25/2/13

25/2 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΟΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν’ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας παλαιάς γραφάς, 25η Φεβρουαρίου, 56η ημέρα του έτους, 308 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2014. Η Γη δεν σταμάτησε να κινείται και να γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και τον Ήλιο που συνάντησε για πρώτη φορά στις 7:02, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του, στις 6:12 το απόγευμα, ένα λεπτό αργότερα από χθες. Η μέρα μεγαλύτερη κατά δύο λεπτά από χθες, και κατά μιάμιση ώρα και έξι λεπτά μεγαλύτερη από την αρχή του χρόνου. Τι να το κάνουμε τόσο φως που δε βλέπουμε την τύφλα μας.

Σήμερα εθνική γιορτή του Κουβέιτ και μέρα δύναμης του λαού στις Φιλιππίνες, όχι στις βίλες της Εκάλης και του παλαιού Ψυχικού.

Εορτάζουν, ο Ρηγίνος, Ρηγίνη, Ρηγίνα, Ρεγίνα, Ρεγγίνα, Ρήγας, Ρήγισσα, Ρηγούλα, Ρηγίλη, Ρήγω, Ρήγος, Ταράσιος, Ταράσης Ταρσή, Ταρσώ, Ταρασία, Ταρσίτσα, όχι ταρατσίτσα. Άλλος ο ταράτσας που τα τρώει κι άλλος ο παραλίας, ο τεμπέλ-χανάς της πιάτσας που μας χόρευε Μπολσόι με το κομπινεζόν της Βάσιας Λόη.

Απόψε θα έκλεινε τα 70 του ένας από τους τέσσερις Beatles, ο κιθαρίστας και συνθέτης Τζορτζ Χάρισον. Γεννήθηκε 25 Φεβρουαρίου του 1943. Ακολούθησε τον Τζον Λένον το 2001 από καρκίνο.

Το 1959 το ραδιόφωνο έλεγε από το πρωί 25η Φεβρουαρίου και η βρετανική κυβέρνηση ανακαλεί το διάταγμα εκτόπισης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος είναι πλέον ελεύθερος να επιστρέψει στην Κύπρο. Με άλλο διάταγμα δίνεται αμνηστία στο στρατηγό Γρίβα και στους συναγωνιστές του στην ΕΟΚΑ.

Βρισκόμαστε στο 1889 και τα ημερολόγια δείχνουν 25η Φεβρουαρίου. Πεθαίνει στα 73 του ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, γερμανοεβραϊκής καταγωγής, το πραγματικό του όνομα: Ίσραελ Μπερ Γιοσαφάτ. Δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, ιδρυτής του περιβόητου πρακτορείου ειδήσεων Reuter’s, μετάφραση, του Ρόιτερ.

25η Φεβρουαρίου του 1973 έχουμε μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή για μια παραγγελιά, τις βεργούλες. Απολογισμός, τρεις νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνέεται από το γεγονός και γράφει το τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο», διάρκειας μιας πλευράς δίσκου βινυλίου 331/3 στροφών. Θα σας το τραγούδαγα, αλλά δεν αντέχω το λαχάνιασμα μέχρι να τελειώσει. Την ιστορία έκανε σενάριο και ταινία το 1980 ο Παύλος Τάσιος. «Παραγγελιά». Εκεί τον Νίκο έκανε ο Αντώνης Αντωνίου. Ο Νίκος Κοεμτζής είναι τώρα ελεύθερος, τον συνάντησα στα δικαστήρια της Ευελπιδων με πάγκο να πουλάει το βιβλίο για τη ζωή του.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1932. 25η Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς ένας μετανάστης από την Αυστρία, αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος. Το όνομά του Αδόλφος Χίτλερ.

Να, να, βλέπετε; Βέβαια μόλις βγήκε καγκελάριος έβαλε μπρος να κλείσει σε στρατόπεδα και να αφανίσει τους άλλους μετανάστες, τους από αιώνων μετανάστες στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης που αργότερα κατάκτησε.

1984 μέρα σαν τη σημερινή πέθανε πάνω από 75 ετών ο ηθοποιός Κούλης Στολίγκας, από τη Δράμα. πραγματικό του όνομα Ιωάννης Σίσκος. τον είδαμε σε πολλές ταινίες, μεταξύ αυτών, ο Εμίρης κι ο κακομοίρης, αλλά και έξω οι κλέφτες. «Κάτω οι κλέφτες» η ατάκα της ταινίας, αλλά και της εποχής μας.

25η Φεβρουαρίου του 1822 με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα.

Πράγματι, μέχρι το 1822 είχαμε νόμιμη δουλεία στη χώρα μας. όχι πως τώρα δεν έχουμε δουλεία επί πληρωμή.

Πριν από 94 χρόνια νταν, σαν σήμερα το 1919 το Όρεγκον γίνεται η πρώτη αμερικανική Πολιτεία, που εισπράττει φόρο επί της βενζίνης, ύψους ενός σεντ για κάθε γαλόνι. Γαλόνι είναι περίπου 5 λίτρα, εμείς σήμερα πληρώνουμε φόρο 2,5 € για κάθε γαλόνι. Καλό;

Με τα λεφτά που δίνουμε για φόρο στα καύσιμα, το κράτος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας δηλαδή, σώζουν το περιβάλλον, χτίζουν σχολεία, νοσοκομεία, βοηθάνε τους φτωχούς και τους…

Μη γελάτε ορέ σεις δύσπιστοι. Όλοι ξέρουμε ότι τα λεφτά μας που δίνουμε για φόρους δεν πάνε σε δανειστές για χάρη των κουμπάρων που τα κονόμησαν.

Μέρα σαν τη σημερινή πριν από 33 χρόνια, 25η Φεβρουαρίου του 1980 πέθανε 80 ετών ένα σημαντικό πρόσωπο του αθλητισμού και της πολιτικής ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αθλητής της ποδηλασίας, που διετέλεσε βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Με τ’ αδέρφια του Γιάννη, Ντίνο, Βασίλη και Λεωνίδα φτιάχνανε τη Θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλέων του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας. Επίσης, είχε άλλα δύο αδέλφια ποδοσφαιριστές σε πιο μικρές ομάδες του Πειραιά, τον Αριστείδη και τον Στέλιο. Πέρασε και από υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού την περίοδο 1954 μέχρι το ’67 της Χούντας. Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος διετέλεσε επίσης πρόεδρος του γνωμοδοτικού αθλητικού συμβουλίου και το 1975, δεν θα το κρύψουμε, με την ψήφο του έσωσε τον Παναθηναϊκό από τον υποβιβασμό, αφού είχε κριθεί ένοχος δωροδοκίας σε αγώνα κυπέλλου με αντίπαλο τον Ηρακλή. θείος του Ανδρέα Ανδιανόπουλου που ακολούθησε την πολιτική του καριέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: