1/9/12

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Εξυπηρετούν μεν συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι όμως πεδία άσκησης ελέγχου πεπραγμένων της εξουσίας. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να καταδικαστεί δημοσία φαινόμενο βασανισμού κρατουμένων σε αστυνομικό τμήμα. Η δυνατότητα αυτή δεν είναι αποτέλεσμα λαϊκών αγώνων, αλλά προβολής του από δελτία ειδήσεων σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
Μαθαίνουμε μάλιστα ότι τα φαινόμενα αυτά, όπως και οι βιασμοί, η χρήση ναρκωτικών, οι κακοποιήσεις γυναικών κ.λ.π., δεν πολλαπλασιάστηκαν τελευταία, απλά οι καταγγελίες τους συναντούν ευκολότερα το φως της δημοσιότητας μέσω των καναλιών.
Η ιδιωτική τηλεόραση λοιπόν είναι (χωρίς να παραβλέπονται τ’ αρνητικά της πολιτείας της) κάτι «προοδευτικό». Θυμίζουμε αντίθετο με την καθιέρωση της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν ΤΟ κόμμα, (ένα είναι) το οποίο βέβαια πρώτο-πρώτο εξασφάλισε «άδεια» και σήμερα διαθέτει κι αυτό μη δημόσιο (και λόγω τηλεθέασης) ιδιωτικό κανάλι.
Με την ίδια λογική ευτυχώς που υπάρχουν κινητά τηλέφωνα, (κι αυτά είχαν καταγγελθεί) ευτυχώς που υπάρχει διαδίκτυο. Το τελευταίο μάλιστα, θυμίζουμε είχε καταγγελθεί ως όργανο του Πενταγώνου των ΗΠΑ. (Έτσι ξεκίνησε, αλλά ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όπως ήταν φυσικό να γίνει, λόγω των χαρακτηριστικών λειτουργίας του)

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ AGB
Οι μετρήσεις τηλεθέασης προκαλούν ανταγωνισμό, για τα «νούμερα», ειδικά μεταξύ των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Αυτός ο ανταγωνισμός είναι πολλές φορές αθέμιτος, χωρίς αυτόν όμως, θέματα όπως βασανισμοί κρατουμένων σίγουρα θα είχαν «μαγικά» αποσιωπηθεί κι από κει με συμφωνία «κυρίων» κάτω από το τραπέζι. Ούτε η AGB δημιουργήθηκε κατόπιν πιέσεων φορέων και λαϊκών αγώνων ώστε να ξέρει ο λαός τι αντίκτυπο έχουν οι ιδέες που διακινούνται.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ
Τα «σταγονίδια» (του αείμνηστου Τοσίτσα-Αβέρωφ) γίνονται επικίνδυνα όταν λειτουργούν αθόρυβα υπό τη σκέπη της εκτελεστικής εξουσίας και του «κυβερνητικού» κράτους. Παράδειγμα: Αν πριν την έναρξη της έκθεσης «ΑRΤ ATHINA» τα ακροδεξιά στοιχεία που «κατήγγειλαν» και «κατέβασαν» το, κατά τη γνώμη τους, εθνικά προσβλητικό καλλιτεχνικό έργο κατείχαν θέση αρμοδίου με σφραγίδα στο Υπουργείο Πολιτισμού, θα έβρισκαν τρόπο να το αποκλείσουν πριν καν το ψυλλιαστούν ακόμα και οι διαπιστευμένοι εκεί δημοσιογράφοι. Έτσι, ούτε θα είχε εκτεθεί το έργο, ούτε θα είχε καταδικαστεί η (προκαταβολική) εκτόπισή του από τα μάτια του κοινού. Οι απαγορεύσεις τέτοιου είδους θα ήταν μια σιωπηρή ενέργεια κάποιου σχετικά πρόσφατου βαθέως κράτους.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
(και τηλεοπτικά καλλιστεία και τηλεοπτικές Κατίνες και ριάλιτι και λοιπά)
Για να μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις για το μέσον που καλείται τηλεόραση Ψυχαγωγικός είναι ο πυρήνας του προγράμματος που προσφέρει και όχι εκπαιδευτικό πόνημα. Πάσα προσπάθεια αλλαγής αυτής της νομοτελειακής κατεύθυνσης θνήσκει πλέον πριν καν εκφραστεί.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ
Η συνέχεια δική σας. (Κυρίως στο μυαλό σας, στην κουβέντα, αλλά και στο e-mail)

Δεν υπάρχουν σχόλια: