20/5/13

Στις είκοσι του Μάη τράπεζα θα σε φάει

Σαν σήμερα το 1875 πέθανε στα 56 της η Αμαλία, τέως Βασίλισσα των Ελλήνων, σύζυγος του Όθωνα. Το μόνο που μας πρόσφερε είναι η στολή «Αμαλία» για τις παρελάσεις. Τη φοράνε κυρίως κορίτσια.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1938 γεννήθηκε η πολύ γνωστή μας τραγουδίστρια Κυριακή Παπαδοπούλου. Ναι, η Μαρινέλα.

20η Μαΐου του 1941 αρχίζει η Μάχη της Κρήτης, με την κατά κύματα ρίψη Γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την κατάληψη της Μεγαλονήσου. (Επιχείρηση Ερμής)

Σαν σήμερα το 1915 γεννήθηκε ο πιο γνωστός Ισραηλινός στρατιωτικός και πολιτικός, ο Μοσέ Νταγιάν, ο μονόφθαλμος πειρατής, γεράκι και υπουργός Εξωτερικών. Πέθανε 16η Οκτωβρίου του 1821 δυο μέρες πριν την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα γιορτάζουν για δεύτερη φορά φέτος η Λήδα με ήτα ή με ύψιλον και η Λυδία με ύψιλον. Πρώτη φορά γιόρτασαν στις 27 Μαρτίου, αλλά καλή καρδιά να έχουμε τους λέμε χρόνια πολλά και σήμερα.

O Μάιος είχε μπει για καλά στο 1874, 20η ημέρα, σαν σήμερα ο Λιβάι Στρος που λέμε και Στράους κυκλοφορούσε το πρώτο τζιν με κόπιτσες, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.

Σαν σήμερα το 1769 γεννήθηκε ο Υδραίος Ανδρέας Μιαούλης, στρατιωτικός και πολιτικός, ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια του '21. Έζησε μέχρι το 1835. Ναι, ο Μιαούλης ήταν και μπουρλοτιέρης.

20η Μαΐου του 1825 έπεσε ηρωικά στα 49 του πολεμώντας κατά του Ιμπραήμ στο Μανιάκι της Μεσσηνίας μία από τις πιο ηρωικές μορφές της ελληνικής επανάστασης, ο Παπαφλέσσας, Γρηγόριος Δικαίος Φλέσσας. Για τον αγώνα πήγε κόντρα και με μητροπολίτες και τσιφλικάδες.

Να είστε σίγουροι ότι 20η Μαΐου, μέρα σαν τη σημερινή του 1978 ολοκληρώνεται το κεντρώο άνοιγμα του Θείου Καραμανλή, άνοιγμα που ονομάστηκε διεύρυνση της ΝΔ. Δε μιλάμε για σένα. Έχουμε τις προσχωρήσεις στη Νέα Δημοκρατία των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Παύλου Βαρδινογιάννη από το κόμμα Νεοφιλελευθέρων και του Αθανάσιου Κανελλόπουλου από την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου.

20η Μαϊου του 1506 πέθανε στα 54 του, ένας Γενουάτης εξερευνητής και τυχοδιώκτης, ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική, γαμώ την περιέργειά σου Κολόμβε. Οι Γενουάτες θεωρούνται ιστορικά τα μεγαλύτερα λαμόγια πάνω ακόμα και από τους Μαλτέζους. Γενουάτες πούλησαν το Μόντε Κάρλο στους πρίγκιπες και την Κορσική στους Γάλλους. Εκεί ακόμα τρέχουν, γιατί δεν είναι ούτε Γάλλοι, ούτε ιταλοί, αφού πουλήθηκαν πριν δημιουργηθεί η ενιαία Ιταλία από τον Γκαριμπάλντι. Ένας μόνο τους λείπει στην Κορσική.

Σαν σήμερα το 1902 η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ.

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1609, 20η Μαΐου εκείνου του έτους εκδίδονται στο Λονδίνο τα Σονέτα του Σαίξπηρ.

20η Μαΐου του 1943 γεννήθηκε ο πιθανότατα γνωστότερος παγκοσμίως Ιταλός τραγουδιστής, ο Αλμπάνο, Αλμπάνο Καρίζι. Εμείς τον μάθαμε ντουέτο και ζευγάρι με την Αμερικανομεξικάνα Ρομίνα Πάουερ. Αλμπάνο στα Ιταλικά σημαίνει Αλβανός και ήταν κιόλας. Μέρες του ’99 χώρισε με τη Ρομίνα μετά από 29 ολόκληρα χρόνια έγγαμου βίου, δύσκολο τότε να το πιστέψει κανείς. Σύμφωνα με τον Ιταλικό τύπο η Ρομίνα φέρεται να δήλωσε πως ο γάμος τους υπέστη τις πρώτες ρωγμές μετά την εξαφάνιση της 24χρονης κόρης τους στη Νέα Ορλεάνη το 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια: