9/9/12

Η Ενάτη Συμφωνία Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα, 9η Σεπτεμβρίου του 1926 ο Κονδύλης ως πρωθυπουργός και στρατιωτικός κατέστειλε με αιματηρό τρόπο, 300 νεκροί και τραυματίες στην Αθήνα, κίνημα των «παγκαλικών» αξιωματικών Ναπολέοντα Ζέρβα και Βασιλείου Ντερτιλή, οι οποίοι όμως τον είχαν βοηθήσει στην ανατροπή του δικτάτορα. Απίθανη Ελλάδα.

Λίγο μετά, πάλι το 1926, στις 7 Νοεμβρίου οδήγησε τη χώρα σε ανόθευτες εκλογές με απλή αναλογική. Το 1935 όμως ο Κονδύλης που ξανασχημάτισε κυβέρνηση μετά την εξαναγκαστική παραίτηση Τσαλδάρη κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, κυβερνώντας δικτατορικά.

Αυτοανακηρύχθηκε αντιβασιλιάς και στις 3 Νοεμβρίου διενήργησε δημοψήφισμα, στο οποίο το 97,8% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της βασιλείας. Η βενιζελική παράταξη απείχε και τα ψηφοδέλτια του «ναι» βρέθηκαν περισσότερα από τους ψηφίσαντες. Ο Κονδύλης ενώ ήταν βενιζελικός επανέφερε τη Βασιλεία μετά από 11 χρόνια. Εξελέγη βουλευτής Ροδόπης, Καβάλας και Τρικάλων

9η Σεπτεμβρίου του 1993, μετά την άρση εμπιστοσύνης από τον βουλευτή Κιλκίς Συμπιλίδη ο Μητσοτάκης μένει με 150 βουλευτές και βλακωδώς παραίτησε την κυβέρνησή του επειδή νόμιζε ότι θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Για να πέσει η κυβέρνησή του χρειαζόταν η αντιπολίτευση 151 έδρες που δεν τις είχε να στηρίξει πρόταση μομφής. Τέσσερις βουλευτές του Μητσοτάκη είχαν αποχωρήσει, πήγαν με το Σαμαρά, αλλά παραιτήθηκαν και από το βουλευτικό τους αξίωμα. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου και βγαίνει το ΠΑΣΟΚ γι’ άλλα 11 χρόνια. Μεταξύ εκείνων που παραιτήθηκαν ήταν και ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων. Τότε ο σημερινός πρωθυπουργός Καραμανλής ήταν απλός βουλευτής Θεσσαλονίκης, όπως θα είναι από τις 5 Οκτωβρίου.

9η Σεπτεμβρίου του 1941 η ιστορία γράφει ότι ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα Ζέρβα ο ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός), αντιστασιακή οργάνωση επί γερμανικής κατοχής, χωρίς ιδιαίτερη δράση, με εξαίρεση τη συνεργασία της με τον ΕΛΑΣ στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Ο ίδιος ο Ζέρβας, γράψαμε παραπάνω, είχε επιχειρήσει πραξικόπημα για να ανατρέψει τον Κονδύλη που είχε ανατρέψει τον Πάγκαλο.

9η Σεπτεμβρίου του 1971, ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Τζον Λένον στις ΗΠΑ ηχογραφεί το «Imagine», ίσως το καλύτερο και πιο διαχρονικό τραγούδι του.

9η Σεπτεμβρίου του 1965 το Θιβέτ γίνεται επαρχία της Κίνας. Παρά τη θέληση των Θιβετιανών φυσικά. Ίδια μέρα του 1976 ο Μάο Τσε Τουνγκ, που είχε καταλάβει το Θιβέτ θα πεθάνει ως μεγάλος τιμονιέρης της Κίνας.

9η Σεπτεμβρίου του 413 π.Χ ο αθηναϊκός στόλος γνωρίζει την καταστροφή στη Σικελία, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Το 1828 θα γεννηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών, ο Λέων Τολστόι, πατριάρχης της ρώσικης μυθιστοριογραφίας. Θυμάστε φυσικά το Πόλεμος και Ειρήνη και την Άννα Καρένινα που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από πολλούς, αλλά στο ελληνικό θέατρο μεταφέρθηκε από τη Μιμή Ντενίση. Ο Λαζόπουλος είπε ότι το τραίνο έπαιζε καλύτερα από τη Ντενίση. Ο Λαζόπουλος παίζει καλύτερα από τον εαυτό του.

1947 και σαν σήμερα 9η Σεπτεμβρίου κάνει την εμφάνισή του στην Αμερική ο πρώτος ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον υπολογιστή Mark II του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μια μέρα μετά τα τριακοσιοστά ενδέκατα γενέθλιά του.

9η Σεπτεμβρίου του 1901 θα πεθάνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Τουλούζ Λωτρέκ, ο «πατέρας» της αφίσας. Πρώτες αφίσες; Από το Μουλέν Ρουζ όπου σύχναζε και ζωγράφιζε. Ήταν ευγενής εξού και τ’ όνομά του ήταν της πόλης Τουλούζης, είχε και ατροφικά πόδια, αλλά αυτό δεν ένοιαζε την ζωγραφική του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: