. Στη γλώσσα του υποκόσμου από το εγχειρίδιο της αστυνομίας, το ψέμα λέγεται μουσαντά και ο ψευδολόγος παραμύθης. Προσοχή, καμία σχέση με την παραμύθα και άλλο πράμα η Παραμυθιά. Γαργάρα η είδηση που έγινε εύκολα πιστευτή.

Πρώτη Απριλίου του 1792: Η Ολλανδή Έτα Παλμ, μία από τις πρώτες φεμινίστριες, απαιτεί το δικαίωμα της γυναίκας στο διαζύγιο. Πριν από τρία χρόνια ακριβώς, 1η Απριλίου του 2006 πεθαίνει στα 102 της η Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα, αδελφή του Νάσου Μπότση, εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή», αλλά κυρίως πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας και πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα.

Πρωταπριλιά, μια από τις δύο κρυφές εθνικές εορτές, η δεύτερη είναι της αγίας Κατίνας, προσοχή, στο εγχειρίδιο της αστυνομίας το «κοροϊδεύω» λέγεται «φουμάρω» και το κορόιδο  «χάπατο». Ο ασφαλισμένος που πληρώνει τα; χάπια του και το ταμείο δεν του επιστρέφει μία. Με το φουμάρω σήμερα μέσα στο καφέ-μπαρ εστιατόριο σημαίνει κοροϊδεύω το νόμο της καπναπαγόρευσης που σιγά μην ισχύει ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Τι φούμαρα είναι αυτά; Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Από το δεύτερο χρόνο σκέφτονται πώς θ’ αποσυρθούν για να φάνε τα λεφτά. Πες το ψέματα.

Ο Μαρκ Τουέν έλεγε πως υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: