11/9/12

Τα πάντα ούλα 11 Σεπτέβρη (από πίσω θε να σ' έβρει)

11η ημέρα μηνός Σεπτεμβρίου, σήμερα γιορτάζει η Ευανθία, ο Ευφρόσυνος, Φρόσυνος, Θεοδώρα, Θοδώρα, Δώρα, Δωρούλα Ντόρα.

11η Σεπτεμβρίου του 1971 θα πεθάνει επί ακίνητου Μπρέζνιεφ πτωχός και κατατρεγμένος ο Νικήτας Χρουστσόφ, ηγέτη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, που προσπάθησε να μεταρρυθμίσει τον υπαρκτό, ανύπαρκτο, αν-υπαρκτό ή κατόπιν αρπαχτό σοσιαλισμό.
11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ έχουμε το μοιραίο χτύπημα που άλλαξε τον κόσμο προς το χειρότερο απ όπου κι αν το πάρεις. Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 3.000 .

11η Σεπτεμβρίου του 1964 καθιερώνεται στην εκπαίδευση η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας και υπουργίας παιδείας Γεώργιου Παπανδρέου του παππού. Καταργήθηκε δηλαδή η μία ξένη γλώσσα απ’ο τα σχολεία: η καθαρεύουσα.

Το χίλια 7-8-9, στη γαλλική επανάσταση, 11η Σεπτεμβρίου του 1789 καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

11η Σεπτεμβρίου του 1943 οι Γερμανοί κυριεύουν τα Δωδεκάνησα. Δεν ζορίστηκαν, απλώς έγινε στο πλαίσιο του αφοπλισμού των Ιταλών πρώην συμμάχων τους. Μετά ξανάρχονται οι Ιταλοί από τους οποίους αργότερα το 1948 παραδίδονται στην Ελλάδα.

11η Σεπτεμβρίου του 1922 ήταν όταν εκδηλώθηκε το κίνημα Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά στη Χίο και τη Λέσβο από τα στρατεύματα που είχαν διαφύγει από τη Μικρά Ασία στα δύο αυτά νησιά. Η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε την εξέγερση του στρατού στη Χίο και στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο του 1922 και τη δημιουργία της «Επαναστατικής Επιτροπής» υπό τους Νικόλαο Πλαστήρα, Στυλιανό Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά. Η Επιτροπή με τελεσίγραφό της αξίωσε την παράδοση της εξουσίας, την έξωση του βασιλιά Κωνσταντίνου και την παραίτηση της κυβέρνησης Γούναρη. Με τη βοήθεια του λαού και του στρατού, ιδίως του Ναυτικού, οι εξεγερθέντες γρήγορα έγιναν κύριοι της κατάστασης, με τον Νικόλαο Πλαστήρα να έχει αρχηγικό ρόλο. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε υπέρ του υιού του Γεωργίου Β', ενώ πρωθυπουργός ανέλαβε ο Κροκιδάς. (Για να μαθαίνουμε την ιστορία των δρόμων της Αθήνας και των γύρω νήσων)

Απόψε κλείνει τα 74 της παρακαλώ η Ξένια Καλογεροπούλου, γεννήθηκε 11 Σεπτεμβρίου του 1938. Τα 68 του κλείνει αλλά δεν παίρνει σύνταξη ποτέ ο κινηματογραφιστής Νίκος Περάκης.

Σαν σήμερα 11η Σεπτεμβρίου του 1986 θα πεθάνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός. Πρωθυπουργός που ανέτρεψε η χούντα των συνταγματαρχών το 1967. Στη μεταπολίτευση μέχρι τελευταία στιγμή ήταν ν’ αναλάβει αυτός ξανά την πρωθυπουργία όπως ήταν σωστό, τελευταία στιγμή το ανέτρεψε ο Ευάγγελος Αβέρωφ για χάρη του Κωνσταντίνου Καραμανλή των Παρισίων που δεν είχε καμία αντιδικτατορική δράση, ούτε ανέτρεψε αυτόν η χούντα. Τσάμπα μάγκας. Στο αεροπλάνο της επιστροφής τον συνόδευε ο μικρός του ανιψιός. Ποιος; Ο Λιάπης. Τον άλλο δεν τον γνώριζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: