12/11/12

Δωδεκάτη Νοεμβρίου για πάντα (ola)

(Η ραδιοφωνική εκδοχή του κειμένου από την ίδια μέρα του 2009)

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7 ακριβώς, βαριεστημένα, ένα λεπτό αργότερα από χθες, το ξεπροβόιδισμα στις 5:15 ένα λεπτό νωρίτερα από χθες.

Μας μπήκε απαισίως μας η τριακοσιοστή δεκάτη εβδόμη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 7Χ7, 49 ημέρες ακριβώς μέχρι το 2013, που δε θα βρει κανέναν σπίτι.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1954 κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης. Αν είδατε τις Νύφες του Παντελή Βούλγαρη ή το Νονό του Κόπολα θα μας θυμηθείτε. Στο νησί αυτό οι μετανάστες υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Από το 1924 το νησί Έλις χρησιμοποιήθηκε μόνο για κρατουμένους και πρόσφυγες. Η υποδοχή των συνηθισμένων μεταναστών γινόταν σε άλλους σταθμούς. Κατά κάποιο τρόπο, το Έλις Άιλαντ λειτούργησε και ως μία κολυμπήθρα, καθώς πολλοί άνθρωποι απέκτησαν εκεί ένα νέο όνομα. Λέγεται πως αν κάποιος από τους υπαλλήλους δεν μπορούσε να εκφέρει το όνομα ενός μετανάστη, το άλλαζε κατά προσέγγιση σε κάτι πιο σύντομο και απλό. Ιδιαίτερα, αν ο νεοφερμένος δεν ήξερε να γράφει και να διαβάζει Αγγλικά.

Το 1923, 12η Νοεμβρίου αφήνει την τελευταία του πνοή στα 86 του ο Ερνέστος Τσίλερ ή Σίλερ. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. Όπως έλεγε ο προδότης που ερμήνευε ο Αρτέμης Μάτσας, «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας». Υπό άλλην έννοια ο Τσίλερ, ήταν κι αυτός, όπως συνηθίζεται στη Γερμανία, λάτρης της αρχαιοελληνική αρχιτεκτονικής κατασκεύαζε και αυτός τα λεγόμενα νεοκλασικά κτήρια. Λίγα από αυτά γλύτωσαν την αντιπαροχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Βρισκόμαστε στο 1990 και τα ραδιόφωνα λένε 12η Νοεμβρίου. 19 χρόνια πίσω μας ο Άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς - Λι ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του Ίντερνετ.

Διάγουμε την 12η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, πριν από 8 χρόνια πέθανε ο συμπαθέστατος Μίμης Χρυσομάλλης.

12η Νοεμβρίου περίπου του 333 παραδείγματος Χάριν ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό. από κει και η έκφραση ισό μωρή άρρωστη. Το κατηραμένο και κακοραμμένο φίδι η Περσία έγινε για το Μεγαλέξαντρο χαλί να το πατήσει.

Σαν σήμερα το 1933 δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος του Λοχ Νες. Θυμίζουμε Λοχ Νες σημαίνει λίμνη-λίμνη στα κέλτικα και τ’ αγγλικά. Μιλάμε για ένα μεγάλο χωριό που μαζεύει περίεργους τουρίστες, όχι για να δουν το τέρας στη λίμνη, που δεν το βλέπουν, αλλά μόνο για να αισθανθούν ότι μπορεί και να το δουν. Εδώ, η πιθανότητα να πιάσεις ΛΟΤΟ είναι μεγαλύτερη. Το τέρας του Λοχ Νες το βλέπουν αρκετοί Έλληνες στην κρεβατοκάμαρά τους.

Απόψε κλείνει τα 51 της η Νάντια Κομανέτσι, που ταλαιπωρήθηκε από το γιο του Τσαουσέσκου, ο οποίος ως γιος του άρχοντα ήθελε όποια του γυάλιζε. Έκανε ζημιά και στον εκπληκτικό τερματοφύλακα της Στεάουα Βουκουρεστίου Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Την ποδοσφαιρική περίοδο ’85-’86 χάρισε στην ομάδα του το Κύπελλο πρωταθλητριών νικώντας την Μπαρτσελώνα στην Ισπανία. ήταν η πρώτη ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης που έφτασε τόσο ψηλά. Ο Ντουκαντάμ σε κείνο το παιχνίδι δεν δέχτηκε κανένα γκολ στο παιχνίδι που έληξε 0-0, δεν δέχτηκε γκολ ούτε στα πέναλτι, απέκρουσε και τα 4 των αντιπάλων, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ σε τόσο υψηλό επίπεδο. Όμως η ατυχία του ήταν που διατηρούσε δεσμό με την Κομανέτσι που του βούτηξε ο υιός Τσαουσέσκου και ο ίδιος εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο για λόγους υγείας.

12η Νοεμβρίου του 1938 ο αρχιναζί Χέρμαν Γκέρινγκ προτείνει ως πατρίδα των Εβραίων το νησί της Μαδαγασκάρης. Εντάξει, ρε παιδιά, μια πλάκα κάναμε, στους φούρνους τώρα.

Σαν σήμερα το 1824, κατά τη διάρκεια του Α΄ Εμφύλιου Πολέμου, σε ηλικία 26 ετών σκοτώθηκε ο Πάνος Κολοκοτρώνης, αγωνιστής του '21, γιος του Γέρου του Μωριά.

Απόψε κλείνει τα 67 ο μέγας Καναδός ρόκερ Νιλ Γιανγκ. γεννήθηκε 12η Νοεμβρίου του 1945. Τα χρόνια τα κλείνουμε όσο πιο αργά το βράδυ γίνεται για να αισθανόμαστε έστω για λίγες ώρες παραπάνω, μικρότεροι. Όσοι περνούν τα 40 λένε μόνο τα χρόνια που κλείνουν. Οι πιτσιρικάδες που βιάζονται, μεγαλώνουν ένα χρόνο από το πρωί και λένε τα χρόνια στα οποία μπαίνουν. Στο μεγάλο: Είχες γενέθλια; Ναι έκλεισα τα 41. Στο μικρό: Έχεις γενέθλια; Ναι, μπαίνω στα 12.

Μια από τις 12ες Νοεμβρίου της ιστορίας μας, το 1873, είχαμε διαδήλωση φοιτητών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου η οποία διαλύεται από το ιππικό και με τη χρήση πυροσβεστικών αντλιών. Είδατε; όταν εμείς τα χρησιμοποιούσαμε αυτά το 1873 οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πλακώνονταν στις μπουνιές. Τώρα που τα χρησιμοποιούν αυτοί, εμείς συμπαραστεκόμαστε στις απεργίες των αστυνομικών.

Στις 12 Νοεμβρίου του 1989 θα πεθάνει 94 ετών η Ντολόρες Ιμπαρούρι, γνωστότερη ως Πασιονάρια. Θρυλική μορφή του ισπανικού εμφύλιου πολέμου και του παγκόσμιου κομουνιστικού κινήματος. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν.

Σήμερα η πανέμορφη Γκρέις Κέλι θα έκλεινε τα 83 της. Πέθανε όμως το 1982. Είχε γεννηθεί 12η Νοεμβρίου του 1929. Διακρίθηκε σε ταινίες του Χίτσκοκ κι έγινε πριγκίπισσα του Μονακό, το οποίο έγινε διάσημο ακριβώς μετά αυτό τον εύστοχο γάμο του Ρενιέ, που ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Στις μέρες μας Ευρωπαίοι απόγονοι βασιλιάδων ενοικιάζονται από αμερικανές νύφες κόρες πολυεκατομμυριούχων βιομηχάνων, έτσι, για τη δόξα της οικογένειας. Οι Αμερικανοί δεν έχουν ούτε αρχαία, αν μπορούσαν θα έρχονταν εις γάμου κοινωνίαν με απογόνους του Περικλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: