12/10/12

Δωδεκάτη Οκτωβρίου για πάντα (ola)

Κυρίες δεσποινίδες και κύριοι, βρισκόμαστε στη 12η Οκτωβρίου του 2069, σαν σήμερα και ο Μητσοτάκης ζει. Σήμερα παγκόσμια ημέρα κατά της αρθρίτιδας.

Παρασκευή Σαββάτου σήμερα κατά τας παλαιάς Ιουδαϊκάς γραφάς, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7 και 29 ένα λεπτό αργότερα από χθες, θα μας ξεπροβοδίσει στις 6 και 52 το απόγευμα ένα λεπτό νωρίτερα από χθες. Η νύχτα μεγαλύτερη από την ημέρα κατά 37 ολόκληρα λεπτά.

Μας μπήκε απαισίως η 286η του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 87 ημέρες μέχρι το 2013 που θ' ανοίξει τις δουλειές και η χώρα θ' ανασάνει για τελευταία φορά.

Διάγομεν την 12η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, σήμερα γιορτάζει από το τρωικό κάστρο η Ανδρομάχη, Μάχη και Μαχούλα, υπάρχει και Ανδρόμαχος, Μάχος. Χρόνια πολλά στον Βαλάντιο, το Βαλάντη με τα βαλάντια, βαλάντιο, το πορτοφόλι, το πουγκί, η οικονομική δυνατότητα κάποιου, η αγοραστική ικανότητα.

12η Οκτωβρίου του 539 παραδείγματος Χάριν ο βασιλιάς της Περσίας Κύρος ο Μέγας καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα και απελευθερώνει τους Εβραίους, που βρίσκονταν στην πόλη για 70 χρόνια εξόριστοι από την Ιουδαία.

12η Οκτωβρίου του 1810 διοργανώνεται η πρώτη «Οκτόμπερφεστ» για να εορταστούν οι γάμοι του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Η γιορτή θα γίνει θεσμός αργότερα ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο.

12η Οκτωβρίου του 1968 έχουμε την τελετή έναρξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του Μεξικού. το μεγάλο υψόμετρο με τον αραιό αέρα δημιουργούσε πρόβλημα στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, βόηθαγε όμως τους σπρίντερ και τους άλτες, ειδικά του μήκους. Ο Μπήμον έκανε τότε το απίθανο παγκόσμιο ρεκόρ 8.90.

Σαν σήμερα το 1999 έχουμε στρατιωτικό αναίμακτο πραξικόπημα στο Πακιστάν υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ ανατρέπει τον πρωθυπουργό Ναβάζ Σαρίφ.

12η Οκτωβρίου του 1944 η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς, που φεύγουν και αφήνουν πίσω τους καμένη γη για να μην τους κυνηγήσει κανείς.

Εννέα χρόνια αργότερα, ίδια μέρα, του 1953 ΗΠΑ και Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία για το καθεστώς των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας. Η χειρότερη ξεφτίλα μας ήταν η ετεροδικία, αμερικανός πολίτης ό,τι και να κάνει στο έδαφός μας δεν εξετάζεται από ελληνικά δικαστήρια γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στην αμερικανική δικαιοσύνη. Καταργήθηκε αυτό.

12η Οκτωβρίου, του 322 παραδείγματος Χάριν πέθανε ο Αθηναίος ρήτορας και πολιτικός, ενάντιος στην κατάκτηση της Αθήνας από τον Φίλιππο, ιστορίες οι Φιλιππικοί του κι αν βγω απ’ αυτή τη φυλακή κανείς δε θα με περιμένει, είναι η κατά Σαββόπουλο Δημοσθένους λέξις. Τραγούδι για τη δικτατορία.

Το 1920 σαν σήμερα θα πεθάνει ο βασιλιάς μας Αλέξανδρος Α' Γκλύξμπουργκ. Είπαν ότι τον δάγκασε μπίθηκας.

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει σήμερα τα 88 του και συνεχίζει Γεννήθηκε 12η Οκτωβρίου του 1924

12 Οκτωβρίου του 1935 θα γεννηθεί ο κορυφαίος Iταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, πέθανε προ πενταετίας.

Δυο χρόνια μικρότερη του Παβαρότι, η Μάρθα Βούρτση, γεννήθηκε το 1937. Στις ελληνικέw ταινίες μας απέδειξε ότι μπορεί να παίξει ψευδο-τραγικούς ρόλους κακών ταινιών, ως Μάρθα κλάψα, αλλά σε τηλεοπτικά σίριαλ έδειξε την μεγάλη κωμική της ικανότητα. Καλή ηθοποιός κακών ρόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: