3/9/09

Τα πάντα ούλα τρίτη Σεπτεμβρίου

3Η μηνός Σεπτεμβρίου, τραγουδισμένη ημερομηνία, τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς. Μα δεν κερνάς γιατί δεν έχει μείνει σάλιο.

Σαν σήμερα το 1843 ξεσπά η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που ανάγκασε το βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα. Επικεφαλής ο Δημήτριος Καλλέργης από κρητική οικογένεια του Μυλοπόταμου. Διακρίθηκε ιδιαίτερα νεαρός στην εκστρατεία του Καραϊσκάκη στη Ρούμελη, αργότερα, επί Όθωνος, οπαδός του Ρωσικού κόμματος. Ψιθυριζόταν ότι διατηρούσε ειδική σχέση με τη βασίλισσα Αμαλία. Στο τηλεοπτικό σίριαλ Αμαλία σκηνοθεσίας Κώστα Καραγιάννη, θυμίζουμε την Αμαλία έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Καλλέργη ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Η σημερινή θεωρείται γενέθλιος ημέρα της νεώτερης ελληνικής δημοκρατίας. Εκτός από το Σύνταγμα και την πλατεία Συντάγματος, πλατεία που κατά τον Νίκο Δήμου αναθεωρείται συνεχώς, η μέρα μας άφησε και την εμπορική οδό αλλά και οδική αρτηρία Τρίτης Σεπτεμβρίου που γραφόταν με ελληνικό αριθμό Γάμα κεφαλαίο με τόνο. Τώρα, Γάμα τα κεφάλαιο με τόνο σε σπορέλαιο.

Ίδια σημαδιακή μέρα, 3η Σεπτεμβρίου του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ιδρύσει από το ΠΑΚ το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

3η Σεπτεμβρίου του 1875 θα γεννηθεί ο Αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, Φέρντιναντ Πόρσε, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και συνεργάτης του Χίτλερ ως σχεδιαστής του θρυλικού «σκαραβαίου», του αυτοκινήτου που ήταν λαϊκή παροχή στο γερμανικό λαό και μούρη στην υφήλιο για το και καλά τι καλό σύστημα ήταν ο εθνικοσοσιαλισμός. Η απάντηση των Γάλλων ήταν το Ντεσεβώ, αλλά τι κουβέντες πιάνουμε τώρα!...

3η Σεπτεμβρίου του 2004 θα πεθάνει η ηθοποιός μας Ελένη Ζαφειρίου. Έμεινε στον κινηματογράφο ρόλος υπερήλικης μητέρας του παιδιού του λαού που υποδυόταν ο Νίκος Ξανθόπουλος. Οι ηθοποιοί όμως είχαν μόνο 18 χρόνια διαφορά και ήταν κι εκείνη νέα.

Σήμερα κλείνει τα 80 της η μεγάλη μας ηθοποιός, παγκοσμίως γνωστή Ειρήνη Παπά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ειρήνης Λελέκου. Γεννήθηκε 3η Σεπτεμβρίου του 1929 δεν είναι ούτε της κουλτούρας ούτε της ηλικίας να κρύψει χρόνια. Σα σήμερα όμως δύο άλλες ηθοποιοί θα πεθάνουν. Το 1954 η Μαρίκα Κοτοπούλη και το 1983 η Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου.

Μέρα που ’χουμε, 3Η Σεπτεμβρίου, αλλά του 1994 θα πεθάνει ο σημαντικός ζωγράφος μας Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: