5/11/13

Πέμπτη Νοεμβρίου για πάντα (ola)

Τρίτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, μας μπήκε απαισίως μας η τριακο/σιοστή ενάτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 56 ημέρες μέχρι το 2014.

Διάγουμε την 5η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, γιορτάζει ο Γαλακτίων, Γαλακτίωνας, Γαλάτιος, Γαλάτης, Γαλακτία, Γαλατεία, Επιστήμη, Λίνος, Λίνα, Σιλβανός, Σιλβάνα, Σιλβανή, Σίλβια, Σίλβα.

5η Νοεμβρίου του 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος μαθαίνει για το καλαμπόκι από τους Ινδιάνους της Κούβας. Και τι έκανε; Πήγε και τους κάρφωσε στον Αλμούνια;

5η Νοεμβρίου του 1815 Αγγλία και Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι ειδική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων». Στη Βικιπαίδεια βρίσκουμε την Ιόνιο Πολιτεία (Repubblica Settinsulare) ήταν, γράφει, ένα κράτος που υπήρξε από το 1800 έως το 1807 κάτω από την διπλή «προστασία» της Ρωσίας και της Τουρκίας, στην οποία απέδιδαν φόρο υποτέλειας. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ελληνικός λαός είχε κερδίσει το δικαίωμα να κυβερνάται από μόνος του, έστω και με κάποιο περιορισμό, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Βέβαια, πριν την άλωση δε θυμάμαι να κυβερνιόνταν οι Έλληνες μόνοι τους. Μόνο από τη γυναίκα τους.

5η Νοεμβρίου του 2003- Η ομάδα του Μονακό σημειώνει ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο, νικώντας τη Λα Κορούνια με 8-3.

Σήμερα κλείνει τα 61 του και ο Ολέγκ Μπαχίν και πολλοί άλλοι και άλλες. Θα συνταξιοδοτηθούν σε δέκα χρόνια το νωρίτερο

Σαν σήμερα το 1605 έχουμε τη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας». Οι καθολικοί προσπαθούν να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Το σχέδιο αποκαλύπτεται και ο αρχηγός τους, Γκάι Φοκς, απαγχονίζεται. Από κει το χελόου γκάι. Φοκς από το φόκος.

5η Νοεμβρίου του 1956 έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν ξέρουν να βάζουν την υπογραφή τους. Απόδείχτηκε πως ούτε την άλλη ξέραν να τη βάλουν, αφού ξεκίνησε η υπογεννητικότητα.

5η Νοεμβρίου του 1935 οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφορούν στην αγορά το επιτραπέζιο παιγνίδι «Monopoly». Τελευταία η Μονόπολη μνημονεύεται και στα μοναστήρια.

Σαν σήμερα το 1977 πέθανε στα 51 του ο Γάλλος κομίστας Ρενέ Γκοσινί, συνδημιουργός του Αστερίξ.

5η Νοεμβρίου του 1982 θα πεθάνει 75 ετών και άφραγκος ο Γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Ζακ Τατί, γνωστός από τη σειρά ταινιών του με ήρωα τον κύριο Υλό. Όσο ζούσε κανείς δεν έβλεπε τις ταινίες του, μετά το θάνατό του όμως έγινε μόδα, σύμβολο, πρωτοπόρος, ύλη διδασκαλίας, αλλά ήταν πια νεκρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: