22/1/13

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, δεύτερη εργάσιμη κατά τον αρμόδιο υπουργό, 22α Ιανουαρίου και του 2013. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, θα συναντήσουμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:36, ίδια ώρα με χθες, αλλά το ξεπροβόιδισμά του, ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:36, η μέρα μεγαλώνει.


Σήμερα γιορτάζουν Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος και λοιπά που γιορτάζουν και το Πάσχα. Προσοχή, η Αναστασία σκέτη πανηγύρισε στις 22 Δεκεμβρίου. Σήμερα, όπως και τη 10η Απριλίου γιορτάζει και ο Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Τιμοθέα, Τιμοθέη, Τίμα, τον πατέρα και τη μητέρα σου, Τίμη, Θέος, Θέη και Θέα.

22α Ιανουαρίου του 1788 γεννήθηκε ο Άγγλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον. Στην Ελλάδα ήρθε το 1823, ύστερα από παρότρυνση Άγγλων κεφαλαιούχων που ενδιαφέρονταν για σύναψη δανείων με την Ελληνική κυβέρνηση. Ο Λόρδος Βύρων ήταν από τους πρώτους που συνειδητοποίησε τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η σύναψη δανείου στην περίπτωση που χρησιμοποιείτο όχι για εθνικούς σκοπούς αλλά για πολιτικές διαμάχες.

22α Ιανουαρίου του 1987 ο Αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες ανοίγοντας μια έντονη συζήτηση για τα όρια της δημοσιογραφίας. Αυτά τα όρια όταν δεν μπορεί να τα χαράξει η ίδια η δημοσιογραφία, τότε οποιαδήποτε η λύση είναι χειρότερη από το πρόβλημα. Τα όρια δεν θα είναι καν πρόβλημα, αλλά σε πρόβλημα θα έχει αναδειχθεί η δημοσιογραφία. Κατά πώς η αθάνατη Ελλάς βγαίνει πρόγραμμα με δελτίο.

Ήταν 1949, μέρα σαν τη σημερινή και στην Κίνα, οι κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ καταλαμβάνουν το Πεκίνο. Μετά κατέλαβαν το σοσιαλισμό τους τα στελέχη του κόμματος που είναι πια καπιταλιστές.

Απόψε κλείνει τα 71 ο στρατηγός του ελληνικού ποδοσφαίρου: Μίμης Δομάζος. Γεννήθηκε 22α Ιανουαρίου του 1942.

75 χρόνια πέρασαν από την 22α Ιανουαρίου του 1938, όταν η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη κι ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Ισραήλ δεν έφτιαξαν ακόμα οι Εγγλέζοι.

22α Ιανουαρίου του 1972 εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία. Το δημοψήφισμα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία μένει στην ιστορία ως το μεγάλο ντέρμπι, τουλάχιστον πριν τις κάλπες. Ακόμα σφάζονται οι ευρωσκεπτικιστές και οι άλλοι.Σαν χθες γεννήθηκε και σαν σήμερα το 1994 πέθανε ο Τέλης Σαβάλας.

Σαν σήμερα το 1771 η Ισπανία παραχωρεί τα νησιά Φώκλαντ στην Μεγάλη Βρετανία. Στις μέρες μας τα διεκδίκησε η Αργεντινή. Εκεί τα λένε Μαλβίνες.

Το 1977 σαν σήμερα πέθανε ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης. Όποιος δεν διάβασε το μυθιστόρημά του «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα», έχει κάτι να κάνει από δω κι εμπρός στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: