13/10/12

13 Οκτωβρίου και σήμερα και χθες

(Αν θέλετε ν' ακούτε το κείμενο ραδιοφωνικά)

Σάββατο κατά τας γραφάς, αργία της Παλαιάς Διαθήκης, εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας κατά το μνημόνιο, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7:29, όπως χθες μας ξεπροβοδίζει βιαστικά στις 6:50 δύο λεπτά νωρίτερα από χθες. Η νύχτα μεγαλύτερη από την ημέρα κατά 39 ολόκληρα λεπτά.

Μας μπήκε απαισίως η 287η του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 79 ημέρες μέχρι το 2013, όταν θα έχουν ανοίξει οι δουλειές και θα τα έχουμε κονομήσει όλοι στην Κίνα.

Διάγωμεν την 13η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, σήμερα γιορτάζει ο Καρπός, η Χρυσή, η Αγαθονίκη, ωραία πράματα. Χρόνια πολλά και στη Φλωρεντία, Φλωρέντα, Φλωρένα, Φλώρινα. Το ξέρατε ότι Φλώρινα είναι Φλωρεντία; Ούτε εγώ. Τη λένε και Πάστα Φλώρα, Φλωρένσα, Φλωρέντζα και Ντία.

13η Οκτωβρίου του 1923 η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κηρύσσει την Άγκυρα πρωτεύουσα της χώρας. Ο Μουσταφά Κεμάλ, ούτε που ήθελε ν’ ακούσει τα ονόματα Ισταμπούλ, Σουλτάνος, Ισλάμ.

13η Οκτωβρίου του 1904 πέφτει νεκρός ο μακεδονομάχος Παύλος Μελάς. Ευτυχώς ο Ψωμιάδης ζει. Δεν έπαθε τίποτα όταν έμαθε ότι ο Παύλος Μελάς δεν είναι πια ζωντανός.

Έτσι, για να μην πει κανείς πως δεν το ξέρετε, 13η Οκτωβρίου του 1884 η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

Τα 61 του κλείνει ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο ακάλυπτος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και πολιτικός γυρολόγος. Γεννήθηκε 13η Οκτωβρίου του 1951.

13η Οκτωβρίου του 1934 αρχίζουν τα έργα εξωραϊσμού του Πεδίου Άρεως με την κατεδάφιση των στρατώνων του Ιππικού και τη μεταφορά των προσφυγικών συνοικισμών. Άμα θέλει η εξουσία όλα γίνονται. Άμα δεν θέλει γίνονται άλλα.

Απόψε κλείνει τα 87 η μάνα τού νεοφιλελευθερισμού. 13η Οκτωβρίου του 1925 γεννήθηκε η κατόπιν Βαρόνη Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ το γένος Ρόμπερτς, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία», η οποία διατέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990. Την έδιωξε από την πρωθυπουργία ο Ψωμιάδης ανακοινώνοντας ότι ίσως θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των Τόρυδων.

Σαν σήμερα, 13η Οκτωβρίου του 1943 η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην πρώην σύμμαχό της Γερμανία. Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι ψάχνει για κουρδιστήρι. Στην Ελλάδα, οι Γερμανοί εκτελούν όσους Ιταλούς στρατιώτες βρίσκουν μπροστά τους.

Απόψε κλείνει τα 78 της στην Ελβετία η Νάνα Μούσχουρη, τραγουδίστρια και πολιτικός, που λέει ο λόγος, γεννήθηκε 13η Οκτωβρίου του 1934.

Δεν υπάρχουν σχόλια: