4/2/10

Τετάρτη ημέρα Φεβρουαρίου για πάντα (ola)

Τσικνοπέμπτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, 4η Φεβρουαρίου, 35η του έτους, 330 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2011, το έτος που τουλάχιστον κόβει ένα μηδενικό. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, θα συναντήσουμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:27, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, όπως και το ξεπροβόιδισμά του, στις 5:51. Μέρα μεγαλύτερη κατά δύο λεπτά. Μάζευε κι ας είναι και λεπτά. (Το πι με φι)

Η Τσικνοπέμπτη φέτος και σήμερα πέφτει του Ιάσιμου ανήμερα, του θεραπεύσιμου, θυμίζουμε τις Τσικνοπέμπτες προς Παρασκευή γεμίζουν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία με γαστρορραγίες και εμφράγματα. έχουμε και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Όλα μαζί μας βαρυστομάχιασαν.

Σήμερα, εκτός από τους ταβερνιάρηδες και τον Ιάσιμο γιορτάζει και η Ιασίμη ή άλλως πώς Σίμος και Σίμη με ιώτα. Ισίδωρος και Σιδέρης, Σιδερής γιορτάζουν άλλοι σήμερα, άλλοι στις 14 Μαΐου, οι αδίστακτοι συμφεροντολόγοι και οι αναποφάσιστοι γιορτάζουν και στις δύο ημερομηνίες.

Σαν σήμερα το 1945 αρχίζει η Συνδιάσκεψη της Γιάλτας, μεταξύ Ρούζβελτ, Στάλιν και Τσόρτσιλ, που καθόρισε το μέλλον του μεταπολεμικού κόσμου, τουλάχιστον στα σύνορα που κι αυτά παίζουνε.

4η Φεβρουαρίου του 1843 πέθανε στα 73 του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το 1991 ίδια μέρα θα πεθάνει η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής Ελένη Σκούρα, 95 ετών, παρακαλώ.

Το 2001 σαν σήμερα πέθανε ο Αρχιτέκτων και συνθέτης πρωτοποριακής ατονικής μουσικής Ιάνης Ξενάκης. ‘Ήταν τότε 79 ετών.

Πριν από 54 χρόνια ακριβώς, 4η Φεβρουαρίου του 1956 οι Άγγλοι κατακτητές κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή είχαν υψώσει τη γαλανόλευκη.

Σαν σήμερα, 4η Φεβρουαρίου του 362 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουλιανός εκδίδει έδικτο (διάταγμα), με το οποίο αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλες τις θρησκείες στην επικράτειά του. και τον είπανε παραβάτη.

Το 1994 μέρα σαν τη σημερινή, με απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή και Εργασίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου απαγορεύεται η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών καταστημάτων πέραν της 2ας πρωινής. Το μέτρο αρχίζει να ισχύει και να παραβιάζεται από τις 16 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Μην ξανακούσω τραγουδιστή να λέει ότι η Χούντα έκανε καλό που έκλεινε τα μαγαζιά στις δύο το πρωί, γιατί ο ίδιος παραπονιότανε όταν αυτό το έκανε ο Παπαθεμελής.

Σαν σήμερα πριν από 110 χρόνια ακατέβατα, 4η Φεβρουαρίου του 1900, μολυσμένο βρέθηκε το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι από το Αδριάνειο υδραγωγείο. Το πρόβλημα προκαλεί τεράστιος βόθρος που βρέθηκε δίπλα στο υδραγωγείο.

Το πρώτο μεγάλο υδροδοτικό έργο στην Αθήνα έγινε στη Ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα το 140 μ.Χ. από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό. Τότε κατασκευάστηκε το Αδριάνειο Υδραγωγείο και η Αδριάνειος Δεξαμενή.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο ξεκινούσε από τους πρόποδες της Πάρνηθας και κατέληγε στο Λυκαβηττό.Εκεί κατασκευάστηκε η Αδριάνειος Δεξαμενή, στην οποία αποθηκεύονταν τα νερά του υδραγωγείου. Τμήματα του υδραγωγείου υπάρχουν ακόμα και σήμερα, όπως και η Δεξαμενή στο Κολωνάκι.Με αυτόν τον τρόπο η πόλη υδρευόταν μέχρι την Τουρκοκρατία.

Απόψε κλείνει τα 62 του ο 1948 γεννηθείς Αμερικανός ρόκερ Βίνσεντ Φέρνιερ. Τη μούρη του την έχει βαμμένη από χέρι και το ψευδώνυμο αυτού, Άλις, δηλαδή Αλίκη Κούπερ, δηλαδή βαρελάς, βουτσάς στη βόρεια Ελλάδα.. Θυμάστε το School's out ή το Poison; Η αθάνατη ελληνική μπουζουκιά τον πρόλαβε με το σώσε με, δώσ’ μου να πιω το δηλητήριο, τι το δίνεις στάλα-στάλα, δώσ’ το μου με μια κουτάλα. Και κλάμα ο Άλις Κούπερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου