23/12/07

ΠΩΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ;

Γιατί ο κόσμος μειώνει τις νυχτερινές εξόδους;
Η πλειονότητα των θεάτρων που δεν παίρνουν επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού φυτοζωούν.
Τα νυχτερινά κέντρα μειώνονται και όσα μένουν βγάζουν χρήματα μόνο Σάββατο. Οι χοροί των συλλόγων πέθαναν. Πολλοί μουσικοί, τραγουδιστές και σερβιτόροι αλλάζουν επάγγελμα.
Αρκετοί σουβλατζήδες ξεκρεμάνε το πτυχίο τους από την τουαλέτα και σκέφτονται να ξαναγίνουν επιστήμονες.
Τα μικρά και τα μεσαία εμπορικά καταστήματα πουλάνε σε Κινέζους τις μύγες που βαράνε.
Τι τρέχει; Ας πάρουμε γνώμες από τον κόσμο, χωρίς κάμερα. Τις ενοποιούμε σε μία:

«Εμείς, δικέ μου, από τη μεταπολίτευση μαζεύαμε λεφτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Για να πάρουμε σπίτι, αυτοκίνητο,, για να σπουδάσουν τα παιδιά που θα κάναμε, για να τους αγοράσουμε διαμέρισμα κάποτε, μαζεύαμε.

»Με τον Ανδρέα Παπανδρέου αρχίσαμε να χαλάμε λεφτά στα σκυλάδικα σχεδόν κάθε βράδυ. Είχαμε μπει και στο Δημόσιο, δεν μας πολυένοιαζαν τα έξοδα, ο σταθερός μισθός μας επέτρεπε να ριψοκινδυνεύουμε.

»Μετά τον Μητσοτάκη αγοράσαμε όλοι καινούργια αυτοκίνητα και πλακώσαμε τα στεγαστικά δάνεια. Αρχίσαμε να βλέπουμε και τηλεόραση.

»Μετά το Σημίτη διαπιστώσαμε ότι χάσαμε τα λεφτά μας στο χρηματιστήριο και κόψαμε τα πολλά-πολλά έξοδα για διασκέδαση. Δεν κόψαμε όμως την ίδια τη διασκέδαση. Πηγαίναμε ο ένας στο σπίτι του άλλου και περνάγαμε καλά. Βγαίναμε κι έξω Παρασκευές και Σάββατα, γιατί είχαμε γεμάτο το πορτοφόλι με πιστωτικές κάρτες.

»Μετά τον αρπαχτό σοσιαλισμό, ξαναμπήκαμε στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο. Ούτε μας μονιμοποίησαν τελικά, ούτε οι κάρτες μας άντεχαν άλλο την υπέρβαση ορίου, αλλά η όρεξη για διασκέδαση δεν μας εγκατέλειπε.

»Μπορεί το λαϊκό τραγούδι να ξεφτιλίστηκε σε μπουζουκο-ποπ, μπορεί τα θεατρικά έργα να τα βλέπουμε πια απ’ τα κανάλια την επόμενη χρονιά, αλλά δεν έφταιγαν αυτά που κόψαμε τις εξόδους μας. Ούτε που τα παιδιά μας μεγάλωσαν και πηγαίνανε αυτά σε σκυλάδικα κι έτσι, αποφεύγαμε να τρακαριστούμε στην πίστα.

»Και τα παιδιά μας κόψανε τις εξόδους και ρίχτηκαν στο ίντερνετ.

»Δεν βγαίνουμε έξω γιατί δεν έχουμε κανέναν λόγο να διασκεδάσουμε.

«Εμείς με 15 Ευρώ παίρνουμε σπίτι τρεις πίτσες. Πού να τρέχουμε σε εστιατόρια!

»Εγώ πίνω σπίτι μου κρασί και τσίπουρο που φτιάχνει ο ξάδερφό μου στο χωριό. Μου έφαγε πέντε στρέμματα χωράφια και μου τα δίνει τσάμπα. Πού να τρέχω σε μπαρ!

»Κόψαμε και τις πολιτικές συγκεντρώσεις.

»Παλιά δεν έχανα επιθεώρηση. Τώρα γελάω με τα δελτία ειδήσεων.


»Μου έστειλε ο θείος μου πέντε κιλά χοιρινό για τις γιορτές. Πού να τρέχω σε σούπερ-μάρκετ!

»Σε λίγο δεν θα βρίσκουμε λόγο να ψηφίζουμε κανέναν για να μας κυβερνήσει. Θα κυβερνιόμαστε τηλεφωνικά, απόο την τηλεόραση και το ίντερνετ. Πού να τρέχουμε σε εκλογικά τμήματα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: